Wij vroegen het aan voedingsexpert Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum. "Bij het ouder worden verliest de vrucht vocht en ziet hij er rimpelig uit. Door rijping kan de smaak en de textuur veranderen", legt Astrid uit. "Maar qua gezondheid maakt dat niet uit.
Overrijp fruit = ongezonder? Hoe rijper het fruit wordt, hoe meer het vocht verliest en er rimpeling uitziet. Door de rijping kan de smaak en de textuur veranderen. Dat komt doordat vruchten hun suikers vaak opslaan in de vorm van zetmeel, en tijdens het rijpen wordt dit door enzymen omgezet in suikers.
Heb je meer trek in tropisch fruit? Pureer dan overrijpe ananas of mango, combineer ze met suiker en citroensap in een pannetje en laat het opgewarmde mengsel uitlekken voor een heerlijke saus voor over gegrild vlees, groenten of toetjes.
Als je bruine plekken ziet in het vruchtvlees, betekent dat dat je ananas bevroren is geweest. Eet hem dan zo snel mogelijk op, want de bruine plekken kun je niet eten.
Een ananas wordt rijp geplukt, want hij rijpt moeilijk na. Te vroeg geplukte ananassen smaken heel zuur. Een overrijpe ananas is ook niet lekker: het vruchtvlees ziet er glazig en bruinachtig uit en hij ruikt naar gist.
Er is één fruitsoort dat niet handig is om op de fruitschaal te leggen en dat zijn onze favoriet: appels. Ander fruit en groente kun je gerust samen op een plek leggen, maar appels zijn niet handig. Dit komt omdat appels ethyleengas produceren. Dit gas is niet schadelijk, maar rijpt andere fruitsoorten sneller.
Bananen, kiwi's, avocado's, tomaten en gele appels produceren veel ethyleen. Sla, broccoli, kool, spruiten en zachte kruidensoorten als peterselie en basilicum zijn heel gevoelig voor ethyleen. De schade die ethyleen veroorzaakt is goed zichtbaar.
Een bruine banaan is inderdaad nog prima eetbaar. Gevlekt zijn ze zelfs gezonder, omdat er meer antioxidanten in zitten dan in groene, onrijpe stukken fruit. Hoe rijper de banaan, hoe zoeter hij smaakt. Dit komt doordat enzymen het zetmeel omzetten in suikers.
Rijpere bananen bevatten veel meer suiker dan jonge (net rijpe) bananen. Dat komt omdat bepaalde enzymen het zetmeel in de banaan omzetten in fruitsuiker. Wil je zo min mogelijk suiker eten, dan is een net rijpe banaan dus de beste optie.
Zijn groene bananen goed voor je? Ja – groene bananen hebben grote gezondheidsvoordelen! Ze zijn een betere bron van vezels dan gele bananen, die kunnen helpen bij het behouden van een gezonde darm. Ze hebben ook minder suiker en hebben in dit groene stadium de maximale hoeveelheid vitamines en mineralen.
Rijpe bananen bevatten dus veel meer suikers en zijn daarom ook calorie-rijker. Rijpe bananen worden vooral door ( top) sporters gegeten. Dit heeft voor hen namelijk een zeer gunstig effect op hun prestaties.
De wereldwijde productie van bananen staat onder zware druk door schimmels die de bananenplanten aantasten. Er zijn twee grote boosdoeners: de bananenziekten Black Sigatoka en Panama disease. Dit is een groot probleem omdat banaan de voornaamste voedselbron is voor meer dan 400 miljoen mensen in de tropen.
In de koelkast: Ja, wie bananen op de goede manier wil bewaren, kan ze rustig in de koelkast leggen. Dat moeten dan wel rijpe vruchten zijn omdat ze in zo'n koele omgeving niet meer verder rijpen.
Maar let op: leg de banaan zeker niet in een koelkast, want bananen kunnen niet tegen de kou. Dan worden ze meteen zwart. Op kantoor is het ongeveer 22°, en in een kelder ongeveer 14°: dit zou ideaal zijn om ze wat langer te bewaren. Leg ze vooral niet in de zon, dan kan ze ze wel tot een week bewaren.
Fruit is licht verteerbaar en verlaat gemiddeld met een uur weer de maag. Combineer je fruit met andere productgroepen dan leidt dit meestal tot gasvorming en een opgeblazen gevoel. Vooral zure vruchten combineren heel slecht met melk en yoghurt. Gekookt fruit kan wel weer.
Appels. Ook appels behoren terecht tot het gezondste fruit. 'An apple a day keeps the doctor away'. En dat is niet zo verrassend als je weet dat appels vol vezels, B-vitamines, vitamine C, kalium en vitamine K zitten.
Het rijpingsproces van een onrijpe banaan komt juist op gang door er een rijpe mango naast te leggen. Maar leg een rijpe banaan liever niet naast een rijpe mango. Allebei zijn ze gevoelig, en produceren een grote hoeveelheid etheen waardoor beide soorten snel kunnen rotten.
Bananen en ander fruit
Bananen produceren ethyleen, een stofje dat ervoor zorgt dat ander fruit sneller rijpt (en bederft). Kijk dus uit met bananen in de fruitschaal. Al kun je het ook in je voordeel gebruiken door een banaan naast een vrucht die sneller moet rijpen te leggen.
Als je al ziek wordt (verschijnselen van voedselvergiftiging zoals diarree en braken) van het eten van beschimmeld fruit, dan is dat vaak heel tijdelijk. Maar blijft het langer dan een dag aanhouden, dan moet je echt wel even bij de dokter langs. Maar over het algemeen is het vrij onschuldig.
Ananas wordt geïmporteerd uit Midden-Amerika, Thailand en de Filipijnen en is het hele jaar door verkrijgbaar. De topperiode ligt tussen december en april. Een ananas is rijp als ze een lekkere geur verspreidt en veerkrachtig is rond de steelaanzet. De bladeren moeten er tevens frisgroen uitzien.
Ananas is een gezonde fruitsoort. Het fruit bevat onder andere vitamine C en betacaroteen. In onderstaande tekst hebben we het telkens over 100 gram ananas. Een hele ananas weegt ongeveer 800 gram.
Van bananen krijg je verstoppingen: fabel
Niks van waar. Bananen zitten juist bomvol vezels. Die vezels houden de massa in de darmen soepel en je stoelgang op gang. 'Toch zijn er gevallen wanneer bananen klachten als buikpijn of winderigheid kunnen geven', zegt Rook.