Natuurlijk vraag je jezelf dan af of je tijdens je zwangerschap mag verven. Op het internet zijn er verschillende adviezen zichtbaar, maar bij Verfsale halen we jullie uit de onzekerheid met het enige goede antwoord. Een zwangere vrouw mag zeker verven, mits er voldoende geventileerd wordt.
Het is verstandig om tijdens de zwangerschap contact met verf op terpentinebasis te vermijden.Verf op waterbasis is niet schadelijk.
Doe maar niet! Verflucht is vaak heel ongezond voor je ongeboren kind. Tijdens het verven wordt de verflucht ingeademd en komen allerlei chemicaliën je lichaam binnen. Maar ook lange tijd nadat de verf gedroogd is kunnen er nog steeds schadelijke dampen vrijkomen en kan de luchtkwaliteit in huis ernstig aangetast zijn.
Verf op waterbasis kun je gewoon gebruiken zonder gezondheidsrisico's, omdat er geen oplosmiddelen in zitten. Je vindt ze onder de naam acrylverf of latex. Verf op terpentinebasis kun je beter laten staan of door je partner laten schilderen.
Omdat je haarstructuur tijdens je zwangerschap verandert, kan haarverf anders pakken. Je haar kan voller, droger, vetter of juist dunner en futloos worden. Het kan daarom zijn dat haarverf anders uitpakt dan je verwacht had. Probeer daarom eerst de verf op een plukje haar uit.
Het inademen van de dampen van nagellak (of de remover) kan schadelijk zijn voor de gezondheid van de moeder en de baby. Zorg er daarom voor dat je in een goed geventileerde ruimte bent en probeer het gebruik te beperken tot een keer per maand.
Veel vrouwen maken zich zorgen over de veiligheid van deodorant tijdens de zwangerschap. Gelukkig is er geen reden tot paniek. De meeste deodorants zijn veilig te gebruiken.Kies bij voorkeur wel voor een deodorant zonder aluminium, parabenen en andere synthetische ingrediënten.
Vergeet niet te ventileren
Als je de ruimte goed lucht, zijn schadelijke stoffen uit de verflucht over het algemeen binnen 24 à 48 uur verdwenen.
Gebruik daarom altijd een verf op waterbasis, ook wel acrylverf genoemd. Ook deze verf bevat echter chemische bestanddelen. Pas wanneer de verf volledig uitgehard is, komen deze bestanddelen niet meer vrij.
Verf met water in plaats van organische oplosmiddelen is doorgaans minder schadelijk voor milieu en gezondheid. Watergedragen verf kan overigens even goed wel andere schadelijke stoffen bevatten, zoals chemische conserveermiddelen.
Slapen in een kamer waar je een verflucht ruikt, kan schadelijk voor je gezondheid zijn. Dit hangt ervan af of je een verf hebt gekozen met weinig of veel vluchtige organische stoffen (VOS). Hoe hoger het VOS-gehalte in de verf, hoe schadelijker het is. Dit kan resulteren in hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid.
Rauwe melk, leverproducten en rauw vlees moet je laten staan als je zwanger bent. Door het eten van rauw vlees (zoals filet américain, ossenworst, rauwe ham en , kun je voedselinfecties krijgen. De bekendste is wel de infectie toxoplasmose. Deze kan schadelijk zijn voor je baby tijdens de zwangerschap.
Op waterbasis is sowieso helemaal oké en als je niet in die ruimte bent of enigszins geventileerd dan is er niks aan de hand. Ga jij nou 4 dagen in een geverfde kamer liggen zonder ventilatie dan kán (en dan is het nog steeds kan) het schadelijk zijn.
Misschien denk je dat de verflucht alleen schadelijk of ongezond is als je de lucht nog kunt ruiken, maar dat klopt niet. Terpentinegedragen verf kan zelfs maanden na het aanbrengen nog een negatief effect hebben op de gezondheid.Bij verf op waterbasis is dit niet het geval.
Tijdens het verven kan je eczeem, luchtweg problemen, of hoofdpijn krijgen. Tijdens een droogtijd van een aantal weken kan je ziek worden van vrijkomende dampen. Tijdens het schuren van (oude) verflagen komen er stoffen in de lucht welke schadelijk zijn.
Tijdens de zwangerschap groeit je haar een stuk sneller door de zwangerschapshormonen. Niet alleen op je hoofd overigens, ook je lichaamshaar groeit sneller. Daardoor kun je ook last krijgen van ongewenste haartjes op plekken als je kin, bovenlip, rondom je tepels en onder je navel.
Je kunt door het inademen van een grote hoeveelheid VOS last krijgen van luchtwegirritatie, duizeligheid, misselijkheid en een dronken gevoel. Als je elke dag veel VOS inademt, kun je uiteindelijk hersenschade oplopen. Dit heet Organo Psycho Syndroom (OPS) en wordt ook wel de schildersziekte genoemd.
Tip 1: Gebruik zout tegen verflucht
Het enige dat je hoeft te doen, is een aantal bakken met water te vullen en hier een derde zout aan toe te voegen. Laat het zout zijn werk doen en je zult merken dat de geur van de verf verdwijnt.
Giftig of niet giftig? Aquarel verf kun je vermengen met water en ook je materialen kun je met kraanwater schoonmaken. Je kunt het afvalwater gewoon laten weglopen in de goot. Het is daarom aannemelijk dat aquarelverf niet giftig of schadelijk is.
Verflucht schadelijk bij slapen
Niets is vervelender dan wakker te worden met hoofdpijn doordat je in de verflucht geslapen hebt. Vooral bij verf op Terpentine basis kan dit erger zijn. Zorg dus na het verven altijd voor een zeer goede ventilatie. Want slapen in de verflucht is gewoonweg schadelijk.
Watergedragen verf voelt al droog aan na 1 à 2 uur. Maar dat betekent niet dat je na 1 à 2 uur al een nieuwe laag mag aanbrengen. Je doet er goed aan 4 uur droogtijd te respecteren tussen elke verflaag. Solventgedragen verf, op basis van white spirit, heeft wat meer tijd nodig.
Terpentine is ontvlambaar. Het is licht irriterend voor de longen, huid, ogen en bij inslikken. Blootstelling aan hoge concentraties kan leiden tot bewusteloosheid. Langdurige blootstelling kan leiden tot het organisch psychosyndroom.
Trontveit Mother to be Shampoo - De Trontveit Mother to be Shampoo 500ml is een zachte shampoo speciaal voor zwangere vrouwen. De shampoo bevat extra olijfolie die het haar en de huid diep hydrateren.
Pure etherische oliën van lavendel, wilde roos en sinaasappelbloesem zorgen voor een subtiele geur. Zwangerschapsolie helpt bij het voorkomen én verminderen van de zichtbaarheid van striae. De natuurlijke bodyolie zorgt voor een gladde huid bij je zwangerschap, met extract van de Arnicabloem.