Marterachtigen eten voornamelijk eieren en kuikens als ze in jouw kippenren inbreken. Grotere marters, zoals de bunzing en de nerts, zullen ook kippen aanvallen. Vaak maken ze dan alle kippen dood.
Vossen, hermelijnen en steenmarters zijn een grote vijand voor je kippen. Ze dringen het kippenhok binnen en vallen jouw kippen aan, eten de eitjes op of pakken de kuikens.
In voedselrijke gebieden jaagt een steenmarter vaak meer dan hij kan opeten op dat moment. Dan neemt hij de gedode dieren mee om een kleine voedselvoorraad aan te leggen. Een steenmarter jaagt niet snel op grotere dieren. Kippen zijn eerder een uitzondering, maar het kan gebeuren.
Marter, wezel, hermelijn.
De bunzing staat wel bekend als een plaagsoort voor kippenfokkerijen. Dit komt doordat ze voedselvoorraden aanleggen en veel meer kippen doden dan ze op kunnen eten en de rest van de prooien wegslepen.
Waarschijnlijk is het een steenmarter. Deze dieren houden zich schuil in houtstapels. Ze zijn in de volksmond bekend als kippendief en doden de dieren door hun kop af te bijten.
Herken de bunzing
zijn snuit en de randen van zijn oren zijn wit en ook zijn kop is vaak lichter van kleur. hij meet ongeveer 40-50 centimeter en weegt tussen 750 en 1.700 gram (mannetjes) en tussen 450 en 900 gram (vrouwtjes) net als veel andere marterachtigen heeft hij een langwerpig lichaam en korte poten.
Steenmarter in de tuin
Steenmarters zijn niet de enige dieren die kippen of andere tuindieren roven. Ook loslopende honden en vossen doen dat.
Daarnaast kunnen ratten de kippen aan vallen en ze daarmee verwonden of zelfs doden. Zeker eieren en kuikens zijn een gemakkelijke prooi voor ratten.
Zeker kuikens en kleine kippen zijn een gewilde prooi voor deze jagers. Voorbeelden hiervan zijn de havik, sperwer, kiekendief en buizerd. Echter kunnen kraaien, eksters en gaaien je kippen ook aanvallen en flink verwonden.
De steenmarter houdt niet van geuren. Daarom kun je op verschillende plaatsen geurstoffen aanbrengen zoals restjes parfum, ammoniak, bleekwater een toiletblok met citroengeur, mottenballen.
Hoe ziet een steenmarter eruit? Een steenmarter is bruin van kleur met een grauwbruine ondervacht en zijn onder andere te herkennen aan hun witte keelvlek. De kop-romplengte van een mannetje is 40 tot 52 cm, bij een vrouwtje is dit 37 tot 48 cm. Ze hebben ongeveer het formaat van een (slanke) huiskat.
Door in een gieter te plassen en de urine vervolgens over je autobanden uit te gieten, zullen de steenmarters op afstand blijven. Ze hebben een hekel aan stank. Ook een wc-blokje of een doek gedrenkt in ammoniak kan helpen. Wanneer je een marter aantreft, is het handig om je auto om een andere plek te parkeren.
Kunagone geurzakje om steenmarters te weren onder de motorkap of bij een doorgang van de marter. De zakjes geven de geur continu af gedurende maximaal drie tot zes maanden. Deze geurzakjes houden diverse dieren op afstand als de steenmarter, eekhoorn, vos, das of ree.
Ze slapen in boomholtes, tussen houtstapels, in hooibergen, op zolders, in spouwmuren, onder dakbedekking, in schuurtjes, in nestkasten of in grotten. En een enkele keer graaft hij een hol in de grond. Wanneer komen de kleine steenmarters?
“Toch nemen de meeste mensen hennen omdat die natuurlijk eieren leggen.” Een kip op leeftijd lijdt aan dezelfde ouderdomskwaaltjes als de mens: problemen met het hart, nieren en de groei van tumoren. Oudere hennen overlijden vaak tumoren op de eierstokken of op de eileiders.
Ratten lusten immers niet alleen voer, maar ook verse eitjes én soms zelfs jonge kippen! Bovendien kunnen ze nare ziektes overdragen.
In Nederland zijn de natuurlijke vijanden van de steenmarter eigenlijk alleen de vos en de oehoe. In andere landen komen daar wolf, beer en grote roofvogels als arenden bij. In Nederland heeft de steenmarter eigenlijk meer te vrezen van de mens en zijn huisdieren.
Ook in kippenrennen komen ze daarom graag. Wilt u steenmarters verjagen in de volière, dan moet u alle gaten en gaatjes groter dan 5 á 6 cm goed afsluiten met stevig gaas. Steenmarters zijn creatief en zullen proberen om het gaas weer los te krijgen of om een andere ingang te vinden. Werk dus secuur.
Bij de steenmarter zijn de oren een stuk kleiner en zijn deze meer zijdelings op de kop geplaatst dan bij de boommarter. De neus van de steenmarter is vleeskleurig, terwijl die van een volwassen boommarter bijna zwart is (die van een jonge boommarter kan wel lichter van kleur zijn).
De bunzing is de middenmaat onder de marters, in grootte zit hij tussen een hermelijn en steenmarter in. Bunzings hebben een karakteristiek en onmiskenbaar licht gezicht met een donker boevenmasker. De poten zijn opvallend kort en de vacht is tweekleurig, donker met een lichte ondervacht.
Hij eet o.a. muizen, ratten, egels, jonge konijnen, vogels, eieren, kevers, rupsen, kikkers en regenwormen. Ook eet hij, vooral tussen juli en december, veel vruchten en bessen, zoals bramen, bessen van vogelkers en zwarte nachtschade, appels, peren en kersen. In de winter eet hij ook wel spitsmuizen.
Als u problemen hebt gehad met steenmarters in uw huis of tuin, is de kans groot dat u uitwerpselen van een steenmarter hebt gevonden. Steenmarter uitwerpselen zijn lang en dun, vergelijkbaar met die van een rat, en kunnen tot 12 cm lang zijn.