Wij checken gegevens die u doorgeeft bij de aanvraag van een uitkering. Ook vergelijken wij de gegevens die wij van u hebben met die van de Belastingdienst of de gemeente. Daarnaast controleren we telefonisch. Ook is het mogelijk dat een inspecteur uw werkplek bezoekt of bij u thuis komt.
Gaat u met vakantie in of buiten Nederland en geeft u dat niet of te laat aan ons door? Dan heeft dat gevolgen voor uw WW-uitkering. U krijgt tijdelijk minder of geen uitkering en/of een boete. Als u te veel uitkering ontving, dan moet u, naast de boete, dat bedrag terugbetalen.
Ik wil mijn persoonsgegevens inzien, wijzigen of verwijderen Op Mijn UWV kunt u veel van de gegevens die wij gebruiken inzien en controleren. Denk aan uw jaaropgaaf, de betaalspecificaties en uw digitaal verzekeringsbericht.
Wij controleren minimaal 1 keer per 2 jaar. Als wij signalen ontvangen over een onjuiste uitvoering van de Ziektewet, besluiten wij soms om eerder te controleren. Wij houden contact met u over de eventuele verbeteringen die u uitvoert.
Vakantie en een WW-uitkering
U heeft recht op maximaal 20 vakantiedagen per kalenderjaar. Als u binnen 1 jaar de AOW-leeftijd bereikt, dan heeft u recht op maximaal 65 dagen. Een kalenderjaar begint op 1 januari en eindigt op 31 december.
Ook vergelijken wij de gegevens die wij van u hebben met die van de Belastingdienst of de gemeente. Daarnaast controleren we telefonisch. Ook is het mogelijk dat een inspecteur uw werkplek bezoekt of bij u thuis komt. Wij controleren u ook als u buiten Nederland woont of verblijft en een uitkering ontvangt.
Tijdens uw vakantie heeft u geen sollicitatieplicht. De periode waarin u minimaal 4 keer moet solliciteren verlengen wij met het aantal vakantiedagen dat u heeft doorgegeven.
Bij een telefonische controle bespreken we of de gegevens die wij van u hebben juist zijn. Ook vragen wij u naar uw situatie en of daar veranderingen in zijn (geweest). Dat is niet omdat wij denken dat u zich niet aan de regels houdt. Iedereen die een uitkering krijgt kan door ons gecontroleerd worden.
U mag ieder jaar maximaal 20 dagen vakantie opnemen, bijvoorbeeld om naar het buitenland te gaan. Weekenden en feestdagen tellen niet mee. Heeft u uw uitkering niet het hele jaar (van januari tot en met december)? Dan heeft u minder vakantiedagen.
Een verzekeringsarts van het UWV heeft ook een medisch beroepsgeheim en kan om jouw medische gegevens vragen. Dit kan nodig zijn om een helder en volledig beeld te krijgen van jouw situatie, bijvoorbeeld voor de WIA (her-)beoordeling.
Als klanten zich toch niet aan de regels houden, proberen we dat tijdig te signaleren zodat zij niet onnodig worden geconfronteerd met de vervelende gevolgen van een overtreding. We onderzoeken ook systematisch waarom mensen regels overtreden.
Ja, dat mag. De sociale dienst mag uw bankafschriften controleren. Dat is om na te gaan of u niet te veel vermogen of inkomsten heeft.
Ja, ook als je ziek bent - waarbij je werkgever je loon doorbetaalt - mag je op vakantie gaan. Je vakantieperiode stem je net zoals niet zieke medewerkers af met je werkgever. Zo nodig kan de (bedrijfs)arts een uitspraak doen of hij medische bezwaren heeft tegen je voorgenomen vakantie.
Hoe vraag ik vakantie aan als ik ziek ben? Je vraagt je vakantie op de gebruikelijke manier aan bij je werkgever of leidinggevende. De bedrijfsarts onderzoekt dan of er medische bezwaren zijn tegen je verlof- of reisplannen. Als je leidinggevende toestemming geeft, mag je op vakantie.
Heeft u geen afspraken gemaakt over het aantal sollicitaties? Zorg dan dat u minimaal 4 keer per 4 weken solliciteert. U bent ook verplicht te solliciteren op de vacatures die uw adviseur werk u toestuurt. De adviseur vraagt u regelmatig bewijzen te laten zien van uw sollicitatieactiviteiten.
Hoe geef ik mijn vakantie(dagen) door? U geeft uw vakantie(dagen) door met het 'Wijzigingsformulier WW' via Mijn UWV. Weekenden en feestdagen tellen wij niet mee als vakantiedagen. Een dagtochtje zien wij niet als vakantiedag en hoeft u niet aan ons door te geven.
Een WW-uitkering mag u binnen de EU, EER of Zwitserland voor 3 maanden meenemen. Buiten de EU, EER of Zwitserland kunt u niet uw WW-uitkering meenemen. Op de website van Nederlandwereldwijd leest u of u uw WW-uitkering kunt meenemen naar het buitenland. Een Wajong-uitkering voor jonggehandicapten mag u niet meenemen.
U mag maximaal 8 maanden per van 12 maanden buiten Nederland verblijven. Dit betekent dat we losse periodes ook bij elkaar optellen.
Ook als oudere werkloze heeft u een sollicitatieplicht. Behalve als u binnen 1 jaar de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Dan hoeft u niet meer te solliciteren. Als u dat wilt, mag u wel blijven zoeken naar werk.
Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur. Houd tijdens het bellen uw burgerservicenummer bij de hand. Dan kunnen wij u sneller helpen.
Als uw WW-uitkering stopt, moet u de documenten die met uw uitkering te maken hebben altijd 2 jaar bewaren. Als wij ernaar vragen, bent u namelijk verplicht om documenten aan ons te laten zien. Dat geldt bijvoorbeeld voor loonstroken, sollicitatiebrieven en arbeidsovereenkomsten.
Wij controleren regelmatig via internet of u de juiste informatie over uzelf doorgeeft. Hiervoor gebruiken we onder andere informatie van openbare bronnen. Dit zijn informatiebronnen, zoals websites op internet, waar iedereen toegang toe heeft en waar bijvoorbeeld teksten, bestanden en afbeeldingen staan.
Verblijft u in het buitenland en woont u in Nederland? Dan houdt u uw uitkering en geldt de Nederlandse wet voor u. Het maakt niet uit naar welk land u gaat. Bij een verblijf in het buitenland maken we wel afspraken met u over bijvoorbeeld medische controles en uw re-integratie.
Met een WW-uitkering krijgt u ook vakantiegeld van ons. U hoeft deze inkomsten niet door te geven. Ontvangt u vakantiegeld van uw werkgever, dan geeft u die inkomsten wel aan ons door. Dit doet u met de Inkomstenopgave.