De voordelen van zittend plassen
Hierdoor kan de blaas zich beter legen. Uit urodynamisch onderzoek gedaan bij mannen met plasklachten blijkt dat de straal wat krachtiger is en dat de blaas beter geleegd wordt als men zittend plast.
Mannen met een goedaardig vergrote prostaat kunnen beter gaan zitten bij het plassen. Hierdoor plassen zij de blaas beter leeg en lopen minder risico op blaasontsteking. Dat blijkt uit bestudering van de wetenschappelijke literatuur op dit gebied.
"Zittend plassen is goed voor vrouwen én mannen", zegt Heesakkers. "Je kunt hierdoor beter je bekkenbodemspieren ontspannen. Het geldt niet altijd dat zitten voor mannen beter is, er zijn er genoeg die beter plassen wanneer zij staan.
Staand plassen is ook een goede plasmethode voor dames. Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen die staand plassen hun blaas net zo goed legen als wanneer zij zittend plassen. In veel Afrikaanse landen wordt door vrouwen alleen staand geplast en is dit de reguliere methode. Mannen doen het al eeuwen: staand plassen.
Staand plassen is niet goed voor je
Aangezien je bekkenbodemspieren in een staande houding niet volledig kunt ontspannen, wordt het plassen een stukje moeilijker. Mannen kunnen wel staand plassen omdat ze een andere anatomie hebben. Bij hen ondersteunt de prostaat de blaas, bij vrouwen is dit niet het geval.
Veel mannen krijgen vanaf 40 jaar problemen met plassen, zoals vaker plassen, een zwakkere straal en nadruppelen. Dit heeft meestal te maken met veranderingen van de blaas, prostaat en bekkenbodem. Genoeg bewegen en minder drinken helpen vaak. Oefeningen voor de bekkenbodem kunnen helpen.
Bij het algemeen lichamelijk onderzoek wordt altijd een rectaal toucher gedaan. Een gehandschoende, goed gladgemaakte vinger wordt via de sluitspier van de anus in de endeldarm van de patiënt gebracht. Zo kan de grootte, de vorm, de stevigheid en het oppervlak van de prostaat worden beoordeeld.
Prostaatklachten zijn meestal problemen met plassen maar soms ook pijn in dat gebied. De meest voorkomende plasklachten zijn veel en vaak plassen, moeilijk plassen, een zwakke straal of nadruppelen. Prostaatklachten kunnen een enorme invloed hebben op het dagelijks leven van de man.
Vergrote prostaat – oorzaak en behandeling prostaathypertrofie. Een vergrote prostaat is een goedaardige aandoening die ontstaat als de prostaat gaat groeien bij de ouder wordende man. Dit kan leiden tot veel en vaak plassen, of juist tot moeilijk plassen.
Plassen vanaf de fiets
Als ze echt heel hard aan het fietsen zijn, stoppen ze niet en plassen ze soms gewoon van de fiets af in de bosjes. Ze laten zich dan door een ploeggenoot vooruit duwen. Maar ze mogen niet zomaar plassen als er publiek langs de kant staat, dan krijgen ze een boete.
Houd de schaamlippen opzij bij het plassen. Jongens: als dat kan de voorhuid iets terug trekken, maak de eikel schoon, houd de voorhuid terug bij het plassen. Laat het kind plassen en vang wat urine op halverwege de plas.
Ja het is waar, ook vrouwen kunnen in principe staand plassen. Dat gaat als volgt: ga met je voeten ongeveer 60 cm uit elkaar staan. Zet je vingers voor het plasgaatje en duw ze een beetje omhoog en naar voren. Draai je heupen om de richting van de straal te bepalen.
De blaas van een volwassen mens kan (theoretisch) zo'n 1500 ml urine bevatten, maar de meeste mensen kunnen hun plas enkel ophouden tot de blaas circa 800 ml urine bevat.
Wanneer er geen urine meer komt, kantelt u rustig het bekken een aantal keren voorover en achterover, zo kunnen ook de laatste restjes urine uitgeplast worden. Als u wel drang heeft, maar de urine of ontlasting wil niet of moeilijk komen, kunt u ook uw bekken een aantal keren voor- en achterover kantelen.
Is seks goed voor de prostaat? Een gezonde seksuele activiteit is goed voor het gehele lichaam en dus ook voor de prostaat. Maar belangrijker lijken de bevindingen uit grote epidemiologische studie die aantonen dat frequentere ejaculaties de incidentie (ontstaan en voorkomen) van prostaatkanker kunnen beïnvloeden.
Prostaatkanker kan veel invloed hebben op je seksleven. Klachten die vaak voorkomen zijn problemen met een erectie en een droog orgasme. Dit kan ook impact hebben op je relatie.
Suiker, te veel zout, verzadigde vetten en producten met conserveringsmiddelen en toevoegingen kunnen beter worden vermeden. Een actieve leefstijl, zonder nicotine en met matig alcoholgebruik zijn ook factoren die de gezondheid van de prostaat kunnen bevorderen.
Nee, het is niet mogelijk om zelf de prostaat te onderzoeken. Onderzoek is wel mogelijk door een huisarts. Een huisarts kan de buitenkant van de prostaat bevoelen met een vinger via de anus. Ook kan de huisarts de PSA waarde laten bepalen door uw bloed te laten onderzoeken in een laboratorium.
Er is wetenschappelijk nog geen bewijs gevonden dat fietsen daadwerkelijk de oorzaak is van het ontstaan van prostaatklachten. Wel is het zo dat mannen die reeds bepaalde prostaatklachten hebben, voorzichtig moeten zijn met fietsen om verergering van de klachten te voorkomen.
Alcohol en prostaatkanker
Opmerkelijk is dat ook bij een lage alcoholconsumptie het risico op prostaatkanker toeneemt (met 8%). Bij een alcoholgebruik van drie glazen per dag neemt het risico met 23% op prostaatkanker toe. Prostaatkanker is bij mannen naar aantal gevallen de tweede kanker.
richt je persduk op de anus en niet op je hoofd. als de ontlasting dan nog niet komt kantel je je bekken 10 keer achterover en adem je rustig uit. Als de ontlasting niet komt terwijl je toch wel behoorlijke drang hebt dan kun je beter 10 minuten intensief gaan bewegen. Probeer het daarna nog eens.
Normaal gesproken plassen we per 24 uur ongeveer zes á zeven keer, waarvan soms één keer 's nachts. Als u vaker moet plassen – misschien wel ieder uur- dan spreken we van een overactieve blaas.
Een zwakke urinestraal betekent dat je minder krachtig kan plassen. Bij mannen is de oorzaak meestal een vergrote prostaat bijv. door een goedaardige prostaatvergroting. Bij vrouwen is doorgaans een verzakking (prolaps) van de baarmoeder en/of van de blaas het probleem.
Sommige patiënten durven de deur niet meer uit of zelfs niet meer te plassen als ze weten dat er iemand aanwezig is. Plasangst is een sociale fobie of angststoornis waarbij je niet meer durft te plassen in bepaalde omstandigheden. In het Engels wordt het ook wel “shy bladder syndrome” genoemd.