Schoonmaken. Een courgette schoonmaken doe je door de courgette te wassen en de uiteinden te verwijderen. Hij hoeft niet geschild te worden en de witte, zachte pitten kun je gewoon eten.
Hele grote exemplaren zijn soms wat vezelig en draderig in de kern: verwijder in dat geval het middelste gedeelte. Vervolgens kun je de groente rauw eten, maar ook grillen, bakken, koken, frituren, vullen, roosteren, stoven of verwerken in een soep of ovenschotel.
Oogst je courgettes uit je eigen moestuin? Als de groente een bittere smaak heeft moet je hem beslist niet eten! Dit duidt op Cucurbitacine, een giftige stof die al eeuwen niet in meer in de courgette voorkomt.
Ze lijken qua structuur dan ook meer op hun neefjes pompoen. Je hoeft ze dan ook echt niet weg te gooien. Zulke reusachtige courgette kun je nog prima verwerken in ovenschotels - bijvoorbeeld in plaats van aubergine in een moussaka - of in een lekkere tajine met lamsvlees, veel knoflook en verse kruiden.
Dat heeft alles te maken met het giftige goedje dat cucurbitacine heet. Dit stofje was het natuurlijke afweermechanisme van de komkommerfamilie waartoe de courgette, pompoen en komkommer behoren. Het maakt de vruchten bitter, zodat dieren zodra ze hun tanden erin zetten het weer uitspugen.
Waarom goed voor je? Courgettes zijn niet alleen lekker, maar ze zitten ook boordevol goede dingen. Zo zijn courgettes rijk aan mineralen zoals kalium, wat goed is voor het gezond houden van het hart en bloedvaten. Daarnaast bevatten ze ook een goede dosis vitamine B1, B2, B6, B11 en C.
Cucurbitacine is een soort giftige stof die voorkomt in komkommerachtigen. In de meeste courgettes komt deze stof amper voor, maar door kruisbesmettingen kan het soms wel eens voorkomen. Wanneer je teveel van die stof binnenkrijgt, loop je risico op misselijkheid, overgeven en diarree. Geen pretje, dus.
Naast de bovengenoemde groenten zijn ook koolsoorten en dan met name spruitjes, asperges, aubergines, courgettes en artisjokken een goede keuze op het menu als het gaat om vochtbalans en bestrijding van vrije radicalen.
Je kan rauwe (versneden) groenten invriezen. Dat geldt dus ook voor courgetten en het vruchtvlees van pompoen. Maar, om verkleuring te beperken en een maximale kwaliteit te behouden, is het wel aan te raden om de groenten vooraf te blancheren.
Helaas is het niet zien of een courgette bitter en dus giftig is, maar je kunt het natuurlijk wel proeven. Neem gewoon een heel klein hapje, rauw. Is het bitterder dan je gewend bent? Spuug het uit, gooi de rest op je composthoop of in de groenbak en behandel de rest van de oogst van die plant als siergroente.
Courgette bewaren
Bewaar de groente niet in de koelkast, maar bewaar de courgette op een koele plaats, zoals in een voorraadkast. Want vruchtgroenten zoals courgette, paprika en komkommer kunnen niet goed tegen kou. De courgette rijpt dan na en krijgt daardoor nog meer smaak. De courgette blijft 1 à 2 weken goed.
Hij hoeft niet geschild te worden en de witte, zachte pitten kun je gewoon eten. De gele courgette smaakt hetzelfde als de groene variant!
Gebruik je oude courgettes? De schil van oude courgettes kan je soep een ietsepietsie bittere smaak geven. Je kan dit oplossen door de courgettes eerst te schillen. We raden echter aan courgettes nooit te schillen, want de meeste smaak, vezels, vitaminen en mineralen zitten immers in de schil.
De gele courgette is niet alleen heel lekker, hij is ook nog super gezond. De smaak is bijna identiek aan de groene courgette die we allemaal wel kennen. De vitamines B11 en C in de courgette ondersteunen ons immuunsysteem en helpen jouw lichaam gezond te houden.
Denk jij bij courgettes meteen aan soep, ovenschotels, pasta en quiche, maar niet aan salades, broodjes en koude hapjes? Het wordt nog niet heel vaak gedaan, maar we kunnen je geruststellen: courgette rauw eten is niet enkel mogelijk, het is ook gezond en superlekker!
De gele courgette is een ander ras én wordt in Nederland alleen in kassen geteeld, omdat hij gevoelig is op de schil. De groene kun je in in de kas én buiten telen. Qua smaak zijn de courgettes precies hetzelfde. Dus behalve de kleur, zijn de courgettes identiek aan elkaar.
Courgette invriezen is een prima idee als je ze lekker lang wil bewaren. Spoel de courgettes goed af, snijd ze in schijfjes en blancheer de plakjes gedurende twee minuten.
Blancheren. Hoewel het invriezen de verouderingsproces vertraagt, wordt het niet helemaal gestopt. Daarom moeten de meeste groentesoorten een methode van warmtebehandeling ondergaan, meestal blancheren, om de rijpende enzymen te inactiveren en kleur, textuur en smaak te behouden.
Courgettes zijn het beste te bewaren buiten de koelkast op een koele plaats (12-15° C). De courgette kan dan nog narijpen en zo krijgt hij nog meer smaak. Je kunt hem zeker een week bewaren. Verpakte courgettes zijn langer houdbaar.
Courgette is een goede bron van de antioxidanten zoals luteïne en zeaxanthine. Deze twee carotenoïden vertonen krachtige anti-aging eigenschappen. Ze beschermen de cellen van het lichaam en de huid tegen schade door vrije radicalen, die anders tot vroegtijdige veroudering kunnen leiden.
Vocht in de benen wordt veroorzaakt door slechte aderen. Het is de taak van de aderen om bloed van en naar uw lichaamsdelen te brengen. Als de aderen verslecht zijn, kan het zijn dat ze het bloed niet meer goed kunnen afvoeren. Het vocht blijft dan zitten, met als resultaat dikke enkels en uiteindelijk ook dikke benen.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.