Nederland staat op de 30e plek in de wereld als dichtst bevolkte land en is het dichtst bevolkte land van Europa. Dus lijkt het of ons land overvol is. Maar de kaart toont dat je er ook op een andere manier naar kunt kijken. Op deze manier is Nederland een relatief rustige stad.
Op veel oude kaarten zijn de Nederlanden afgebeeld in de vorm van een leeuw. Dit cartografische beeld staat bekend als de Leo Belgicus, Latijn voor de Nederlandse Leeuw. De eerste cartograaf die het huidige Nederland en België liet afbeelden als leeuw was in 1583 de Oostenrijker Michael baron von Aitzinger (ca.
Voordat Nederland zich als één natie verenigde en de leeuw als nationaal symbool aan nam gold de leeuw al als belangrijk regionaal symbool van kracht. Ondanks dat de leeuw hier nooit leefde is het een veel voorkomend patroon in de Nederlandse en Noord-Europese heraldiek.
De leeuw is afkomstig uit het wapen van het Huis Nassau, het zwaard en de pijlenbundel van de Statenleeuw. De Statenleeuw stond op het wapen van de Staten-Generaal tijdens de Republiek der Verenigde Nederlanden.
De leeuw was altijd al een krachtig symbool voor Nederland en het Nederlandse voetbal. Het staat voor trots, kracht en moed, waarden die Oranje op het voetbalveld graag uitdraagt.
De Nederlandse leeuw danken we aan Willem van Oranje, afkomstig uit het Duitse graafschap Nassau. Dat graafschap had al vanaf de twaalfde eeuw een leeuw in het wapen staan, net als trouwens heel wat andere regio's.
De Hollandse leeuw is als nationaal symbool prominent aanwezig in Nederland. Of het nu ons Rijkswapen of het tenue van ons nationale voetbalelftal is, dit onverschrokken roofdier prijkt er prominent op. Toch is de keuze voor de leeuw als symbool op zijn minst opmerkelijk.
Het gaat om de oudste resten van leeuwen die in Nederland zijn opgegraven. De botten zijn in 2021 al gevonden, maar de gemeente Den Haag heeft de vondst nu pas bekendgemaakt. Tussen 1344 en 1358 werden er leeuwen gehouden op het Buitenhof.
Van 1972 tot 2004 was Loeki op Nederland 1, 2 en 3 te zien. De jarenlange filmpjes van Loeki de Leeuw in het reclameblok van Ster staan bij vele televisiekijkers nog in het geheugen gegrift. In 2021 maakt het leeuwtje zijn rentree op de Nederlandse televisie.
De leeuw staat aan de top van de voedselpiramide. Hierdoor heeft de leeuw zo goed als geen vijanden. De grootste vijand van de leeuw is de mens.
We noemen de leeuw vaak de koning van de dieren, omdat hij geen natuurlijke vijanden heeft. Alleen mensen maken het de leeuw nogal eens moeilijk. Leeuwen zijn katachtigen, net als onze huiskatten.
De leeuw is een roofdier, dat buiten de mens geen natuurlijke vijanden heeft. Leeuwen eten andere dieren, maar worden zelf niet gegeten. Ze worden daarom ook wel top-predatoren genoemd (predator = roofdier).
Leeuwen zijn echte vleeseters. Ze eten andere dieren zoals zebra's en buffels, maar ook zwijnen en herten. De leeuwin jaagt.
Tussen 1588 en 1795 heette Nederland de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Ook de Verenigde Provinciën of de Zeven Verenigde Gewesten waren gangbare benamingen voor Nederland in deze tijd. Tussen 1795 en 1801 werd Nederland de Bataafse Republiek genoemd.
Denemarken lijkt zowel wat betreft land als cultuur veel op Nederland. Meer nog dan Zweden en Noorwegen. Het zijn beide nuchtere, egalitaire, sociaal democratische landen met gedeelde normen en waarden.
Nederland is tot 1795 een zelfstandige republiek: de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.
Soms wordt hij ook wel de “koning van de jungle” genoemd, maar dit is volledig fout, aangezien de soort op de savanne leeft en niet in de jungle. De leeuw is ook het meest imposante roofdier op de Afrikaanse savanne. Hij eet gemiddeld 7kg vlees per dag!
Leeuwen zijn katachtigen en daardoor familie van o.a. de tijger, de jaguar en de huiskat. De leeuw is na de tijger de grootste katachtige ter wereld. De leeuw wordt ook wel de koning van de dieren genoemd, aangezien het dier bovenaan de voedselketen staat.
De Afrikaanse leeuw is de grootste van alle leeuwensoorten, met mannetjes die indrukwekkende afmetingen en gewichten hebben. Zijn robuuste frame en gespierde bouw maken hem tot een formidabel roofdier, dat in staat is om grote prooien zoals gnoes, zebra's en buffels neer te halen.
Er bestaan nog maar twee soorten leeuwen op aarde – de Afrikaanse leeuw en de Perzische leeuw. Perzische leeuwen zijn zeer zeldzaam: er zijn maar ongeveer 6000 dieren te vinden, die leven in het Gir Forest National Park in Gujarat, Indië. In de Sub-Sahara in Afrika woont, zoals de naam al zegt, de Afrikaanse leeuw.
Er wordt aangenomen dat er nog maar 23.000 leeuwen in het wild leven. Als je bedenkt dat er ongeveer 415.000 wilde Afrikaanse olifanten zijn, begrijp je dat het aantal leeuwen ongelooflijk laag is.
Vroeger waren leeuwen in Europa heel gewoon, maar al voor het jaar nul werd de laatste over de kling gejaagd. Tegenwoordig denken veel mensen dat leeuwen in Afrika heel gewoon zijn, maar ook daar is verandering in gekomen. In de meeste landen waar leeuwen nog in het wild voorkomen neemt hun aantal snel af.
Katten zijn verreweg de populairste huisdieren in Nederland. We vinden het heerlijk om ze op schoot te hebben, om ze te aaien en met ze te spelen. Veel mensen nemen één of twee katten in huis. Opvallend is dat niet de raskatten, maar juist de katten zonder stamboom het populairst zijn.
Het zeldzaamste en meest bedreigde dier ter wereld is de amoerluipaard. Van deze soort leven er nog maar tientallen in het wild. Veel mensen jagen op deze soort omdat ze geloven dat de vacht en botten ziektes kunnen genezen.
Deze bald eagle is het nationale symbool van de Verenigde Staten. De zeearend is de enige arendsoort die alleen in Noord-Amerika voorkomt. De vogel leeft hoog in de bergen te midden van de eenzame grootse natuur in onbeperkte vrijheid. Hierdoor staat het dier symbool voor macht, schoonheid en onafhankelijkheid.