De dekking zelf duurt vaak slechts enkele minuten. Een succesvolle bevruchting kunt u merken doordat de honden nadat het mannetje eraf springt nog een tijd aan elkaar vast blijven zitten.
Bij een normale dekking zal de reu de vulva besnuffelen en likken en zal de teef de staart opzij houden en een sta-reflex vertonen. De reu brengt nu de nog niet overmatig gezwollen penis in de vagina (dit is mogelijk door de aanwezigheid van een botje in de penis).
teef kan zeker gedekt worden zonder vast zitten. Heb al van vele fokkers gehoord dat ze zonder vast zitte (koppeling) toch 10 pups hadden bijv. Echter heeft ze al 3 weken gebloed en toen 5 dagen niet of was ze precies op de dekrijpe dagen (dan vloeien ze ook minder volgens mij).
Als de reu of teef gecastreerd is, is de kans op dracht nihil. Ook het moment van dekking speelt een rol. Een teef is gemiddeld 3 weken loops. Vaak is de meest vruchtbare periode rond de 11e-13e dag na het begin van de loopsheid.
Het is belangrijk de teef haar rust te gunnen aan het einde van de dracht, ga met haar wandelen maar let goed op wat ze aan kan. Geef haar ten laatste op 6 weken na de dekking toegang tot de werpkist en vul deze direct met dekens die erin blijven liggen zodat haar eigen geur erin zit.
De meest betrouwbare methode om de dracht vast te stellen is met behulp van echografie. Vanaf dag 21 is het in theorie mogelijk met echo te zien of een teef zwanger is. Omdat het erg lastig is exact te bepalen wanneer de eisprong plaats heeft gevonden adviseren wij dit later te doen. Tussen dag 25-30 is optimaal.
Symptomen van een drachtige hond
Tepels zwellen op en worden beter zichtbaar rond 25 tot 30 dagen na de bevruchting. 1 maand na dekking is er soms vaginale uitscheiding. Buik zwelt op en dus ook een toegenomen gewicht. Gedrag van een drachtige hond kan veranderen; soms lijken ze depressief en eten ze niet.
Een reutje is geslachtsrijp tussen de 6 en de 8 maanden en is dan in staat om een teef te dekken. Dat is ook de leeftijd waarop dominant gedrag als gevolg van de testosteronspiegel kan gaan optreden. In principe is er geen medische reden om een reu te castreren en is dit ook niet ons advies.
Wanneer dekken? Indien u uw hond wilt laten dekken, zal dit tijdens de oestrus moeten gebeuren. U kunt dit zonder verdere onderzoeken doen, de meeste fokkers laten de hond dan op dag 11 en 14 dekken, uit onderzoek is gebleken dat u dan de meeste kans op succes heeft.
Gedragsveranderingen die zichtbaar worden bij een (schijn)zwangerschap van jouw hond zijn onder andere nestdrang, rusteloosheid, minder interesse om actieve dingen te ondernemen. Een enkeling laat agressief gedrag zien, alsof ze haar pups wil bewaken.
Meestal is een teef dekrijp tussen de 12e en 16e dag van de loopsheid, maar er zijn grote individuele verschillen. We zien echter teven die op de 9e dag al vruchtbaar zijn, maar uitschieters naar de 18e dag zijn ook geen uitzondering. Op de 7e-8e dag van de loopsheid wordt het eerste bloedmonster genomen.
Een dubbeldekking of dubbele dekking vindt plaats wanneer een teef tijdens haar loopsheid door twee verschillende reuen wordt gedekt. Het kan ook voorkomen dat zij met sperma van twee verschillende reuen wordt geïnsemineerd.
Een teef wordt ongeveer twee keer per jaar loops. Deze periode duurt ongeveer drie weken. Tijdens deze periode is de teef twee tot drie dagen vruchtbaar. Een loopse hond heeft een gezwollen vulva (dit is het uitwendige gedeelte van het vrouwelijke geslachtsorgaan) en er is een bloederige afscheiding.
Tijdens een natuurlijke dekking besnuffelt en likt de reu de vulva van de teef. De teef houdt haar staart opzij zodat de reu haar kan bevruchten. De twee zwellichamen aan beide kanten van de penis van de reu zwellen in de vagina op. De reu komt vast te zitten.
Verder speelt (on)ervarenheid van de reu soms een rol. Een enkele keer is er een fysiek probleem waardoor de dekking niet lukt, zoals een dik maagdenvlies bij de teef of een pijnlijke achterhand bij teef of reu. U kunt bij ons terecht voor onderzoek en advies wanneer het dekken niet wil lukken.
Bij 1 – 2 pups is er een risico, dat de geboorte niet goed op gang komt en dat de pups relatief te groot zijn. Bovendien is het prettig om het aantal te kennen zodat we weten wanneer de teef 'klaar' is met bevallen.
Een nest krijgen is voor een teef zeker niet zonder gevaren. De hond kan komen te overlijden tijdens of na de bevalling (door complicaties bij de geboorte, of bijvoorbeeld aan eclampsie als de pups er eenmaal zijn).
Eenmaal losgelaten leeft de eicel tot 24 uur. Een zaadcel bevrucht een eicel aan het einde van de eileider. Een zaadcel leeft gemiddeld 2 tot 3 dagen in het lichaam van de vrouw. Het zaad heeft ook tijd nodig om naar de eileiders te 'zwemmen'.
Een teef moet gedekt worden tijdens de loopsheid om drachtig te kunnen worden. Ze wordt 2 tot 3x per jaar loops. Sommige rassen zoals de Basenji, Tibetaanse Mastiff en alle wolfskruisingen worden maar 1x per jaar loops.
Extra regels voor honden en katten
Fokt u met honden of katten? Houdt u er dan rekening met de volgende extra regels: Een hond krijgt in een aaneengesloten periode van 12 maanden maximaal 1 nest. Een kat krijgt in een aangesloten periode van 12 maanden maximaal 2 nesten.
In de werpkist
Op de bodem van de werpkist leg je best iets dat niet te hard schuift. Ideaal is golfkarton. Hier hebben de pups grip op en het is niet giftig. Neem je kranten, dan kan je er best een goed wasbaar deken overleggen.
Minimale kosten
Houd rekening met kunstmelk, ontworming, brokken, vaccinaties en chippen. Bij een nest pups hebben je nog een werpkist nodig. Je moet rekenen op zo'n 75 tot 125 euro per pup. Bereken altijd je kosten door in de verkoopprijs.
Tijdens de zwangerschap mag je teef niet alles eten. Sommige voedselbestanddelen bevatten schadelijke stoffen voor de ongeboren pups en zijn nadelig voor hun groei. Zo mag je teef geen rauw voedsel of slachtafval eten. Rauw voedsel dat ingevroren is geweest, mag wel.
Indien uw hond ongewenst gedekt is kunnen we deze makkelijk beëindigen door middel van twee injecties. Deze injecties dienen met een interval van 24 uur toegediend te worden. Het is niet noodzakelijk om dit zo snel mogelijk na een ongewenste dekking van uw hond te doen.
Als u absoluut geen nestje wil, dan kan de teef een morning-after-prik toegediend krijgen die de innesteling van het bevruchte eitje in de baarmoeder verhindert. Deze injectie kan gegeven worden tot 45 dagen na de (vermoedelijke) dekking. Een 2de injectie is dan noodzakelijk 24 uur na de eerste injectie.