Uren zwemmen in de Dode Zee: niet echt aan te raden, als je je bedenkt dat het water zo zout is, dat je vergiftigd kunt worden als je het binnenkrijgt. Een groep zwemmers deed het vandaag toch. Voor het eerst in de geschiedenis waagden ze de oversteek van Jordanië naar Israël.
De Dode Zee bestaat voor 33% uit zouten en heeft daarmee het hoogste mineraalgehalte ter wereld. Door deze zouten is het niet mogelijk om te zwemmen in het water. Zelfs een professionele zwemmer gaat niet kopje onder. Wel kan je er in blijven drijven.
Hoe goed het voor je huid ook kan zijn, je moet niet te lang in de Dode Zee drijven. Blijf maximaal 15 minuten in het water en spoel je daarna goed af met gewoon water.
Het peil van de Dode Zee is al tot 418 meter onder de zeespiegel gezakt. Jaarlijks daalt het niveau van het laagst gelegen meer ter wereld nu met een meter, en dat blijft niet zonder gevolgen. In Jordanië zakken stukken grond metersdiep weg.
Je blijft in de Dode Zee drijven, omdat het zoutgehalte daar ontzettend hoog is. Het water in de Dode Zee is veel zouter dan het zoete water waaruit een mensenlichaam voor het overgrote deel bestaat. Bovendien is zout water zwaarder dan zoet water en daarom kun je als mens heerlijk relaxed ronddobberen op de Dode Zee!
De Dode Zee ligt 429 meter onder de zeespiegel, waarmee dit het laagste punt ter wereld is. Elk jaar daalt de Dode Zee met ongeveer 1 meter door klimaatveranderingen.
De Dode Zee sterft. Het water waar toeristen vanuit de hele wereld naartoe reizen omdat ze hier als badeendjes aan het oppervlak blijven dobberen, zakt ieder jaar ongeveer anderhalve meter naar beneden – alsof er in de diepte een stop uit de badkuip is getrokken.
De Dode Zee is één van de meest bijzondere natuurverschijnselen in het Midden-Oosten. Ongeveer 1,5 miljoen geleden was de Dode Zee en omstreken nog volledig door de oceaan bedekt. Door het gevolg van een aardbeving werd de Jordaanvallei gevormd en ontstonden er meren in lager gelegen gebieden.
De dode zee ligt in het westen van Jordanië en is het allerlaagste punt ter wereld. Het ligt maar liefst op ruim 394 meter onder zeeniveau! Het wordt de Dode Zee genoemd omdat het zoutgehalte zo hoog is, dat er geen leven mogelijk is in het water. Het bekendste is deze zee natuurlijk door de drijvende reizigers!
De Dode Zee, op de grens van Jordanië, de Westelijke Jordaanoever en Israël, is hiervan een voorbeeld bij uitstek. Deze ligt ruim 400 meter onder zeeniveau en is daarmee het laagst gelegen punt op aarde. Water verdwijnt er dus alleen uit door middel van verdamping, waarbij het zout achterblijft.
Hoe warmer het water, hoe prettiger micro-organismen zich voelen. Wondjes opgelopen door een stuk koraal of een rots in zee raken soms vervelend geïnfecteerd. Studies laten zien dat er in veel warme kustgebieden bacteriën en virussen in het water zitten, die van mensenuitwerpselen komen.
Verschillende onafhankelijke studies tonen aan dat zwemmen in zee heel wat voordelen heeft voor je gezondheid. Zo is het goed voor je immuunsysteem, verzacht het pijn en huidaandoeningen, verlicht het allergieën én geeft het een boost aan je seksleven.
Aan de strandvlaggen in verschillende kleuren langs de kust kunt u zien of het veilig is om te zwemmen in zee. Zo geeft een rode vlag het advies aan om niet te zwemmen. Een strand is volgens de wet niet verplicht om een strandvlag te gebruiken. Op stranden met een Blauwe Vlag wordt géén groene vlag meer toegepast.
In principe mag je overal in Nederland in het buitenwater zwemmen, behalve daar waar het expliciet verboden is: bij vaarroutes en bij bewegende bruggen en dergelijke. De grotere meren en plassen zijn over het algemeen van goede kwaliteit. In kleinere sloten kun je beter niet zwemmen.
Je kunt drie minuten zonder zuurstof, drie dagen zonder drinken en drie weken zonder eten." Je moet dus drinken zien te vinden, en dat is op zee zo makkelijk nog niet. "Zeewater drinken moet je absoluut níét doen.Dan krijg je wel vocht binnen, maar het gaat in je nieren zitten.
Ja, zwemmen in de Dode Zee is voor velen een must-do tijdens een rondreis Jordanië. Het is namelijk mogelijk om te blijven drijven op het water, zonder dat je daar moeite voor hoeft te doen. Het publieke strand aan Jordaanse zijde, waar je voor ongeveer €5 toegang tot krijgt, heet Amman Public Beach.
Duiken in de Rode Zee
De alg heeft trichodesmium erythraeum. Het is een cyanobacterie die bij ons ook bekend staat onder de naam blauwalg. Als deze alg afsterft verandert de kleur van blauw-groen naar rood.
De Dode Zee is het laagste punt op aarde. Het bevindt zich op de grens tussen Jordanië en Israël. De oppervlakte is 1020 km². De waterspiegel ligt meer dan 400 meter onder zeeniveau en blijft nog steeds zakken.
De Kaspische Zee is niet echt tot zee verklaard, maar krijgt een "speciale juridische status" en is in ieder geval niet langer een meer. Een sluitend oordeel over waar precies de grenzen op de zeebodem gaan lopen is er nog niet.
De grootste bedreigingen voor onze oceanen
150 miljoen ton plastic verdwijnt elk jaar in zee en doodt en schaadt het zeeleven. Klimaatverandering veroorzaakt een stijging van de zeespiegel en de temperatuur van het zeewater waardoor het water verzuurt met destructieve gevolgen voor koralen en zee en schelpdieren.
Het ligt op de grens van Afrika en Azië, waardoor de Rode Zee aan diverse landen grenst. In het noorden aan Israël en Jordanië, in het oosten aan Saoedi-Arabië en Jemen en in het westen aan Eritrea, Soedan, Egypte en een klein stukje Djibouti.
Het wateroppervlak van de Dode Zee zakt dus steeds meer (ondertussen al meer dan 400 meter onder de zeespiegel), terwijl de zoutconcentratie alsmaar toeneemt. Momenteel zit er ongeveer 30 procent zout in het water, of 300 gram per liter.
Uit de oceaanbodem
Chloride (een ander bestanddeel van zout) komt uit het binnenste van de aarde door middel van vulkanen. Samen vormen sodium en chloride zout. Wanneer zeewater verdampt, blijft het zout achter. Daardoor blijven de zeeën al vele miljoenen jaren even zout.
De Zwarte Zee ligt tussen Europa en Klein-Azië. De Bosporus bij Istanbul is de toegangspoort tot de Zwarte Zee met omliggende landen als Bulgarije, Roemenië, Oekraïne, Rusland, Georgië en Turkije. De Zwarte Zee staat vooral bekend om zijn prachtige stranden en een aangenaam klimaat.