Echter moeten we bij een matte lak toch adviseren om de automatische carwash links te laten liggen. Een matte laklaag is van nature uit gevoeliger aan krassen en daarom is een hand wasbeurt aanbevolen omdat hier de druk op de washandschoen aangepast kan worden in functie van de gevoeligheid van de lak.
Shampoos met wax én of glansversterkers ruïneren direct de mooie matte uitstraling van de lak en die raden we dan ook absoluut af. Het wassen kan men het beste doen in rechte banen en niet met cirkelende bewegingen, zodat er geen in het oog springende imperfecties op de lak ontstaan.
Staalwol nat maken in een sopje (zeeeeer belangrijk) en zachtjes wrijven (cirkelvormig). Niet te veel druk uitoefenen, want je dan neem je te veel lak ineens weg. Bij eerste gebruik van 2x0 zal je in de zon lichte krasjes zien ontstaan. Deze verdwijnen weer met dan staalwol 3x0 en 0000 voor afwerking.
iClean raadt automobilisten aan om 1 keer per week de auto te wassen. Een grondige wasbeurt kan 1 á 2 keer per maand. Ook wordt aangeraden om een wasstraat te gebruiken. Vaak is zo'n bezoekje inclusief een beschermende laag autowax en dat zal zeker van pas komen in de wintermaanden.
Ja, natuurlijk mag u Dreft gebruiken om uw auto te wassen, maar wij raden aan een autoshampoo hiervoor aan te schaffen. Waarom? Dreft is een afwasmiddel met citroenzuur. Dit is ideaal om vettige dingen te reinigen, maar daarom haalt het ook belangrijke oliën van uw lak.
Oorzaak van krassen door de wasstraat
Het wasmiddel dat de wasstraat gebruikt telt namelijk ook mee in het veroorzaken van krassen. Sommige wasstraten maken gebruik van een agressief wasmiddel die de lak zwak maakt, waardoor grove borstels heel gemakkelijk de kans krijgen om meteen krassen te maken in de poreuze lak.
Pas op met zelf Saharazand van de auto wassen
Saharazand heeft volgens Autoweek de eigenschap dat het 'erg fijn is en scherp, waardoor je krassen in je lak kunt veroorzaken. ' Ook is het oppassen met de voorruit. 'De verleiding is groot om met de ruitensproeier en ruitenwisser het zand weg te halen.
En dan nog een aandachtspunt: we krijgen regelmatig van klanten de vraag hoe vaak je een auto moet waxen. Ons advies is om dit niet te vaak te doen. Als richtlijn kunt u een periode van zo'n 4-6 maanden tussen de waxbeurten aanhouden. Hou er echter wel rekening mee dat elke auto anders is.
Zo kennen we bij beits de glansgraden mat en zijdeglans en bij lak zijdeglans en hoogglans. Glans treedt op wanneer de oppervlakte van het materiaal zo glad is dat het reliëf ervan kleiner is dan de golflengte van zichtbaar licht. Matte lak weerkaatst het licht nauwelijks, hoogglans spiegelt meer.
Was de motor regelmatig en voorzichtig, gebruik veel water en een zachte spons of microvezeldoek. Gebruik geen shampoo met was erin en zeker geen wax producten die een glanzend resultaat beloven. Haal vuil (insectenresten, vogelpoep) zo snel mogelijk weg met Muc-Off Matt Finish Detailer en een schone zachte doek.
Kan ik door de wasstraat met een gewrapte auto? Ja, een auto die is voorzien van wrapfolie kan gewoon door de wasstraat. Wel adviseren wij om na het wrappen ongeveer twee weken te wachten met het wassen van uw auto. U weet dan zeker dat de wraplaag helemaal goed aan de lak is gehecht.
Groene zeep is niet alleen handig voor de buitenkant van de auto, maar is eveneens zeer geschikt om de binnenkant van de auto schoon te maken. Met een schoon sopje van water en groene zeep kun je het interieur van de auto reinigen, bovendien zorgt vloeibare groene zeep voor een lekkere frisse geur!
Polijsten van de lak van uw auto is daarom na een verloop van tijd onvermijdelijk en ook absoluut aan te raden. Ons advies is 4 x per jaar uw auto licht machinaal te laten polijsten om niet alléén vervuiling dat in de autolak zit maar ook swirls te verwijderen, welke zoals gezegd ontstaan bij het wassen van de auto.
In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) kan een gemeente een verbod op het wassen van voertuigen op straat opnemen. Het verschilt per gemeente hoe eenvoudig te achterhalen is of je je auto voor de deur mag wassen.
Je kunt je auto wassen met allesreiniger of zelfs afwasmiddel, maar dit is helemaal niet goed voor de lak van je auto. Gebruik daarom een geschikte autoshampoo, die je uiteraard bij Site4Cars kunt vinden.
Vul een wasemmer met autoshampoo, bij voorkeur warm water! Gebruik een autospons of washandschoen om de lak op je auto te wassen. Door de juiste auto shampoo te gebruiken wordt lak diep gereinigd waardoor je saharazand volledig en makkelijk kan verwijderen.
Wasstraten kunnen alleen personenauto's wassen. Dus caravans, campers en aanhangwagens kunnen niet door de wasstraat. En nee ook een zweefvliegtuig kan niet door de wasstraat (ja deze vraag is gesteld ð ).
Dure wasprogramma's met bodemreiniging kunnen volgens de Adac, de Duitse evenknie van de ANWB, zorgen voor schade aan je auto. Een goedkoop wasprogramma is vaak het beste, mits een zogeheten voorwas er deel van uitmaakt, aldus de Adac.
De conclusie is duidelijk: was je auto niet met de borstel van de wasbox, dan kun je beter de wasstraat gebruiken. De borstel wordt namelijk meestal op de grond gezet, en zo wrijf je straatvuil in de lak. De beste methode is echter met de hand, maar dan wel op deze manier en niet zoals de prutsers in de video.
Een product zoals Dasty of CIF (schuurmiddel) is NIET nodig en brengt meer schade aan je lak dan de vogelpoep doet.
Met blanke natuurazijn kun je de auto binnen en buiten helemaal schoonmaken. Gewoon de auto wassen met een emmer lauw water en hierin 1 of 2 kopjes blanke natuurazijn.
Azijn, afwasmiddel en allesreiniger zijn niet geschikt om je auto te wassen. Het zijn over zijn over het algemeen 'agressieve' schoonmaakmiddelen waardoor je de bestaande wax of sealant laag kan beschadigen. Gebruik dus nooit een standaard huishoud schoonmaakmiddel zoals allesreiniger, afwasmiddel of zeep.