Met NL-Alarm houden we je op de hoogte van een NL-Alert. Hierbij houden we rekening met je huidige locatie of locaties die jij belangrijk vindt. Hierbij wordt je privacy volledig gewaarborgd. - We slaan alerts die relevant zijn voor jou op.
De Nederlandse overheid heeft de NL-Alert-app beschikbaar gemaakt voor iOS en Android. De app stuurt berichten bij ernstige incidenten in de buurt. Het is volgens de overheid een aanvulling op de bestaande noodmeldingen op smartphones.
Het kan voorkomen dat uw telefoon geen NL-alert ontvangt. Mogelijk heeft uw smartphone geen verbinding, omdat u zich bijvoorbeeld buiten het bereik van een zendmast bevindt of omdat uw smartphone op vliegtuigstand staat. Zorg ervoor dat uw telefoon verbinding heeft om NL-alerts te kunnen ontvangen.
Burgernet gaat uit van de gegevens waarmee u zich heeft aangemeld en/of de Burgernetapp (Android of iOS) van de omgeving waar u zich op dat moment bevindt. Informatie over een Burgernetactie kunt u tijdens de actie doorbellen naar 0800-0011.
Hoe weet ik of ik hem krijg? Als er een NL-Alert is, dan hoor je een indringende toon en luid getril.In het display verschijnt de boodschap met info. Daarbij zendt de overheid twee keer per jaar een testbericht uit.
Hoe komt de overheid aan mijn mobiele nummer? NL-Alert is anoniem. De overheid heeft je mobiele nummer niet nodig om ervoor te zorgen dat jij een NL-Alert ontvangt. Het NL-Alert wordt met cell broadcast via de zendmasten verspreid naar alle mobiele telefoons in het gebied waar de noodsituatie effect op heeft.
Op toestellen met een kale versie van Android, zoals bijvoorbeeld een Google Pixel-telefoon en ook Nexus- en OnePlus-telefoons, ga je naar Instellingen / Meer / Nooduitzendingen en daar vink je Extreme dreigingen weergeven aan. Op de overige smartphones is NL-Alert al beschikbaar en hoef je dus niets te doen.
Open de Instellingen-app op je iPhone.Tik op 'SOS-noodmelding'.
Het is niet nodig om je actief aan te melden voor het ontvangen van NL-Alerts. Mobiele telefoons ontvangen de meldingen automatisch, anoniem en gratis. Twee keer per jaar, op de eerste maandag van juni en december, wordt er bovendien een testbericht verstuurd.
NL-Alert instellen op je iPhone
In beide gevallen werkt het zo: Open de Instellingen.Tik op Meldingen. Zet het schuifje helemaal onderaan achter 'Noodmeldingen' op groen.
Elke eerste maandag van juni en december zendt de overheid rond 12.00 uur een NL-Alert testbericht uit. In het bericht is duidelijk aangegeven dat het om een testbericht gaat. Met het NL-Alert testbericht kun je ervaren hoe het is om een NL-Alert te ontvangen.
Als de Nederlandse politie vreest voor het leven van een ontvoerd of vermist kind wordt het landelijk waarschuwingsbericht AMBER Alert uitgestuurd. Dit gebeurt gemiddeld 1 tot 2 keer per jaar, toch wordt niet in alle gevallen van vermissing of ontvoering gebruik gemaakt van de dienst.
Bij noodsituaties kan een burgemeester, gouverneur of de minister van Binnenlandse Zaken jou verwittigen. In een bericht van BE-Alert krijg je informatie over wat er is gebeurd en wat jij zelf kan doen om je in veiligheid te brengen. Je kan een bericht ontvangen via sms, e-mail of een gesproken oproep.
In antwoorden aan de Tweede Kamer schrijft minister Ferd Grapperhaus dat het contract met AMBER Alert 1,1 miljoen euro per jaar kostte. Voor het uitbreiden van Burgernet met de vermist-kind-functionaliteit is een eenmalige investering van 200.000 euro nodig. De structurele kosten voor beheer zijn nog niet bekend.
Bij een AMBER Alert gaat het om een vermist minderjarig kind in levensgevaar.We vragen burgers door het hele land om naar het kind uit te kijken. Hier kan het bijvoorbeeld gaan om een ontvoering per auto. De politie is sinds november 2021 eigenaar van (de merknamen) AMBER Alert en Vermist Kind Alert.
1 Oplossing. Ga naar Instellingen > Meldingen > Geavanceerde instellingen > Draadloze noodwaarschuwingen en schakel deze in of zorg dat je telefoon niet op stil staat.
De Burgernetapp is in de App-store (iOS) en de Play-Store (Android) gratis te downloaden.
Burgernet is een waarschuwingssysteem waarbinnen burgers en politie samenwerken. Het wordt ingezet bij onder andere diefstal of inbraak, doorrijden na een aanrijding, beroving, en vermiste personen. Als de politie een zoekactie begint, dan krijgen alle deelnemers van Burgernet een oproep via de Burgernetapp.
Sinds 2021 doet de politie de vermist-kind-alertering, met Burgernet. De politie kreeg het gebruiksrecht op de merknaam AMBER Alert in Nederland. Ook werden de domeinnamen, socialmedia-accounts, beeldmerken etc. overgedragen aan de politie.