Met 5 à 6 maanden ziet een baby kleuren een stuk helderder.Het dieptezicht ontwikkeld zich waardoor ze de afstand van objecten kunnen inschatten. Hoewel het zicht nog niet optimaal is, kunnen ze sneller bewegende objecten volgen en dingen vastgrijpen. De baby's oog-handcoördinatie verbetert op deze leeftijd.
Baby 5 maanden: spelen
In de spiegel kijken vindt je kind nu ook super interessant. Je baby van 5 maanden herkent jouw gezicht in de spiegel en zal ook zichzelf gaan herkennen als jullie regelmatig samen voor de spiegel zitten. Gekke bekken trekken en tong uitsteken is natuurlijk ook een leuk spelletje.
Geef je baby de kans om zichzelf te vermaken, wissel samen spelen af met alleen spelen. Vanaf een maand of zes is alles wat rinkelt en rammelt mooi speelgoed. Ook een (plastic) babyspiegel is leuk. Communicatie blijft erg belangrijk: gekke gezichten trekken, samen in de spiegel kijken, praten, zingen, etc.
De eerste maanden
Na vijf of zes maanden lukt het baby's soms om even rechtop te zitten. Maar je moet je baby nog altijd blijven ondersteunen.
Vanaf 3 à 4 maanden kan een kind een naar iemand blijven kijken die door de kamer loopt. Zijn ogen volgen de persoon. Een kind van 3 à 4 maanden draait zelf z'n hoofd om een persoon of voorwerp beter te zien. Tussen 3 en 6 maanden leert een baby snel bewegende voorwerpen met zijn ogen te volgen.
Omrollen, bouncen en grijpen (vooral jouw haar) krijgt hij deze maand onder de knie. Ook kan je kindje steeds beter met jou communiceren. Met anderen doet hij dat liever wat minder, want de eerste tekenen van eenkennigheid kunnen deze maand tot uiting komen. Kom jij nog een beetje aan je rust toe?
Na de geboorte herkent ze de geur van haar belangrijkste verzorger al binnen een paar dagen – haar favoriete geur. Op zicht Het duurt minstens een paar weken en soms wel twee maanden voor een baby haar belangrijkste verzorger op het zicht herkent.
Veel baby's beginnen rond de 8 weken te babbelen en bewust geluidjes te maken. De meeste baby's tussen de 7 en 12 maanden benoemen hun ouders als “mama” of “dada”. De eerste woordjes (anders dan mama of dada) leren de meeste baby's rond 19 maanden.
Gemiddeld slaapt een baby van 5 maanden ongeveer 12 tot 17 uur per dag. Dat omvat ongeveer 8 tot 11 uur slaap in de nacht. Je baby kan nog wakker worden voor één of meerdere nachtvoedingen.
In de eerste 6 maanden krijgt je baby genoeg vocht uit de melkvoeding. Hij heeft geen extra water nodig. Vanaf 6 maanden stap je langzaam over van borstvoeding of flesvoeding naar vast voedsel. Dan kun je ook andere drankjes aanbieden, zoals water of lauwe (vruchten)thee zonder suiker.
De volgende producten zijn geschikt voor je kindje van 5 maanden: Zacht, zoet fruit zoals avocado, mango, banaan, perzik, peer of abrikoos. Groente die je makkelijk kan prakken, zoals bloemkool, wortels, courgette, bruine bonen, broccoli, pompoen en erwten. Een paar lepeltjes ongezoete pap.
Rond deze leeftijd heeft je kindje min of meer zijn geboortegewicht verdubbeld. En hij zal deze maand nog zo'n 700 g aankomen. Hij weegt nu tussen de 5,5 kg en 8,5 kg. Je baby zal gemiddeld 2 cm groeien.
Deze slaapregressie bij een baby van 5 maanden heeft vaak te maken met de fysieke en mentale ontwikkelingen die je kleinetje doormaakt. De meest baby's komen rond de 4,8,12,18 en 24 maanden in een tijdelijke slaapregressie maar omdat alle baby's anders zijn kunnen deze slaapregressies ook wat eerder of later ontstaan.
Ook op het gebied van spraak en taal zijn baby's vanaf de geboorte af aan al in ontwikkeling. Keelgeluiden gaan over in uithalende geluiden van hoog naar laag en van hard naar zacht. Al snel kunnen wij daar bijvoorbeeld plezier of frustratie in onderscheiden.
Overdag doet hij ongeveer 3, soms nog 4 dutjes. In het kort: Overdag: 2,5 tot 3 uur. s' Avonds en s'nachts: 11 tot 12 uur.
Geschikt fruit om mee te beginnen voor je baby is banaan, perzik, peer en meloen. Groente met een zachte smaak die geschikt zijn om mee te beginnen zijn bijvoorbeeld bloemkool, doperwtjes, boontjes, broccoli, worteltjes of pompoen.
Is het zo dat kinderen meer aanvoelen? Deze vraag komt vaak aan bod, kunnen kinderen en babies geesten en engelen zien? Het antwoord is volmondig Ja dat kunnen ze zeker weten. We hebben allemaal wel eens een baby zien liggen in hun bedje terwijl ze de hele tijd onder de indruk van iets waren, wat wij niet zagen.
Je kind gaat je vertrouwen als je het liefde geeft, contact maakt en goed reageert op zijn of haar behoeften. Er ontstaat dan een band tussen jullie. Dat wordt ook wel hechting genoemd. Een goede hechting is niet vanzelfsprekend.
Als hij zich niet lekker voelt, kromt hij zijn lijfje en trekt hij zijn beentjes op. Als hij blij is, kruipt hij ook in elkaar, maar dan van plezier. Je kunt plezier ook merken aan het gezicht en het geluid dat je baby maakt. Als hij ontspannen is, is zijn lichaam recht en zijn de handjes open.
Tijd is een lastig begrip voor jonge kinderen. Tot een jaar of drie hebben kinderen nog niet echt tijdsbesef. Baby's, dreumesen en jonge peuters zijn nog heel erg afhankelijk van hun omgeving om een beetje grip op het verloop van de dag te krijgen. Structuur in de dag en regelmaat geven deze kleintjes houvast.