Dit is geweldig nieuws voor je kat, want hoe meer je zijn naam gebruikt, hoe sneller hij zal leren dat het zijn naam is. Zeg de naam van je kitten of kat herhaaldelijk tijdens plezierige ervaringen, zoals wanneer hij eet of wanneer je hem aait of met hem speelt. Als je kat stout is geweest, roep dan nooit zijn naam.
Door de naam te roepen, vraag je immers om de aandacht van je viervoeter. Zodra je zijn naam uitspreekt, is het dus de bedoeling dat je zegt wat je van hem verwacht, bijvoorbeeld: "Nemo, hier!" of "Nemo: eten!". Uiteraard zal je huisdier niet meteen komen afgelopen, zodra je zijn naam over je lippen brengt.
Echte kattenliefhebbers roepen het al langer, maar nu is het bewezen: je poes luistert wél naar zijn naam. Dat blijkt uit een Japans onderzoek dat gepubliceerd is in het vakblad Scientific Reports.
Effectief corrigeren
Vaak is een kleine verbale correctie met een lichte stemverheffing of toonverlaging al voldoende om je kat te corrigeren. Ze reageert dan misschien met een lichte stressreactie; ze likt haar bovenlip en knijpt haar ogen even dicht. Corrigeer je kat altijd meteen bij het ongewenste gedrag.
Katten luisteren écht naar hun naam als baasjes ze roepen. Uit een reeks verschillende woorden zouden huiskatten de eigen naam kunnen herkennen. Dat blijkt uit onderzoek van de Japanse universiteit Sophia University.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Is je kat koppig en wil hij maar niet geknuffeld worden? Dan is de kans groot dat je viervoeter boos op je is. Dit is waarom. Mensen kunnen ook weleens geïrriteerd zijn wanneer ze zijn gekwetst, maar katten blijven blijkbaar langer met deze gevoelens rondlopen.
Katten herkennen ons eerder aan onze stem en geur dan aan ons uiterlijk. Wie denkt dat alle katten het gezicht van hun 'baasje' herkennen heeft het mis. Ruim 46% van de katten in een onderzoek naar gezichtsherkenning, kon het gezicht van zijn eigenaar niet onderscheiden van andere gezichten.
Behalve ie-klanken gebruiken katten in hun eigen taaltje ook r-klanken (als ze spinnen), m-klanken (als ze miauwen) en s- of sh-klanken (als ze blazen). Kattennamen met die klanken erin pikken ze dan ook het snelst op.
Hoewel studies hebben aangetoond dat het langetermijngeheugen van een kat wel 200 keer zo lang kan meegaan als dat van een hond, zijn katten zeer selectief in wat ze zich herinneren. In principe herinneren katten zich alleen wat hen ten goede komt.
Een kitten is de naam van jonge katjes totdat ze ongeveer een half jaar oud zijn.
Wilt u uw voornaam laten veranderen? Dan moet u hiervoor bij de rechtbank een verzoekschrift indienen voor het wijzigen van uw voornaam. U heeft dan een advocaat nodig.
Een dierenarts, of iemand die hier beroepsmatig toe bevoegd is, mag een hond, kat of ander huisdier chippen én registreren. Voor u, als (nieuwe) eigenaar van het dier, is het mogelijk om de gegevens in te zien en "bepaalde gegevens" te wijzigen.
Een kat zoekt naar een warmtebron, en als ze die niet in de zon vinden, vinden ze het wel bij jou. Een kat slaapt simpelweg bij jou omdat die je leuk en gezellig vindt, ze voelen zich comfortabel en vallen daardoor gemakkelijk in slaap. Een kat markeert zijn territorium, zodat deze plek vertrouwd aanvoelt.
Je kat knipoogt met beide ogen
Je lieve kat knipoogt met beide ogen naar je. Dat is kussen met de ogen en betekent "ik hou van je". Als je in kattentaal op je kat wilt reageren, knijp dan beide ogen langzaam dicht in haar richting. Jouw kat zal dit begrijpen.
Onderzoekers van de Engelse universiteiten Sussex en Portsmouth hebben wetenschappelijk aangetoond dat je aan katten kunt laten weten of je vriendelijk bent door te 'praten' met je ogen. De onderzoekers keken naar de zogenaamde 'slow blink' die, vertaald naar menselijke communicatie, gezien kan worden als een glimlach.
Als je kat of hond in de REM-fase zit en je zou ze wakker maken, kunnen ze erg schrikken. Door het schrikken zouden ze dan wel eens kunnen uithalen naar jou of je kind.”
Heeft ze geen honger of pijn, is ze comfortabel en weet je zeker dat ze zich niet verveelt of stress ervaart, dan is haar reden om jou wakker te houden vaak een roep om aandacht.
Op een aangenaam warm plekje slaapt een kat het best. Vooral in de koudste tijd van het jaar zoeken katten het liefst een plekje op bij de verwarming, kachel of openhaard. Hang een mandje aan de verwarming of maak een plekje vrij op de vensterbank.
Probeer het gedrag te negeren en corrigeren waar nodig. Straf jouw kat niet tijdens ongewenst gedrag, maar laat op andere manieren merken dat je het niet fijn vindt. Deze vorm met trainen wordt negatieve bekrachtiging. De kern van negatieve bekrachtiging is dat je iets leuks weghaalt bij gedraging.
Beloon je kat als hij de krabpaal wel gebruikt. Een kat dwingen zijn nagels in de krabpaal te zetten werkt niet omdat katten zich niet laten dwingen. De plekken waar het krabben ongewenst is kun je bedekken met folie, plastic zeil, dubbelzijdig tape of vloerstoppers met de punt naar boven.
Wat kunnen katten leren? Een kat kan men eenvoudige opdrachten leren uitvoeren, zoals zitten en een kattenluik gebruiken, maar hij kan ook complexere oefeningen onder de knie krijgen: pootje geven, apporteren of opzitten als een stokstaartje.