Wanneer een Joodse jongen de leeftijd van dertien jaar bereikt, wordt hij bar mitswa ("zoon van het gebod").
In het liberaal jodendom en conservatief jodendom lezen meisjes bovendien meestal een deel uit de Thora voor, net als de jongens die bar mitswa worden. Die dienst wordt vaak, zoals bij de orthodoxe meisjes, direct of later op de dag gevolgd door een feestmaaltijd met familie, vrienden en leden van de gemeenschap.
In het Jodendom is het moment van volwassen worden erg belangrijk. Zodra een meisje twaalf en een jongen dertien wordt, zijn ze bat mitswa (dochter van het gebod) en bar mitswa (zoon van het gebod).
De eerste Bar-mitzvah
De Midrasj (Bereesjiet Rabba 53:10) leert ons, dat historisch de eerste Bar¬-mitzvah gevierd werd door Abraham toen zijn zoon Jitschak 13 jaar werd 'op de dag dat hij gespeend werd' – hetgeen uitgelegd wordt, dat hij losraakte van zijn jetser hara – slechte neiging.
viering van de meerderjarigheid van een joodse jongen - Woordfeit: Op zijn dertiende wordt een joodse jongen bar mitswa, wat Hebreeuws is voor `zoon van het gebod`. Vanaf dan is hij religieus gezien volwassen, met alle rechten en plichten die daarbij horen.
Ultraorthodoxe mannen werken meestal niet. Sommigen hebben banen of een bedrijfje in hun eigen gemeenschap, maar ze werken zelden ergens anders. In plaats daarvan wijden ze zich fulltime aan religiestudie.
In Nederland vindt vóór het joodse ritueel het burgerlijk huwelijk plaats. De bruid koopt voor haar toekomstige echtgenoot een talliet, een gebedskleed, en stuurt dat naar hem. Op de sjabbat vóór de trouwdag wordt de toekomstige bruidegom in de synagoge opgeroepen voor de Thoralezing, en wordt hij tevens "beworpen".
Tijdens sabbat mogen gelovige joden onder andere niet werken, niet sporten en geen elektriciteit gebruiken. Gelovige joden hebben speciale gebeden en rituelen tijdens sabbat. Volgens de Tora, het heiligste joodse boek, heeft God de wereld in zes dagen geschapen. Op de zevende dag rustte hij uit.
Dieren die wel gegeten worden: rund, schaap, geit en hert. Dieren die niet gegeten worden: kameel, varken, haas, paling, garnaal en kreeft. Koosjere dieren worden op rituele wijze geslacht om aan de kasjroet te voldoen.
Het gebedshuis van joden is een synagoge. Synagoge betekent 'huis van samenkomst'. Ze komen er samen om uit de thora te lezen. Joden wonen over de hele wereld.
De ster van David zou het familiesymbool zijn van koning David. Omdat Jezus zowel via de mannelijke als vrouwelijke lijn afstammeling zou zijn van David, is deze ster op de kerk gebruikt; zowel het jodendom als het christendom stamt hierdoor van David af.
Mazzeltof is een Hebreeuwse gelukwens. De wens bestaat eigenlijk uit twee Hebreeuwse woorden: מזל (mazal, 'geluk') en טוב (tov, 'goed'); מזל טוב: mazal tov kan dan worden vertaald met 'goed geluk'.
Pesach is één van de belangrijkste feesten van de joden. Het wordt gevierd in het voorjaar op de 14de niesan, de eerste volle maan in de lente. Tijdens Pesach wordt herdacht, dat de voorvaders van de joden heel lang geleden zijn bevrijd uit Egypte. Het Pesachfeest duurt ongeveer zeven dagen en begint met Cederavond.
Op de mezoeza staat altijd de Hebreeuwse letter 'shin' of het woord 'shaddai', één van de namen van de Heere God. De Menora is de bekende kandelaar uit het Jodendom. Men zegt wel dat de Menora de levensboom uit het paradijs moet vertolken.
Kaas is namelijk alleen kosjer als hij door Jidden is gemaakt, een voorschrift dat ook geldt voor wijn en brood.
Vissen: Serveer geen vissen die geen schubben hebben (denk aan zwaardvis en paling) en geen schaal- en schelpdieren (dus geen garnalen, kreeft, mosselen, coquilles of krab). Wat wel? Alle vissen met vinnen schubben, zoals zalm, tonijn, tong, makreel, enzovoorts. Zoogdieren die in het water leven zijn niet kosjer.
Ook buiten de diensten is alcoholconsumptie toegestaan. In het Jodendom maakt drinken van koshere wijn (jajin) deel uit van verschillende rituelen tijdens de sabbat en het inwijden en uitluiden van feestdagen. Hierbij zijn alleen koshere wijnen, die onder het toezicht van een rabbinaat zijn gemaakt, toegestaan.
Sjabbat vindt plaats vanaf vrijdagavond en duurt tot zaterdagavond. De zaterdag is de zevende dag van de joodse week en dient volgens de voorschriften in de Tenach in de eerste plaats te worden gevierd door een onthouding van alle arbeid.
Het is goed om te weten dat sjabbat elke week op een ander tijdstip begint en eindigt. Deze begint namelijk een paar minuten voor zonsondergang op vrijdag en duurt tot ongeveer een uur na zonsondergang op zaterdag.
Hoe word je een Rabbijn? Om Rabbijn te worden is geen specifieke vooropleiding vereist maar gezien het zware programma van de studie van joodse wetgeving is een afgeronde HBO/WO-diploma wenselijk. De studie van joodse wetten in de religieuze vooropleiding duurt 3 tot 6 jaar.
Vrome joden bidden 's ochtends, 's middags en 's avonds. Ze eten geen varkensvlees en geen melk en vlees gelijktijdig. Verder dragen joodse mannen een hoed of een keppel. Jongens worden besneden en kinderen vieren hun Bar mitswa (jongens) of Bat mitswa (meisjes).
Een christelijk bruidspaar trouwt in de kerk, zodat God getuige is van de belofte die ze elkaar geven. De pastoor of dominee leest de trouwbeloften voor en de bruid en bruidegom beloven elkaar trouw te blijven en goed voor elkaar te zorgen. Als teken daarvan geven ze elkaar een ring.
Traditioneel worden de matzes besmeerd met boter en bestrooid met suiker of andere zoetigheid.
Seder (סדר) betekent letterlijk: volgorde of orde, omdat de gebruiken volgens een volgorde of orde worden uitgevoerd die eveneens in de Haggada staat. Haggada betekent: vertelling.
Je krijgt met de hele familie een speciale maaltijd: een bitter kruid, zout water, een ei, een geroosterd lamsbeen, een soort fruitkoek (charoseth), vier glaasjes wijn en verse lentegroente. Aan de hand van deze etenswaren wordt het verhaal van de vlucht uit Egypte verteld aan de kinderen.