Wachtwoorden zijn niet veilig wanneer ze onbeschermd op de computer staan. En natuurlijk ook niet als ze op een briefje naast de computer liggen. Wachtwoorden zelf onthouden is het allerveiligst.
Wachtwoorden bewaren
Bewaar inloggegevens op een veilige (verstop)plek die andere personen niet gemakkelijk kunnen vinden. In een ideaal scenario liggen de opgeschreven wachtwoorden in een brandwerende kluis. Deel de code van de kluis met iemand die u volledig vertrouwt, bijvoorbeeld uw partner of (klein)kind.
Wat je zeker NIET moet doen: Gebruik geen voorspelbaar wachtwoord. Gebruik geen persoonlijke gegevens, zoals je naam en geboortejaar (bijvoorbeeld 'JouwNaam1985'). Gebruik geen bekende uitdrukkingen, zoals 'Plukdedag'.
U kunt controleren of wachtwoorden in uw Google-account zijn vrijgegeven bij een gegevenslek, zwak zijn of worden gebruikt voor meerdere accounts. Vervolgens kunt u onveilige wachtwoorden wijzigen om uw accounts beter te beveiligen. Ga op uw computer naar passwords.google.com.Selecteer Wachtwoorden controleren.
Wat maakt een online wachtwoordmanager kwetsbaar? Een online wachtwoordmanager zoals Lastpass is kwetsbaar, omdat deze kan worden gehackt. In de manager worden niet alleen wachtwoorden opgeslagen, maar ook de loginnaam en de plek waar moet worden ingelogd.
Chrome slaat wachtwoorden lokaal niet versleuteld op, maar net als andere browsers worden die in de beveiligde kluis van het besturingssysteem gezet zoals Dpapi bij Windows of Keychain op macOS. Je kunt wachtwoorden in Chrome wel versleutelen voordat je ze synchroniseert.
Het allerbelangrijkste van een wachtwoord is de lengte van het wachtwoord. Daarom adviseren we ook vaak om een wachtwoordzin te gebruiken. Verzin een wachtwoord(zin) van tenminste 12 tekens. Een wachtwoord wordt sterker als je andere tekens gebruikt (cijfers, leestekens) maar lengte is altijd belangrijker.
Een wachtwoord van 8 gewone letters bevat 209 miljard mogelijke combinaties, maar een computer is in staat dit onmiddellijk te berekenen. Door één hoofdletter aan een wachtwoord toe te voegen, wordt de tijd die een computer heeft om een wachtwoord te kraken, drastisch gewijzigd, tot 22 minuten.
Wachtwoorden zijn niet veilig wanneer ze onbeschermd op de computer staan. En natuurlijk ook niet als ze op een briefje naast de computer liggen. Wachtwoorden zelf onthouden is het allerveiligst. Een truc om veilige wachtwoorden te maken en onthouden is via een schema.
Een slim wachtwoord bestaat uit hoofdletters, kleine letters, cijfers en leestekens. Ga voor een wachtwoord met minimaal 6 tekens. Of gebruik een lange zin. Zinnen zijn makkelijker te onthouden en voor criminelen moeilijk om te achterhalen.
Omdat het kraken van wachtwoorden vaak veel tijd kost worden er ook andere methodes gebruikt om wachtwoorden te achterhalen. Denk hierbij aan phishing, social engineering, bespieden of het schrijven en implementeren van malware of keyloggers.
Een digitale kluis kan heel veilig zijn, mits er tenminste wordt uitgegaan van het principe 'security by design': er is bij het ontwerp al rekening gehouden met beveiliging. Daarnaast is het van belang dat de aanbieder van de digitale kluis de juiste certificeringen heeft, zoals de ISO27001.
Een wachtwoordkluis houdt al je accounts en wachtwoorden veilig bij. De wachtwoordkluis zelf beveilig je met een sterk wachtwoord. Je moet dus nog maar één sterk wachtwoord onthouden. De wachtwoordkluis helpt je om sterke wachtwoorden te maken.
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek. Check je recente bestanden.
Op de website van de politie vind je een functie waarmee je kunt controleren of je e-mailadres op in beslag genomen gegevens van de politie staat. Als dat zo is, krijg je binnen een paar minuten een e-mail van de politie. Als je adres niet voorkomt in deze gegevens, krijg je ook geen mail.
Google Chrome
Deze browser is vrij eenvoudig te gebruiken en veilig. Bovendien heeft Google Chrome ingebouwde bescherming voor transparantie. De functies voor veilig browsen waarschuwen gebruikers wanneer ze phishing- of malwaresites tegenkomen. Deze browser is geoptimaliseerd voor meerdere toestellen.
Drive biedt versleutelde en beveiligde toegang tot uw bestanden. Bestanden die met u worden gedeeld, kunnen proactief worden gescand en verwijderd als er malware, spam, ransomware of phishing wordt gevonden.
Ga in Chrome of Android naar Instellingen en selecteer Wachtwoorden. Selecteer daarna Wachtwoorden exporteren. Je kunt wachtwoorden ook exporteren via Instellingen op passwords.google.com.
Wanneer uw computer, mailaccount of ander account is gehackt, kan dat nare gevolgen hebben. Oplichters kunnen uit uw naam anderen mailen met een verzoek om geld. Uw werkgever of afnemers kunnen worden benaderd om een 'wijziging' van uw bankrekeningnummer door te geven. Zo verdwijnt uw inkomen naar criminelen.
Als iemand je account hackt, breekt diegene online in in jouw privé-omgeving. Dit kan je e-mail-account zijn, of sociale-media-account of online opslagplek, zoals Dropbox. Ook je computer, tablet en smartphone kan gehackt worden. De informatie daar kan de hacker delen met anderen.