De boxer is een hond en behoort tot de dogachtigen. De boxer is verwant met de vele rassen die zich ontwikkelden uit de molosserhond, een oud-Griekse waak-, vecht- en herdershond. Van Griekenland naar Rome en zo verder in Europa.
Net als andere grote honden, leven boxers niet bijzonder lang. Hun levensverwachting varieert van 7 tot 10 jaar.
Als u uw Boxer voldoende beweging en aandacht geeft, is hij in huis meestal rustig. Hij kan dan goed leren om een tijdje alleen te zijn. Naar andere honden gedragen zowel reuen als teven zich vaak nogal stoer. Vooral met de eigen sekse ontstaan wel eens conflicten, maar teven vallen ook wel uit naar reuen.
De ideale omgeving voor een boxer
Ze zijn het gelukkigst als ze maar bij jou in de buurt zijn (en als ze aandacht krijgen) en vinden het niet erg om binnen te blijven. Natuurlijk moet je ze wel dagelijks uitlaten en regelmatig met ze spelen om ze gelukkig en uitgedaagd te houden.
Een hond kan best buiten, mits hij een warm nachthok heeft. Het ligt er ook aan wat voor hond. Mijn kortharige boxer zou je er geen plezier mee doen, maar voor een langharige hond zal het geen punt zijn. Net als bij paarden moeten ze wel droog en comfortabel warm en uit de tocht kunnen liggen.
Als je hond languit op zijn zij ligt te slapen, betekent dat hij geen zorgen heeft. Hij is helemaal ontspannen en comfortabel in zijn omgeving, want in deze houding zijn zijn vitale organenen blootgesteld. Honden die zo slapen zijn makkelijk in de omgang en hebben een liefdevolle en sterke band met hun eigenaar.
De 'uitgerekte pootjes'
Hoewel deze houding er een beetje vreemd uitziet is het niets om bezorgd over te zijn - dit betekent dat ze heel zelfverzekerd zijn en zich veilig voelen in hun woonomgeving. Dit is logisch omdat slapen op de rug de meest kwetsbare positie is voor een hond.
Volwassen honden slapen ongeveer 12 tot 14 uur per dag. Senior honden hebben vaak wat meer slaap nodig, zij slapen meestal 16 tot 18 uur. Pups hebben zelfs 18 tot 20 uur slaap nodig om goed uitgerust te zijn.
Loop het laatste rondje vlak voordat jullie gaan slapen en zorg dat in ieder geval één van de uitlaatrondes minimaal een half uur duurt. Extra tip: Wacht met je hond uitlaten tot minimaal een uur na zijn maaltijd om de kans op een maagtorsie te verkleinen.
Vanuit de rasvereniging is er geen adviesprijs voor pups vastgesteld. De prijzen verschillen tussen fokkers dan ook wel aardig. Gemiddeld liggen de prijzen voor een met zorg gefokte pup tussen de 1000 en 1500 euro. Sommige fokkers vragen minder, omdat ze een lagere prijs voldoende vinden.
Boxer. De boxer is ook legendarisch als het gaat om kwijlen. Omdat ze zo lekker energiek zijn en hun kop lekker wild kunnen schudden zitten soms zelfs de muren onder de klodders!
De oudste hond ter wereld is Max, een kruising met Beagle-, Teckel- en terriërbloed. Hij werd 29 jaar en 282 dagen.
Hondenrassen die niet kunnen zwemmen
Aan de andere kant heb je de kleinere rassen zoals bulldogs, teckels en boxers. Zij hebben niet genoeg stuwkracht in hun korte poten om goed te blijven drijven.
Honden worden ook vaak ouder dan vijftien jaar, terwijl er in verhouding veel minder mensen zijn die hun 105de nog kunnen vieren. Er zijn zelfs een boel gevallen bekend van honden van meer dan 20 jaar (zou dus 140 in mensenjaren zijn) en de oudste werd zomaar eventjes 29 (of... 203 mensenjaren).
1. Chihuahua. De chihuahua is een van de langst levende hondenrassen ter wereld, met een gemiddelde levensduur van 15-20 jaar. Met deze kleine schoothonden zul je lange tijd prachtige avonturen beleven.
Elk ras heeft zo zijn eigen gemiddelde levensverwachting.
Voor kleine honden geldt een gemiddelde leeftijd van 12 à 13 jaar, hoewel uitschieters naar 15+ jaar mogelijk zijn. Middelgrote honden leven gemiddeld 10 à 11 jaar. Bij grote honden is het slechts 7 tot 8 jaar.
Gezonde ontlasting is vast van vorm, heeft een (donker)bruine kleur en geen indringende geur. Een 'goede drol' pak je dus gemakkelijk op, is niet keihard en niet te zacht. Je viervoeter hoort per dag gemiddeld een à twee keer te poepen.
Een puppy (t/m 6 maanden) slaapt ongeveer 18 tot 20 uur. Dit heeft de pup nodig om te groeien, maar ook om alle prikkels te verwerken. Een jonge hond (vanaf 6 t/m 24 maanden) slaapt ongeveer 16 tot 18 uur. Een volwassen hond slaapt ongeveer 16 uur.
Het beste moment om een hond eten te geven is na het uitlaten. Als je een hond voor het uitlaten eten geeft is er een kans dat hij last krijgt van steken tijdens de wandeling. Dit is voor je hond natuurlijk niet fijn. Daarom kun je het beste een half uur na het uitlaten je hond voeren.
De meeste honden vinden het heerlijk als je hun onder de oren aanraakt, op hun schouders en nek, en onder de kaak. Bij je eigen hond, kan je ook heel zachtjes tussen de wenkbrauwen aaien. Als je dat zachtjes en voorzichtig doet, zullen ze heerlijk de ogen sluiten.
De hele dag zijn ze druk met voedsel vergaren, spelen, jaagspelletjes en natuurlijk ook wel rustgedrag. Maar onze hond of kat die als huisdier bij ons leeft hoeft niet zo veel meer te doen, de rollen zijn tegenwoordig omgedraaid.
Welke plek kies ik voor de slaapplaats? De plaats van de slaapplek is érg belangrijk. Een hond moet zich terug kunnen trekken naar een eigen, veilige en rustige plek om te rusten of te slapen. De meeste honden zijn graag in de buurt van jou en je gezin, andere honden zoeken liever een rustige plek alleen op.
Dat is een teken van agressie. De hond kan zich in het nauw gedreven voelen. Sommige honden vinden het fijn om bovenop hun hoofd geaaid te worden, maar start hier nooit mee. Ook knuffelen of omhelzen is uit den boze.
Een gelukkige hond is een gemanierde hond. Hij houdt zich rustig, maakt niets kapot en probeert geen aandacht te trekken door stoute dingen te doen zoals in huis plassen. Als je pup vaak bijt, graaft of meubels en kleren vernielt, probeert hij je te zeggen dat hij zich verveelt, stress heeft of bang is.
Honden zijn namelijk in hun slaap erg beweeglijk, waardoor jouw nachtrust verstoord wordt. Bovendien loop je met je hond in bed ook meer risico op zoönosen. Huisdieren verliezen haren en huidschilfers net als wij. Deze bevatten bacteriën die niet goed zijn voor onze gezondheid.