Maak een lijmtang vast aan de paal (op heup hoogte) en zo draait u de paal gemakkelijker. Bestel een lijmtang en paalhamer desgewenst mee. Als alternatief voor de hoekwaterpas kunt u ook een lange waterpas gebruiken en deze aan weerszijden langs de paal houden.
Paalhouders met een pin moet je altijd in de grond betonneren. De pin zelf moet volledig in de grond zitten, wat ongeveer zo'n 70 centimeter is.
Plaats de eerste paal
Houd de paal tegen de muur en zorg dat deze waterpas is als je aftekent op de muur. Boor twee gaten in de paal, plaats de paal tegen de muur en boor door de gaten in de muur. Boor vervolgens de gaten zonder paal door in de muur. Schroef de paal met pluggen stevig aan de muur.
Graaf voor het plaatsen van de paaldragers gaten van ca. 80 cm diep en 30 cm breed uit. De afstand tussen de gaten wordt bepaald door de breedte van de schuttingelementen. Schroef de paaldragers nu aan de schuttingpalen en zet ze samen zo in de grond, dat de houten palen later de grond niet raken.
Hanteer 1 zak snelbeton per paal of poer en 2 zakken bij zachte ondergrond en dikkere palen. U hoeft bij ons snelcement bovendien niet te mixen, wel zo handig.
Hoe diep zet je douglas houten palen in de grond in? Een schutting paal moet diep genoeg in de grond worden gegraven wil de schutting niet omwaaien en dus niet stabiel staan. De vuistregel voor de lengte van de paal is dat deze ongeveer 1/3 van haar lengte in de grond moet staan voor een stabiel eindresultaat.
Snelcement. Cement is bij het plaatsen van schuttingen of veranda's nodig om de fundering stevig vast te zetten. Zo wordt snelcement, ook wel speedmix of snelbeton genoemd, gebruikt om schuttingpalen stevig in de grond te plaatsen. Maar ook voor het vastzetten van betonpoeren voor houtconstructies of instortankers.
De functies van een betonpoer of paalhouder
Paalhouders zijn uitermate geschikt om de palen van een schutting op te bevestigen op een moeilijk doordringbare ondergrond. Ook kun je deze rechtstreeks bevestigen op bijvoorbeeld hardhout of cement. Ditzelfde geldt voor grondankers.
Gebruik dan paalpunthouders. Sla de punt van de paalpunthouder met een zware voorhamer tot aan de schacht in de grond. Leg daarbij een plank op het metaal om te voorkomen dat de houder beschadigt. De schacht blijft boven de aarde uitsteken.
De maat geeft aan voor welke paaldikte de paalhouder geschikt is. Voor houten palen met een dikte van 70 x 70 mm is de gelijknamige paalhouder dus de juiste maat. Plaat paalhouders zorgen (net als de paalhouders met punt) voor een stevige fundering van de (tuin)overkapping, pergola of schutting.
Voor de beste bescherming van hout onder de grond kan je het beste de palen behandelen met teer. Het beste kan je de gehele paal behandelen om het hout te beschermen tegen regen en zonlicht. Door houten palen in grond te beschermen met teer of beits verlengt de levensduur met vele jaren.
Om een houten paal op een poer te bevestigen heb je een draadeind en een stelplaat nodig, ook wel een bevestigingsplaat of hoogteverstelling genoemd. Het draadeind zet je in de betonpoer. Aan de onderzijde van je houten staander boor je een gat waar het draadeind M16 in past. Vervolgens schroef je hier de stelplaat op.
De grondboor met een diameter van 7,5 cm is geschikt voor het plaatsen van tuinpalen van 6,5x6,5 en 6,8x6,8 cm. De boor met een diameter van 9 cm is geschikt voor tuinpalen tot 8,8x8,8 cm.
Hoe dichter de palen op elkaar staan, hoe sterker de afrastering is. Een normale afstand tussen de palen is drie meter.
Hoe diep moet mijn paal in de grond? Over het algemeen gebruikt men voor het bepalen van de juiste lengte van de paal (voor in de grond) de vuistregel dat 1/3e van de lengte van de paal de grond in moet. Als minimale lengte wordt hierbij over het algemeen een lengte van 40cm in de grond geadviseerd.
Hardhout wat in de grond of water geplaatst wordt, zoals palen en damwand, heeft een verwachte levensduur van ca. 20 jaar.
Productomschrijving. Rotadrill® Paalhouderschroeven zijn speciaal ontwikkeld voor het vastzetten van (hard)houten tuinpalen in stalen paalhouders, als alternatief voor de traditionele houtdraadbouten. In de paalhouder zitten rondom 2 of 4 gaten van 10mm doorsnede.
De schuttingpalen moeten ongeveer anderhalf keer zo lang zijn dan de schermen voor je schutting. Om een stevig resultaat te krijgen, gaat minimaal een derde van de paal de grond in. Bepaal het gedeelte van de tuinpaal dat onder de grond geplaatst zal worden en tel hier enkele centimeter bij op.
De stappen voor plaatsen van het tuinhek
Vul de gaten met snelbeton en plaats de palen. Doe wat bescherming om de paal voor het deel wat in het beton komt om rotten te voorkomen. Monteer vervolgens de schermsteunen aan de paal. Hierna schroeft u de hekken vast op de steunen.
De meest toegepaste methode is rondom de schuttingpalen de grond af te graven en rondom snelcement te storten. Dit zorgt ervoor dat de palen weer stevig in de grond staan. Lukt dit, om wat voor reden dan ook, niet? Dan kan je ook straattegels gebruiken als versteviging.
Het gewicht van een betonpoer kan enorm variëren. Weegt het allerkleinste formaat ongeveer 17 kilo, het gewicht van de aller zwaarste betonpoer kan wel zo'n 240 kilo bedragen.
Bij uitsluitend lichte schuttingen op plekken met weinig wint volstaat een 6x6 cm paal bezaagd. Bij schuttingen waar veel wind staat, bij 2 meter hoogte schuttingen of als u werkt met potdekselplanken voor een geheel dichte schutting dan adviseren minimaal 7x7 cm te kiezen.
Giet het gat voor de helft vol met schoon leidingwater. Hoeveelheid aanmaakwater ca. 2,9 liter per zak van 25 kg. Let op: teveel water geeft ontmenging en vertraagd de uitharding.
Het snelbeton is hard na 15 min en van dit moment zit de paal muurvast. Belastbaar na ongeveer 3 uur en volledige verharding na 28 dagen.
Verbruik: 25kg MPG snelbeton levert ca. 13 liter betonspecie op.