Verwarm de oven voor op 225 graden. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en zet de lege bakplaat een kwartiertje in de warme oven, zodat deze goed opwarmt. Haal voorzichtig uit de oven en spreid de friet uit op de hete bakplaat. Zet 5 minuten in de hete oven.
Zo warm je je frietjes op
Je zult er eerst voor moeten zorgen dat de frietjes droog zijn. Dep ze daarom met keukenpapier droog en bestrooi met zout. Vervolgens kun je ze opnieuw frituren, maar ook in een pan kun je de frietjes nog steeds heel goed opwarmen zonder dat ze slap worden.
Als je geen fornuis, oven of airfryer hebt, dan kun je de frietjes opnieuw opwarmen in de magnetron, maar dan zullen ze wel een stuk zachter worden. Als je de frietjes op wilt warmen in de magnetron, giet er dan wat plantaardige olie overheen en leg ze op een bord met een vel keukenpapier.
Bedenk je dat het in de gemiddelde snackbar ruim een dag ligt te wachten, voordat men t afbakt dan moet zelfs een dag vooraf geen probleem zijn!
Tip: Omdat je de frietjes niet allemaal tegelijk kunt bakken, kun je de reeds bereide frietjes warm houden in een schaal met aluminiumfolie of (nog beter) een voorverwarmde oven (ca. 250°C).
Friet opnieuw opwarmen in de oven
Verwarm de oven voor op 225 graden. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en zet de lege bakplaat een kwartiertje in de warme oven, zodat deze goed opwarmt. Haal voorzichtig uit de oven en spreid de friet uit op de hete bakplaat. Zet 5 minuten in de hete oven.
Zorg dat de warme lucht voornamelijk in de richting van de frietzak geblazen wordt. Op deze manier kan de stoom goed ontsnappen en blijft je friet warm en knapperig. Pas wel op dat je frietzak niet omkiepert in de bocht, anders heb je erg veel moeite gedaan voor helemaal niets.
Friet voorbakken is eigenlijk er voor zorgen dat je 2 maal je frieten bakt (1 keer voorbakken en 1 keer afbakken) om op die manier de frietjes krokanter te maken en er voor te zorgen dat ze binnenin gaar zijn. Frieten voorbakken wordt ook wel kortweg voorbak of eerste bak genoemd.
Laat de friet tussen de twee bakrondes afkoelen tot kamertemperatuur. Dit doe je omdat ze anders slap worden bij het afbakken omdat ze de warmte, die ín de friet zit, nog niet kwijt zijn. Je moet ze daarom ook niet in het mandje boven het hete vet laten hangen, maar echt even uitschudden en uitgespreid wegzetten.
Eerst bak je de rauwe frieten voor op ongeveer 140°C gedurende een vijftal minuten. Op deze manier pocheer je de aardappelreepjes tot de binnenkant gaar en zacht is. Hoe dikker je frieten, hoe langer ze nodig hebben in het frietvet.
Ik maak altijd veel in één keer. Want eenmaal voorgebakken kun je ze prima bewaren in de koelkast (tot 3 dagen) en invriezen (tot 3 maanden). Bak ze, wanneer je bijna wilt gaan eten, in hete olie af. Dat duurt maar een paar minuten, afhankelijk van de hoeveelheid.
Zelf voorgebakken patat kun je in de koelkast nog tot 3 dagen bewaren, en in de vriezer tot 3 maanden. Reeds volledig gebakken patat kun je ook 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren, en kun je zelfs invriezen. Als je het weer wilt opwarmen gaat dit het beste in de oven, die je op 225 graden moet voor verwarmen.
Airfryer bij de hand? Haal die dan maar tevoorschijn om je snackbarkliekjes te verwarmen. Verwarm de airfryer op 175°C en doe de patat daarna in het mandje. Bak zo'n 3 tot 5 minuten tot de frietjes lekker knapperig zijn.
Hoe lang kun je patat bewaren? Patat kun je ongeveer drie maanden in de vriezer bewaren. Vers gesneden patat kun je afgedekt slechts enkele uren in de koelkast bewaren, voordat de patat begint uit te drogen. Gebakken patat kun je nog één tot twee dagen in de koelkast bewaren.
Rauwe friet invriezen is mogelijk, maar als je de friet lekker wilt bakken nadat het ontdooit is, moet je de friet wel eerst ð¯ð¨ð¨ð«ððð¤ð¤ðð§! Wanneer je rauwe friet invriest zal het melig worden, waardoor het frituren langer duurt. De smaak en kwaliteit van de friet is hierdoor niet meer optimaal...
In de koelkast kun je ovenfriet maximaal 3 dagen bewaren. In de vriezer blijft ovenfriet zeker 3 maanden goed. Controleer de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de door jou gekochte patat. Een geopende zak diepvriesovenfriet kun je nog maximaal 1 maand bewaren in de vriezer.
Frietjes worden traditioneel gebakken in dierlijk vet (ossenwit en/of paardenvet). Dat zorgt voor die typische smaak en geur, maar is helaas minder gezond doordat het meer verzadigd vet bevat. Daarom worden frietjes tegenwoordig ook in plantaardige olie gebakken, of in een mengsel van de twee.
Gezonder frituren in olie of vloeibaar frituurvet
Frituur in olie of vloeibaar frituurvet. Dit bevat minder verzadigde vetten en is gezonder dan vast vet. Hoe verser het vet, des te beter. Vervang frituurvet in elk geval als je het 4 tot 5 keer hebt gebruikt.
Per persoon is een portie van 250 gram frietjes gemiddeld.
De allerlekkerste frietjes maak je van bloemige aardappelen. Bintjes, bijvoorbeeld. Dat zijn vrij grote, lange aardappelen die voldoende zetmeel bevatten om je frietjes lekker goudbruin en krokant te maken. Andere rassen die geschikt zijn, zijn Agria, Désirée, Première en Santé.
Het Bintje staat aan de top. Het is een vrij bloemige aardappel die niet donker verkleurt na het bakken. Andere rassen waarmee je lekkere frieten maakt zijn Agria, Désirée, Première en Santé.
Wat de frietjes bij een snackbar zo lekker maakt, is dat er vaak genereus om wordt gegaan met het zoutvaatje. Met alleen een beetje zout strooien na het frituren zul je deze smaak nooit bereiken, daarom is het nodig om de frieten eerst te weken in een badje met zout water.
Na het snijden van de aardappelen, moet je alleen even geduld hebben en de frietjes ongeveer een half uur in koud water, met 1 eetlepel zout, laten weken. Hierdoor zullen de frietjes wel iets minder verkleuren, aangezien je de enzymen deactiveert die normaal gesproken voor de verkleuring zorgen.
Zijn ovenfrietjes gezonder? Het antwoord is kort en bondig: ze zijn iets gezonder dan gefrituurde als ze vers bereid zijn, voldoende dik gesneden zijn en gecoat werden met een dun laagje onverzadigd vet. Zelfbereide ovengebakken frieten bevatten gemiddeld 6,5 % vet, in de friteuse loopt dat op tot een dikke 11%.
Hitte, en veel ervan, maakt frietjes knapperig aan de buitenkant en lekker zacht aan de binnenkant. De magische temperatuur hiervoor is 230 graden. Zorg ervoor dat de oven volledig voorverwarmd is voordat je de bakplaat erin stopt. Ook belangrijk is het omdraaien van de frietjes.