De standaard vuistregel die we hanteren gaat als volgt: hoe grover de maling, des te meer zure smaken. Hoe fijner de maling, des te meer bitters. De uiteindelijke smaak van je kopje koffie kun je dus het beste beïnvloeden door zelf je bonen te malen.
Gebruik je een grovere maalgraad dan zal de koffie minder sterk en bitter smaken. De juiste maling is afhankelijk van welke soort koffie je wilt zetten. Hoe fijner de gemalen koffie is en hoe langer de extractietijd is, des te meer smaakstoffen in je koffie zal worden opgenomen.
Als de koffie naar uw smaak niet sterk genoeg is, kunt u een fijnere maalgraad instellen om de extractietijd te verlengen. Vindt u de koffie te sterk of te bitter, dan kunt u een grovere maalgraad instellen. Let op: bij donkerder gebrande koffiebonen adviseren wij over het algemeen een grovere maalgraad.
De maalgraad
Hoe fijn of hoe grof je je koffieboon maalt, bepaalt voor een groot deel de smaak van je koffie. Hoe kleiner het koffiedeeltje is, hoe meer smaak je er aan onttrekt en andersom. De twee basissmaken die je altijd terug vindt in je koffie zijn zuur en bitter.
De maalgraad is de grootte van het oppervlak van de gemalen koffie dat in aanraking komt met water. Hoe fijner de maling, hoe groter het contactoppervlak tussen water en koffie. De maalgraad is één van de variabelen bij het zetten van koffie. Je kan het vergelijken met grote kiezelstenen en zand.
Hoe fijner de koffie wordt gemalen, des te sneller kan de smaak van de koffie in het water komen. Hoe grover de maling is des te korter de koffie in contact met het water blijft.
De ristretto is de sterkste koffiesoort die gezet kan worden en bevat dus de minste hoeveelheid water. In totaal bevat een ristretto shotje zo'n 15ml koffie. De bereiding (in koffietermen heet dat extractietijd) is net zo lang als een espresso.
Hoe fijner je maalt des te langer je extractietijd is. Extractietijd is de tijd dat water en koffie in aanraking is. Dit beïnvloedt de smaak in extreme mate. Onze tip: zet de maalgraad op driekwart fijn en experimenteer met iets meer of minder vanaf dit punt.
Standaard staat de DeLonghi magnifica s ecam 22.110. b ingesteld op maalstand 4,5 en volgens de gebruikshandleiding is het in eerste instantie niet nodig deze staand aan te passen.
De smaakintensiteit kan je ook zo zien; intensiteit 3; dolce (zacht, rond) intensiteit 6; mezzo (medium, tussen dolce en forte in) intensiteit 8; forte (krachtig pittig) Daartussen zitten smaakjes uit dezelfde categorieën.
Wanneer heet water met de hoge druk van een espressomachine op de gemalen koffie valt, emulgeert het water de oliën in de koffie en raakt vervolgens oververzadigd met CO2, wat resulteert in een heleboel kleine belletjes die samen de schuimlaag van crema vormen.
Een 100% Arabica koffieboon is het meest geschikt voor jouw volautomatische koffiemachine: koop hele, vers gebrande bonen en let op de hoeveelheid Robusta. Lichte roasts zijn minder geschikt voor volautomaat. Experimenteren is verder de boodschap!
De ideale doorlooptijd is 25-28 seconden, waarbij het 3 seconden duurt voordat de eerste koffie in het kopje beland.
De perfecte verhouding is 7 tot 9 gram per kopje. Het maakt dan niet uit of je een espresso, lungo of 'normale' kop koffie gaat: voor alle drie deze soorten koffie geldt dezelfde hoeveelheid. Ga je een pot met koffie zetten, of zet je meer kopjes tegelijk? Hou dan de verhouding van 7 tot 9 gram aan per 125 ml.
Voor een lungo wordt er twee keer zoveel water gebruikt als voor een espresso. Een caffè lungo wordt dan ook geschonken in een groter kopje. Doordat er twee keer zoveel water nodig is om de koffie te maken, moet de koffie voor een lungo grover worden gemalen om overextractie en een te bittere smaak te voorkomen.
Voor de percolator heb je een niet te fijne maling nodig. Maar een percolator vraagt om een zogenaamde mokamaling, percolatormaling of moka koffie. Dit zijn allemaal dezelfde benamingen voor dezelfde maling. Deze maling is dus duidelijk wat grover gemalen dan de espressomaling.
Te heet water
Dit zorgt ervoor dat je koffie 'verbrand'. Hierdoor gaat je koffie dus bitter smaken. De gewenste aroma's en smaakstoffen van gemalen koffie worden het beste opgenomen door water met een temperatuur van 93-95°C. Water dat kouder is, neemt het aroma ook niet goed op en zorgt ook voor een nare bijsmaak.
Jura en Delonghi zijn de meest erkende merken in de koffiebranche. Jura is echter iets beter qua kwaliteit, maar het is waar dat Delonghi veel aantrekkelijkere prijzen biedt. Samenvattend, dit zijn twee goede merken waarmee u van een goede koffie kunt genieten, maar uw budget zal het verschil maken!
Per kopje koffie wordt 9 gram gemalen koffie gebruikt. Het reservoir is niet groot, maar dat zorgt ervoor dat je niet lang koffiebonen in het reservoir hebt, waardoor de bonen oud worden en aroma verliezen.
Als we naar de meeste machines kijken, zien we dat de temperatuur tussen de 92 en 96 graden zit. Dit betreft dus de temperatuur tijdens het zetten van het kopje koffie. Bij deze temperaturen, tussen de 92 en 96 graden, worden de meeste stofjes uit de koffie onttrokken.
Wat het precies is:
Bij een koffiemachine met bonen gebeuren alle handelingen automatisch: Het maalt de koffiebonen dankzij een ingebouwde koffiemolen. Het zet koffie ð Het tovert verse melk om in een heerlijke schuimlaag.
Als je een sterkere koffiesmaak wilt, vraag je barista om een caffè macchiato. Maar als je een beetje koffie in de melk wilt, vraag dan om een cappuccino of een schuimige latte macchiato. Wil je iets dat er een beetje tussenin zit?
Als je je koffie thuis maakt, dan is zelf koffiebonen malen wanneer je klaar bent om je drankje te maken de beste manier om ervoor te zorgen dat je koffie een volle smaak heeft. Van te voren gemalen koffiebonen verliezen hun aroma en kunnen je niet de resultaten geven waar je naar op zoek bent.
De macchiato - ook wel espresso macchiato genoemd - is namelijk een espresso met een klein stipje melk bovenop. Qua smaak is dit een pittig kopje koffie. Wel heeft hij een lekker zachte nasmaak.