Zet je de narcissen op de vaas? Snijd de stelen dan goed schuin af en zet de bloemen in een schone vaas met schoon water. Voeg geen andere bloemen bij de narcissen. De narcissen scheiden namelijk vocht uit dat voor andere bloemen schadelijk kan zijn.
Narcissen en tulpen gaan niet samen in een vaas, omdat narcissen een stof afscheiden die de tulpen geen goed doen. Zet de tulpen niet in de volle zon, niet naast of boven de verwarming en niet bij een schaal met fruit. Daardoor raken ze sneller uitgebloeid.
Geef ze geregeld – één tot twee keer per week - een slokje water, maar ook niet meer dan dat. Bij te veel water gaat de bol rotten. Als de aarde lichtjes vochtig aanvoelt, doe je het goed. Extra voeding hebben bollen-op-pot niet nodig; alle maaltijden voor enkele weken groei en bloei zitten in de bol opgeslagen.
Samen met andere vroegbloeiers (zoals tulpen) zijn narcissen ideaal als je je tuin in het voorjaar wat kleur wilt geven. Zelfs als je geen tuin hebt, hoef je niks te missen : in veel kwekerijen en zelfs in supermarkten kan je narcissen in potten aankopen.Zo kan je ook binnenshuis genieten van de prachtige kleuren.
Narcissen bloeien van februari tot mei en komen meestal voor in het geel met oranje of wit. Het zijn vrolijke bloemen die zich al einde winter laten zien. Daarom worden ze vaak gezien als het signaal dat de lente begint.
Jarenlang plezier van bloeiende Narcissen
De Narcis is een meerjarige bolplant en kan na de bloei gewoon in de tuin (in pot of volle grond) blijven staan. Als we willen dat de plant volgend seizoen weer opnieuw mooi gaat bloeien, moet de plant voldoende reservevoedsel in de bol opslaan.
Narcissen zijn tolerant wat de standplaats betreft, zon, licht en halfschaduw worden verdragen. Wat de temperatuur betreft vinden ze een koelere temperatuur prettiger, ideaal zijn tussen 10 en 15° C. Tijdens de bloei kunnen ze ook in een verwarmde kamer staan. Hier geldt echter dat hoe warmer, hoe sneller uitgebloeid.
Op een koele, droge en donkere plek bewaren
Dan kun je ze bewaren op een koele, droge en donkere plek. Wikkel de bollen stuk voor stuk in oud krantenpapier en stop ze in een doos. Waar je deze doos vervolgens zet, dat maakt niet uit, zolang het op die plek maar donker, koud en vooral droog is.
Zodra de bloem bloeit kunt u 3x per week een scheutje water geven. Narcissen kunnen wel iets meer water gebruiken. Het beste kunt u ervoor zorgen dat de grond licht vochtig blijft.
Narcissen worden meestal droog aangeleverd, geef ze niet meteen water maar doe dit na 1 tot maximaal 2 dagen. 5cm is dan voldoende. Niet in de volle zon, bij de verwarming of heater plaatsen. Controleer het waterpeil dagelijks en vul aan met vers water, gooi geen water over uit andere emmers.
Wil je de bollen niet verzorgen om volgend jaar te hergebruiken omdat je toch nieuwe soorten en kleuren wilt? Dan kun je de bollen direct na de bloei met stengel en al uit de grond halen. Je kan het stuk grond nu weer gebruiken voor leuke perkplantjes.
Water geven
Bolplanten groeien snel en verbruiken daardoor veel water. Geef daarom regelmatig water, zodat de kluit niet uitdroogt, maar niet zo veel dat de wortels in een laag water blijven staan. Bemesten is niet nodig, want ze halen hun voeding uit de bol en de grond waarin ze staan.
Rozen en tulpen: dat je deze twee niet snel samen in een vaas ziet, heeft alles te maken met de stoffen die ze aanmaken. Het gaat hierbij om een schadelijk gas vanuit de tulpen, waardoor de rozen sneller verwelken. Daarbij hebben beide soorten een andere waterbehoefte: tulpen hebben weinig nodig, rozen juist veel.
De oplossing is simpel. Het enige wat je nodig hebt is een rolletje plakband.Met het plakband maak je een soort rooster over de opening van de vaas. Zo kun je de takken er stuk voor stuk insteken en vallen ze niet meer om!
Als je je narcissen niet wilt laten verwilderen, kan je ze ook uit de grond halen. Op deze manier kan je ze het volgende jaar op een andere plek in je tuin plaatsen. Laat ook in dit geval het blad en de steel helemaal geel worden voordat je ze rooit. Als dit het geval is kan je het loof van de bol afknippen.
Bollen pellen
Na het rooien pelt men de bollen door de kleine broedbolletjes onder de bollen te verwijderen. Deze broedbolletjes kun je net als de volwassen bloembollen bewaren en het volgende jaar opnieuw planten. Je zult zien dat deze bollen ieder jaar een stukje groeien en zich uiteindelijk ook gaan vermeerderen.
Narcissen plant je zo'n 10 tot 15 cm uit elkaar. Wil je een vollere kluit of heb je een mengsel van vroegbloeiende en laatbloeiende narcissen die elkaar afwisselen? Dan is 5 cm afstand voldoende.
In het westen is de symbolische betekenis van de narcis ijdelheid en zelfzucht. Iemand die overloopt van zelfliefde noemen we ook een narcist. In oosterse landen heeft de narcis een geheel andere betekenis. Daar staat de bloem symbool voor een treurige liefde.
Blauwe druifjes, narcissen en tulpen. De voorjaarsbollen hebben afgelopen weken menig huiskamer versierd. Nu het seizoen op zijn eind loopt, zijn de bloemen ook uitgebloeid. De meeste mensen gooien de bollen dan meteen in de prullenbak, maar dat hoeft niet: je kunt ze prima bewaren voor volgend jaar.
Na het narcissenbollen planten komt het verzorgen. Narcissen verzorgen doe je door ze regelmatig water te geven. Daarnaast staan ze graag in de zon. Na de bloei is het verstandig om de bloemen eraf te knippen.
Het verhaal vertelt dat narcis is afgeleid van Narkissos, een beeldschone jongeling uit de Griekse mythologie. Narkissos ging zo op in het jagen dat hij de nimf Echo, die een oogje op hem had, niet zag staan.
Om ervoor te zorgen dat de narcis elk jaar terug blijft komen, moet u hem op de meest gunstige plek in uw tuin planten. Zoals veel bloembollen staat de narcis het liefst in de zon. Zes uur zonlicht per dag zorgt ervoor dat de narcis, ook na de bloei, weer kan gaan werken aan het ontwikkelen van nieuwe bloemen.
Een droge, luchtige en donkere plek is geschikt voor het bewaren van de doos met bloembollen. Te warm en de bloembollen beginnen al te schieten. Een gemiddelde temperatuur tussen 10 en 15 °C is voor de meeste bloembollen ideaal. Hyacinten en tulpen hebben het liever iets warmer.