Zeebaarzen paaien in open zee, niet ver van de kust. Volwassen zeebaarzen zijn 3-8 jaar en kunnen wel tot en met ± 30 jaar oud worden. In de winter trekken zeebaarzen naar het zuiden en migreren 's zomers weer terug naar het noorden.
De vis kan een meter lang, 12 kg zwaar en 15 jaar oud worden. Zeebaarzen zijn carnivoren met een dieet dat vooral uit vis bestaat. Er is zowel wilde als gekweekte zeebaars verkrijgbaar.
De zeebaars groeit vrij langzaam en het duurt 4-7 jaar tot de zeebaars geslachtsrijp wordt en zich gaat voortplanten. De lengte van de mannetjes is dan ongeveer 35 cm, terwijl de vrouwtjes een lengte van ca. 42 cm hebben. Zeebaars kan vermoedelijk tot 30 jaar oud worden (Kroon 2007).
De zeebaars heeft een gemiddelde lengte van 50 cm, maar kan dubbel zo groot worden en wel 12 kg wegen. Je herkent hem aan: zijn grijze rug, zilveren flanken en witte buik. zijn twee duidelijk gescheiden rugvinnen.
Zeebaars bevat omega-3 vetzuren, die je beschermen tegen hart- en vaatziekten. De vis zit ook boordevol vitaminen zoals vitamine A, B, C en D en mineralen zoals kalium, magnesium en fosfor. Ze zorgen onder andere voor een goede conditie van je botten, huid en haar en beschermen je zenuwstelsel en immuunsysteem.
Recreatieve visserij
Zoals verwacht geldt voor de sportvisserij op zeebaars een bag limit van 2 vissen (minimummaat: 42 cm) per dag tot en met november 2021.
Vissen als schar, poon en wijting komen direct uit onze eigen Noordzee en zijn goedkoop, lekker en goed voor het milieu.
Van 1 maart tot en met 31 maart 2022 mogen recreatieve vissers twee exemplaren van zeebaars per persoon en per dag bijhouden. De MCRS bedraagt 42 cm.
Zeebaarzen kan met een zager onder de dobber, maar veel gaver is natuurlijk actief met kunstaas. Op stekken met kraakhelder water, zoals het zeehavengebied van Rotterdam en de Oosterschelde, kun je prima met de plug en popper vissen.
Deze zoute roofvis heeft vooral een voorkeur voor rotsen, havenhoofden, zandbanken/muien en strekdammen. De zeebaars is vrijwel overal te vangen aan de Nederlandse “zoute” kust. Vis je vanaf het strand, dan is een hoge branding en stroming de ideale combinatie. Meestal vang je meer zeebaars met wind op het kantje.
Perca fluviatilis, oftewel de Baars is een van de meest vraatzuchtige rovers van de Nederlandse wateren. De baars kan 50 centimeter lang worden en gewichten bereiken van 3 kilo. De gestreepte rover kan geen grote lengtes bereiken en een vis van 50 cm of groter is zeldzaam, deze vis kan 16 jaar oud worden.
Ook valt deze vissoort op door een kleine bek en kleine tanden.
Ergens in februari ving Diego tijdens het trollen met ruim 20 centimeter grote diepduikende pluggen met regelmaat prachtige zeebaarzen waaronder deze reus van ruim een meter met het unieke (wereldrecord staat op 10 kilo!!) gewicht van maar liefst ruim 12 kilo!
Kunstaas als zeevis aas
Vanuit boten zijn shads vaak favoriet, vooral omdat je er prima gul mee kan vangen. Vanaf de kust kan je goed op zeebaars vissen met shads. Ook met pluggen kan je, vooral in de zomer, zeebaars vanaf de kust vangen.
De beste tijd om vanaf een strekdam te vissen is van drie uur na hoogwater (afgaand tij) tot ongeveer twee uur na laagwater. Dan is het water laag genoeg om op de strekdam te staan zonder het risico te lopen hier vanaf te spoelen.
In de visserijzonde, de kustwateren en het zeegebied heeft u voor het vissen met hengels geen toestemming van de visrechthebbende of een vergunning nodig.
Veelgestelde vragen. Als u recreatief wilt vissen op zee met een vislijn, moet u geen vergunning aanvragen. Op zee moet u wel de regelgeving voor recreatief vissen op zee naleven (bijvoorbeeld quota). Een visvergunning voor beroepsvissers wordt verleend door de dienst Visserij.
Bij het kiezen van een goede shad voor het zeebaarzen kun je als eerste al snel een schifting maken door te letten op de maat. Wij adviseren voor het zeebaarzen een shad in een lengte van 8 cm tot 12 cm en alles wat daar tussenin zit. Onder de 8cm is te klein terwijl boven de 12 cm wel erg groot wordt voor zeebaars.
Smaak van de Dorade
De Dorade is een smaakvolle vis met relatief weinig vet. Hij is vergelijkbaar met de zeebaars, alleen is de zeebaars iets vetter. Deze prachtige vis is stevig, heeft een volle smaak en bevat weinig graten.
Pangasius heeft de reputatie een ongezonde vis te zijn die veel zware metalen, bacteriën en antibioticaresten bevat. In 2012 controleerden wij de pangasius in de Belgische winkels onder meer op de aanwezigheid van zware metalen, pesticidenresiduen en sporen van antibiotica, en stelden weinig problemen vast.
De smaak is zoetig en mild met een fijne structuur met relatief weinig graten. Zeebaars kan op vele manieren bereid worden. Vermijd bij het koken liever het gebruik van krachtige aroma's. Het vel is altijd lekker, laat dat dus aan de vis zitten.
Voor het vissen op een diepte van 2 á 3 meter is de Rapala Jointed, de Rapala Magnum of de Rapala Sliver van 13cm of zelfs 20cm een goede keus. Deze twee pluggen gaan een meter of twee diep zodat ze de bodem net bereiken, de plaats waar de zeebaars zich meestal ophoudt.
Tip 12: Let op de getijde
Rond laagwater en net na hoogwater zijn vaak de beste tijden om zeebaars te vangen. Wanneer het water hard afstroomt dus na het hoogwater, dan is de stroming vaak dusdanig hard dat het moeilijk is om je aasvisje op een natuurlijke manier te presenteren.
Overeengekomen is dat sportvissers van 1 maart tot en met 30 november 2020 per visdag twee zeebaarzen (met een minimumlengte van 42 cm) mogen meenemen voor eigen consumptie. Het algeheel meeneemverbod voor zeebaars geldt in 2020 vanaf 1 januari tot 1 maart en van 1 december tot en met 31 december.