Als je je baby tijdens de vlucht veilig in de Maxi-Cosi wil vervoeren dan moet je een eigen stoel reserveren voor je baby. Tijdens het opstijgen en landen moet je je baby wel op schoot houden in een speciale gordel. Als je eenmaal in de lucht bent mag je baby pas in de Maxi-Cosi.
Als je op vakantie gaat met je baby zijn verschillende mogelijkheden om op de plaats van bestemming aan te komen. Met de auto (23%) of het vliegtuig (74%) zijn de meest gekozen vervoersmiddelen door jonge ouders blijkt uit de WIJ Vakantie Enquête.
Laat je baby niet langer dan twee uur achtereen in een Maxi-Cosi zitten. En gebruik de Maxi-Cosi niet om je baby in te laten slapen. Haal tijdens een lange autorit je baby om de twee uur uit het stoeltje en laat hem een kwartier vrij bewegen.
LONDEN (ANP) - Baby's tot ongeveer een jaar oud zouden niet te slapen moeten worden gelegd in autostoeltjes, zoals een maxi-cosi. De kinderen lopen dan een verhoogd risico te overlijden door verstikking. Dat zeggen onderzoekers in de British Medical Journal van deze week.
Je mag de maxicosi alleen meenemen als handbagage als je daadwerkelijk een stoel voor je kindje hebt in het vliegtuig. Als zij bij jou op schoot zit, dan mag dat niet en moet ie worden ingecheckt.
Waarom is achterwaarts reizen het veiligst voor baby's en jonge kinderen? Kinderen die voorwaarts gericht reizen, kunnen naar voren worden gelanceerd bij een frontale botsing. Dit leidt tot krachten op het fragiele hoofdje en nekje, wat kan leiden tot serieus letsel.
In het midden achterin is de veiligste plek, omdat je kindje bij een botsing dan het verst verwijderd is van de klap. Dit is alleen niet altijd mogelijk, omdat in het midden vaak te weinig plek is voor een autostoeltje. Het beste alternatief is achter de bijrijdersstoel, dus rechts in de auto.
Vanaf twee jaar dient een kind een eigen stoel te hebben. Ook mag je bij sommige maatschappijen i.v.m. veiligheidsvoorschriften met maximaal twee baby's/peuters per persoon reizen. In het geval van twee baby's/peuters, dient er voor één baby/peuter een aparte stoel geboekt te worden.
Wanneer de buggy niet onder de stoel of in het bagagevak past, mag je 'm gratis inchecken als ruimbagage, of bij de gate afgeven. Is je kinderwagen te groot, dan staat bij de bagagedetails op je ticket of je de kinderwagen gratis kunt inchecken bij de incheckbalie of af kan geven bij de gate.
Op het vliegveld wordt de kinderwagen tegelijk met de koffers ingecheckt als ruimbagage. Om je kinderwagen onbeschadigd terug te vinden op de bagageband kun je deze het best stevig verpakken. Stokke heeft hiervoor de universele PramPack reistas ontwikkeld.
Vliegen met een baby is vaak (bijna) gratis. Zodra je kind een eigen stoel heeft (verplicht vanaf 2 jaar of optioneel tot die tijd) is de pret voorbij. Sommige maatschappijen geven kinderkorting voor kinderen tussen van 2-11 jaar.
Als je met een baby of peuter gaat vliegen, mag je doorgaans melkpoeder, afgekolfde borstvoeding en babyvoeding voor tijdens de vlucht meenemen aan boord. Je mag maximaal 100 ml gekookt water (om te mengen met melkpoeder) meenemen in je handbagage. Heb je meer water nodig, dan kun je dit vragen aan het cabinepersoneel.
Per baby mag je gratis een kinderwagen en nog 1 extra babyartikel naar keuze (autostoeltje, stoelverhoger of reiswieg) meenemen. Voor een gratis reizende baby (dus op schoot) mag je ook nog naast je eigen handbagage een babytas tot 5kg meedragen.
Kinderen tot 1,35 meter moet u in een goedgekeurd autokinderzitje vervoeren. Zowel voorin als achterin de auto. Dit moet altijd, of uw kind in uw eigen auto zit, of bij iemand anders in de auto. Zet een baby alleen in een autozitje op de voorstoel als de airbag is uitgeschakeld.
Bij het vervoeren van kinderen tot 12 jaar op de passagiersstoel is het raadzaam om de airbag uit te schakelen omdat ze in veel gevallen nog niet de lichaamslengte hebben voor een airbag. Wanneer je de airbag voorin niet kunt uitschakelen, zet dan de passagiersstoel zo ver mogelijk naar achteren.
Peuterstoeltjes worden bevestigd met behulp van de autogordel of door middel van het ISOFIX-systeem. ISOFIX heeft twee belangrijke voordelen: het systeem werkt eenvoudig en het kinderzitje zit rechtstreeks aan de auto bevestigd. Bij systemen zonder ISOFIX moet je het stoeltje zelf stevig vastzetten.
Hoe lang moet mijn kind achterwaarts reizen? i-Size-richtlijnen beschrijven dat kinderen door moeten gaan met achterwaarts reizen totdat ze ten minste 15 maanden zijn.
De juiste plaats
De zitplaatsen achterin de wagen zijn het veiligst. Als je alleen met baby reist verkies je mogelijks het zitje toch vooraan te plaatsen om oogcontrole te kunnen hebben. Zet dan nooit een zitje tegen de rijrichting op een plaats waar een frontale airbag actief is.
Handbagage: stuk handbagage van maximaal 10 kilo Let op: alleen als je baby een eigen geboekte stoel heeft. Buggy en Kinderwagen: een buggy (max. 10 kilo) tot de gate. Kinderwagen word bij de check-in balie ingenomen.
Vlieg je met één of meerdere kinderen? Kinderen vanaf 2 jaar hebben een eigen stoel in het vliegtuig nodig. Je betaalt dan hetzelfde tarief als voor een volwassene.