Volgens relatieonderzoek hebben stelletjes rond de drie keer per week ruzie. En met ruzie bedoelen we geen geschreeuw of fysiek geweld, maar een stevige discussie. Benieuwd waar de meeste stelletjes over ruziën? Dat gaat voornamelijk over jaloezie, geld of werk.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
De ongezonde verwachtingen van jonge mensen die hun kans op geluk in de liefde saboteren. Hoe het komt dat je partner afstand neemt terwijl hij zegt dat er niets mis is met jou en de relatie. Welke onderwerpen je altijd moet bespreken om te zien of er draagvlak is voor een gezamenlijke toekomst (sla dit niet over)
Een bijzonder kenmerk van mannen die weglopen is dus dat ze conflicten vermijden. Ze praten niet. Dat kan, zeker als ze de vrouw als moederfiguur zien, vooral uit angst zijn: “Ik verlies het toch. “ Maar daarnaast speelt ook iets anders een rol: mannen hebben veel langer last van een conflict.
Ruziemaken is tot op zekere hoogte goed en hoeft niet perse een negatieve invloed op je relatie te hebben. Uit onderzoek van de psycholoog John Gottmann is namelijk gebleken dat vooral de manier waarop je met ruzie om gaat en hoe je conflicten oplost bepalend is voor hoe gelukkig je bent in een relatie.
Bijvoorbeeld: je hart eens luchten bij een vriend of vriendin, er humor in vinden, … Wanneer de kans groot is dat de ergernis je relatie verzuurt, dan moet je toch met je partner in gesprek gaan. Wanneer je dat doet, blijf dan tegelijk de nadruk leggen op het positieve in jullie relatie.
Kleineren en beledigen
Je partner ondermijnt je zelfvertrouwen door je systematisch te kleineren of je allerhande zaken te verwijten. Je wordt voortdurend gewezen op zogenaamde gebreken en je wordt belachelijk gemaakt, soms zelfs waar anderen bij zijn. Op den duur voel je je compleet waardeloos.
Als je partner blijft weigeren om over belangrijke problemen te praten, dan kan je overwegen om je relatie te verbreken of professionele hulp te zoeken. De relatie zal altijd hard werken blijven als jullie te veel verschillen in hoe jullie denken over het uiten van gevoelens en zorg dragen voor elkaar.
Maar als je je afvraagt wat je moet doen als hij je negeert na een ruzie, dan moet je weten dat hij tijd nodig heeft om af te koelen. Laat hem zijn gang gaan, maar praat met hem zodra alles weer rustig is en bied je excuses aan als je iets verkeerd hebt gedaan.
Gebrek aan waardering is één van de grootste oorzaken van mannen afschrikken. Wanneer je hem niet genoeg waardeert voor wat hij doet, of wanneer je hem zelfs afkraakt dan denkt hij namelijk dit: “Nou, blijkbaar ben ik niet goed genoeg voor haar. Ik ga wel naar iemand anders die me wél waardeert”.
Want als je hem jaloers wil maken, moet je er eerst voor zorgen dat hij je heel graag wil. Hij moet zo naar je verlangen dat het hem pijn doet als jij naar een ander kijkt. Dat verlangen zal niet op gang komen als je hem afkraakt, maar wel als je hem het gevoel geeft dat hij de sterkste man op aarde is.
Je kunt zelf het beste bepalen hoe lang je je ex de tijd moet geven. Was het een heftige relatiebreuk, geef dan langer de tijd. Gingen jullie vriendschappelijk uit elkaar, probeer dan na iets langer dan een maand contact op te nemen. Daarnaast ligt het natuurlijk ook aan de persoon.
In 2021 gingen 2 686 stellen met een geregistreerd partnerschap uit elkaar. Vanaf eind jaren zestig nam het aantal echtscheidingen sterk toe. In 1965 gingen 6 duizend gehuwde stellen uit elkaar, twintig jaar later waren dat er 34 duizend.
Niet genoeg met elkaar gemeen hebben.
Het kan ook zijn dat jullie interesses eerst overeenkwamen, maar later uit elkaar groeiden. Hoe dan ook: stellen die geen gemeenschappelijke interesses op opvattingen hebben, hebben het niet makkelijk.
Tijd en aandacht
Afgezien van de eerste tijd van verliefdheid, gaat het daarna nooit meer helemaal vanzelf. Je moet er aan werken, er tijd en aandacht aan geven. Alles wat aandacht krijgt wordt groter en daarmee zullen je gevoelens ook weer terugkomen.
Signalen dat jullie uit elkaar groeien
Jullie hebben weinig interesse in elkaar. Jullie zijn vooral bezig met jullie eigen dingen, brengen tijd het liefst met eigen vrienden of alleen door en bespreken leuk nieuws of problemen eerder met iemand anders dan met elkaar.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel relaties beginnen bij een goede vriendschap. Er is wetenschappelijk bewijs dat koppels veel vaker ontstaan uit een vriendschap. Hoewel ons traditionele beeld van relaties wellicht meer neigt naar 'liefde op het eerste gezicht', blijkt dit in de praktijk niet zo te zijn.