De eerste snelweg In 1896 werd voor het eerst in Nederland een auto in gebruik genomen. Er volgden er meer en al snel groeide het aantal uit tot 15.000 auto's in 1920 en 90.000 stuks in 1940. Om te anticiperen op deze ontwikkeling moesten onze wegen worden aangepast en nieuwe infrastructuur worden aangelegd.
De snelweg is een Duitse uitvinding. In 1921 werd de eerste snelweg in Berlijn aangelegd, gemaakt van betonplaten en alleen geschikt als oefen- en racecircuit. In 1935 volgde de eerste echte Autobahn in Frankfurt. Niet veel later, in 1937, werd de A12 tussen Voorburg en Zoetermeer aangelegd.
Op 8 augustus 1932, vandaag precies 90 jaar geleden, reden de eerste auto's over de nieuwe en eerste snelweg van Duitsland tussen Keulen en Bonn. Een Kraftfahrstraße, werd de weg zonder kruisingen en met aan beide zijden twee banen genoemd.
Duitsland was het eerste land dat autosnelwegen (Autobahnen) aanlegde. 1921 - De allereerste autosnelweg werd in Berlijn gebouwd. Deze was slechts 9 km lang. Men noemde de snelweg de AVUS (Automobil-Verkehrs- und Übungs-Straße).
Op 15 april 1937 openden we het eerste stuk Nederlandse snelweg: de rijksweg 12 (de huidige snelweg A12) tussen Voorburg en Zoetermeer. Het tweede Rijkswegenplan, uit 1932. Werkzaamheden aan de eerste snelweg: rijksweg 12.
Het is 828 kilometer (514,5 mijlen) lang van Windsor naar de grens met Quebec. Het deel van de snelweg dat door de stad Toronto loopt is de drukste snelweg ter wereld, en een van de breedste. De Snelweg 401 ten oosten van de weg 400 in Toronto, een van de drukste segmenten van de weg.
Het WEF (World Economic Forum) kijkt elk jaar naar de staat van de wegen van de 141 deelnemende landen en dit jaar komen we er zeer goed vanaf. Het Nederlandse asfalt staat met 90,5 punten van de 100 op de tweede plaats. Alleen Singapore scoorde beter met 90,9 punten.
Feiten over de A7
De snelweg A7 vormt samen met de autoweg N7 de langste rijksweg van Nederland met 235,1 km.
De snelweg A38 loopt van knooppunt Ridderkerk (A16/ A15) naar Ridderkerk. Met een lengte van 1,5 km is het de kortste snelweg van Nederland.
Op 1 november 1957 werd er in Nederland voor het eerst een maximumsnelheid ingevoerd, namelijk 50 km/h binnen de bebouwde kom. Tot 6 februari 1974 mocht je op de snelweg zo hard rijden als je wilde, zolang het maar verantwoord was. Op die dag trad de maximumsnelheid van 100 km/h op snelwegen in werking.
Trans Canada Highway is de langste snelweg ter wereld en strekt zich uit van St.John's op Newfoundland naar Victoria op Vancouver Island in British Columbia.
Rijkswegen krijgen letters
A voor 'autosnelwegen' en N voor 'niet-autosnelwegen'. Hierbij gaan sommige rijkswegen samen in 1 nummer. Als voorbeeld: rijkswegen 2, 26, 64 en 75 worden met elkaar de A2 of N2. Hierdoor bestaat er bijvoorbeeld geen A26, A64 of A75.
De eerste echte snelweg was de A12 tussen Voorburg en Zoetermeer, die op 15 april 1937 werd opengesteld. Dit was tevens de eerste snelweg ter wereld met parkeerbermen, die tegenwoordig de benaming vluchtstrook hebben.
In Nederland hebben de snelwegen een A nummer. Zoals bijvoorbeeld de A1, de A2 of de A7. Die A staat voor autosnelweg. Je hebt daarnaast ook wegen die beginnen met een N, wat staat voor niet-autosnelweg.
Rijksweg 7 is, met uitzondering van het korte gedeelte tussen Zaandam en Knooppunt Zaandam, onderdeel van de E22. Met 242 kilometer is de A7 de langste rijksweg van Nederland.
De A783 is slechts een paar tientallen meters korter, de A205 is de kortste met precies 1 kilometer. Er bestaan geen wegwijzers waar de aanduiding A38 op vermeld staat. Het nummer A38 wordt wel op de hectometerpaaltjes vermeld.
Het gedeelte van de snelweg A16 tussen de knooppunten Ridderkerk-Noord en Ridderkerk is met 16 rijstroken en 8 vluchtstroken het breedste wegvak van Nederland.
In het stratenplan van Amsterdam-Buitenveldert en Amstelveen is de route wel nog steeds te herkennen, doordat de bebouwing op het tracé duidelijk nieuwer is dan de omringende. De A11 zou tussen Leiden A4 en Bodegraven A12 moeten lopen, maar deze weg wordt N11 genoemd.
Naar verhouding vonden vorig jaar verreweg de meeste ongevallen plaats op de A10 met gemiddeld 41,8 ongelukken per kilometer snelweg.
In Moldavië tref je volgens het onderzoek de slechtste wegen aan, beoordeeld met een 2,6. Bosnië-Herzegovina volgt met een 2,8 en ook in Roemenië en Oekraïne (beiden een score van 3) is het slecht gesteld met de kwaliteit van de wegen.
Niet alle wegen in Nederland worden beheerd door Rijkswaterstaat. We beheren de meeste snelwegen (A-wegen) en ook een aantal autowegen (N-wegen). De overige wegen zijn in handen van andere wegbeheerders.
Het is druk op de wegen in Nederland. Maar de drukste plek op de weg is knooppunt Oudenrijn bij Utrecht. Hier komen de twee grootste snelwegen van Nederland bij elkaar: de A12 en de A2. Om te zorgen dat het verkeer niet vastloopt, wordt het knooppunt de hele dag in de gaten gehouden door het verkeerscentrum.
1. De langste weg ter wereld. De Pan-Amerikaanse weg strekt zich uit over meer dan 30.000 kilometer van Alaska in het noorden tot het uiterste zuiden van Argentinië. Als automobilist doorkruis je maar liefst 17 landen en reis je door twee continenten met zes tijdzones en vier klimaatzones!