Denk bijvoorbeeld aan een 'jukebox' met muziek, beelden uit de jeugd van de bewoners of een spreekwoordenspel. Daarnaast zorgt De BeleefTV voor vrolijkheid, gezelligheid en verbondenheid tussen patiënten en hun naasten.
Wensen en behoeften ouderen
Mobiliteit lijkt ook sterk samen te hangen met andere zaken in het leven die ouderen belangrijk vinden, zoals zingeving, waardigheid en eigen regie. Verder hechten ouderen ook belang aan het hebben van een goede cognitieve gezondheid en een geschikte woonomgeving.
Uit een onderzoek met 240 ouderen in de leeftijdscategorie 66 tot 75 blijkt dat hun geluk voornamelijk afhangt van sociale contacten. Het onderzoek concludeert dat wanneer je op latere leeftijd geen sociale contacten, (betrokken) familie of vrienden meer hebt, dit directe impact op je gezondheid en geluk heeft.
Het aantal tevreden 75-plussers is hoger dan twintig jaar geleden. Sociale contacten, (vrijwilligers)werk en gezondheid dragen bij aan een zinvol leven. Een partner, geld en optimisme helpen ook. De ingrediënten voor fit oud worden zijn bekend: matig eten en alcohol drinken, actief en positief zijn.
Door regelmatig te sporten en bewegen, kunnen senioren hun spieren en gewrichten soepel houden en de kans op blessures en valpartijen verminderen. Daarnaast kan sporten en bewegen helpen om de botdichtheid te behouden, wat kan helpen om osteoporose te voorkomen.
Zorg dat patiënten hun energie verdelen en de activiteiten geleidelijk opbouwen. Je kunt ze ook aanraden om samen met anderen te sporten en bewegen, dat is vaak motiverend. Bovendien zorgt het samen sporten en bewegen met familie, buren of vrienden op een vast tijdstip ervoor dat je minder snel afzegt.
Veel takken van sport (of bewegen) zijn populair bij ouderen, zoals wandelen, fietsen en zwemmen. Ook tafeltennis, golf, schaatsen, bowls en volleybal zijn geschikt voor 65-plussers. Ook is er een groot aanbod gymnastiek- en danslessen. Vaak is het mogelijk om dit overdag te beoefenen.
We onderscheiden daarom vier gebieden waarop ouderen kwetsbaar kunnen zijn: fysieke (belemmeringen in hun fysieke functioneren door bijvoorbeeld gewichtsverlies, evenwichtsproblemen en vermoeidheid), cognitieve (belemmeringen in cognitie zoals geheugen en flexibiliteit), sociale (belemmeringen door eenzaamheid of ...
Zoek ouderen actief op en sluit aan bij de onderwerpen die voor hen belangrijk zijn, zoals bijvoorbeeld veiligheid, (buren)hulp, contact en wonen. Straatinterviews zijn een goede manier, mensen vinden het vaak erg leuk om daaraan mee te werken. Voorbeeld vragen zijn: Wat vindt u fijn in uw wijk? is er iets wat u mist?
Vaak beperkingen in traplopen en in zwaar huishoudelijk werk
Vaak voorkomende ADL-beperkingen zijn beperkingen in het traplopen, zich verplaatsen buitenshuis, en in bad gaan of douchen. Met de trap op- en aflopen heeft bijna een op de tien 65-74-jarigen, en een kwart van de 75-plussers grote moeite.
Waarom zijn activiteiten belangrijk voor ouderen? Sociale contacten zijn ontzettend belangrijk, maar ook lichaamsbeweging houdt lichaam en geest gezond, ook bij dementie. Activiteiten voor ouderen combineren deze 2 zaken. Voldoende beweging heeft op alles een positief effect.
Volwassenen en ouderen Lees verder
Minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen.
Buikspieroefeningen zijn een bekende oefening voor het trainen van de core. Deze oefening kan bij ouderen wel sneller zorgen voor blessures aan de nek of rug. Beperk het daarom tot kleine bewegingen en trek niet aan de nek. Planken is misschien wel de beste oefening voor het trainen van de core.
Soms bewegen ouderen weinig omdat ze gezondheids- of mobiliteitsproblemen hebben. Als bewegen pijn doet of te moeilijk is, dan is de drempel daarvoor hoog. Anderzijds kan bewegen in zulke gevallen juist ook een positief effect hebben: het kan de problemen verminderen.
Het is wetenschappelijk aangetoond dat bewegen, het trainen van spierkracht en evenwicht, de kans op een val verkleint. Bewegen en in beweging blijven helpt bij het voorkomen van vallen bij ouderen. Ouderen die bewegen hebben een veel kleiner risico op vallen, dan ouderen die niet of nauwelijks bewegen.
Nieuw onderzoek toont aan dat ouderen jaar na jaar gelukkiger worden. Twintigers en dertigers zijn het minst gelukkig. Ouderdom werd lange tijd beschreven als een voortdurend proces van fysiek en cognitief verval dat de mentale gezondheid, ons gevoel van geluk zeg maar, negatief beïnvloedde.
Het werkelijke aantal valpartijen ligt dus hoger. ' De meeste ouderen (bijna de helft) vallen in en om het huis. Het grootste aantal valpartijen vindt plaats in de badkamer, waar de oudere uitglijdt of struikelt.
Ouderen met een klein sociaal netwerk ervaren vaak lichamelijke, psychische en cognitieve problemen en vinden het moeilijk om voor zichzelf te zorgen. Verder is er bij hen vaker sprake van een negatief zelfbeeld of gevoelens van ongewenstheid. Dergelijke problemen kunnen samengaan en elkaar versterken11.