Dubbel glas HR++ 33.1 - sp - #33,1 is tweezijdig gelaagd glas. Zowel de buiten- als de binnenruit bestaan uit helder gelaagd veiligheidsglas. Deze glassamenstelling wordt veelal toegepast in ramen en deuren.
Isolatieglas HR++ met twee zijden gelaagd veiligheidsglas is een gelaagde beglazing met zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde veiligheidsglas. Dit glas heeft zeer goede isolerende eigenschappen, biedt bescherming tegen glasbreuk en heeft een inbraakvertragende werking.
Veiligheidsglas kan gehard of gelaagd glas zijn. In geval van gehard glas moet het glas (verplicht) een stempel dragen met de vermelding (veiligheidsglas). Indien geen gehard maar gelaagd (= met PVB folie tussenin) glas: dan kunt u door een diktemeting ongeveer zien of het een gelaagd glas is.
Gehard glas vindt u in veel toepassingen terug, bijvoorbeeld: zijruiten en auto's, bushokjes, glazen douchedeuren, glazen tafels, keukens etc. en dus ook in ramen, schuifpuien, deuren etc. Gelaagd veiligheidsglas bestaat uit minimaal 2 glasbladen met daartussen een doorzichtige taaie kunststof folie.
Het belangrijkste verschil zit hem in de reactie van het glas bij schade. Zo zal gehard glas in allemaal kleine stukjes glas veranderen, dit is bijvoorbeeld bij glazen binnendeuren te zien. Waarbij gelaagd glas juist niet in allemaal kleine stukjes valt, maar het een geheel blijft.
Gelaagd glas is aan te bevelen voor bijvoorbeeld balkonruiten, balustrades, beloopbaar glas en op al die plaatsen waar een kans bestaat dat iemand door het glas (naar beneden) kan vallen. Ook heeft het een geluiddempende en diefstalwerende werking. Gehard glas is ongeveer 5x zo sterk als gewoon glas van dezelfde dikte.
Bij veiligheidsglas ontstaan bij breuk geen gevaarlijke scherven en is er dus geen kans op ernstig lichamelijk letsel. Het is daarom belangrijk dat veiligheidsglas wordt toegepast daar waar er een verhoogd risico is op breuk van het glas door personen.
Veiligheidsglas kan gehard of gelaagd zijn. Gehard glas is vijf keer zo sterk als normaal glas en valt uiteen in stukken in plaats van in scherven. Gehard glas wordt meestal gebruikt voor autoruiten (niet het voorruit), douchedeuren, glazen tafels en natuurlijk ramen.
Dit type glas heeft een speciale warmtebehandeling ondergaan, waardoor het tot wel 5 keer sterker is dan gewoon glas van dezelfde dikte. En doordat dit glas veel sterker is dan gewoon glas, breekt het in honderd duizenden kleine onschadelijke stukjes. Dus geen last van scherpe stukken die u kunnen verwonden!
Onder bepaalde omstandigheden kan gehard glas spontaan breken. Dat wordt veroorzaakt door insluiting van nikkelsulfiet. Deze verontreiniging is niet zichtbaar en kan alleen door middel van een Heat Soak test worden aangetoond.
In de NEN staat bijvoorbeeld beschreven dat glas dat boven de 85 cm begint regulier HR++ glas mag zijn. Wanneer het glas op een hoogte lager dan 85 cm begint, moet er veiligheidsglas toegepast worden.
Dikte van het glas = buitenblad + binnenblad + spouwdikte
Waarbij HR++ glas vaak de glasplaten een dikte hebben van 4mm tot 6mm. Veelal hebben het buitenblad en binnenblad dezelfde dikte. De spouw kan varieren tussen de 7mm tot 16mm.
Het verschil tussen HR, HR+, HR++ en HR+++glas
HR+ glas: dubbel glas met coating en een edelgasvulling (U-waarde ± 1.6) HR++ glas: dubbel glas met een verbeterde coating en een edelgasvulling (U-waarde ± 1.2) HR+++ glas of triple glas: driedubbel glas met coating en edelgasvulling.
Is dubbelglas inbraakwerend? Hoewel standaard dubbelglas zeker een mate van vertraging zal opleveren om binnen te komen is het, net zo min als HR++ glas dat is, officieel geen inbraakwerend glas. Dubbelglas en HR++ glas kunnen uitgevoerd worden met een inbraak vertragende glasplaat als een van de dubbele glaslagen.
De maatregelen en verplichtingen omtrent glas staan beschreven in het Bouwbesluit van 2012. Zo is doorvalveilig glas verplicht in woningen en openbare gebouwen als het glas begint onder de 85 centimeter, gerekend van de vloer. In kinderdagverblijven is dit zelfs verplicht tot een hoogte van 120 centimeter.
Veiligheidsglas of veiligheidsbeglazing, ook wel letselwerende beglazing genoemd, is de algemene benaming voor glas dat een letselwerend breukgedrag heeft. Standaard glas oftewel floatglas heeft de eigenschap dat er bij breuk grote scherpe scherven ontstaan.
Gelaagd glas
Gelaagd veiligheidsglas bestaat uit minimaal 2 glasbladen met daartussen een doorzichtige taaie kunststof folie. Deze folie zorgt ervoor dat bij breuk het glas bij elkaar gehouden wordt. Hierdoor ontstaan geen gevaarlijke scherven en is er dus geen risico op ernstig lichamelijk letsel.
Veiligheidsglas moet geplaatst worden aan alle “stootzijdes” van het glas, dit is de zijde waar een persoon tegen aan kan lopen of stoten. Bij isolatieglas kan dit 1 zijde zijn maar ook twee zijdes (bijvoorbeeld op de begane grond).
Door de spanning in het glas, kan gehard glas achteraf helaas niet meer bewerkt worden. Het is dus niet mogelijk om gehard glas te snijden, slijpen of gat er in te maken.
De variant en de maximale oppervlakte bepalen de dikte die u moet hebben. Wanneer u beloopbare vloeren installeert of laat installeren dient u rekening gehouden te houden met de ondersteuning. Zo moet het glas geïnstalleerd worden met een minimale opleg van 50mm per kant en met een minimaal vierzijdige ondersteuning.
Het strikte antwoord op de vraag luidt 'Nee': vanuit het Bouwbesluit is het niet verplicht is om je te houden aan de eisen van NEN 3569.
Gelaagd glas bestaat uit meerdere op elkaar verlijmde glasplaten met een speciaal folie ertussen. Dit glas is vaak slag- en inbraakwerend, en is ook goed verkrijgbaar als dubbel glas of HR++ glas.
Waar verplicht? Veiligheidsglas is verplicht in ramen waar er een risico is op doorval van een persoon. Dit betekent concreet dat bij nieuwbouw of renovatie alle beglazing die lager staat dan 90 centimeter op z'n minst aan de binnenzijde in gelaagd glas dient voorzien te worden.