Voor de eerste spijkerbroeken gaan we terug naar het jaar 1873. Het waren Jacob W. Davis en Levi Strauss die in 1873 octrooi aanvroegen op hun spijkerbroek. Deze broek heeft altijd de oervorm behouden; een model pantalon die – volgens de overlevering – ooit in en rond Genua populair was.
De moderne spijkerbroek is in de jaren 1870 ontwikkeld door de kleermaker Jacob Davis in Nevada. Hij maakte broeken met klinknagels om de naden te versterken. Het gerucht over deze slijtvaste broeken ging als een lopend vuurtje door het land, en al snel stonden mijnwerkers en houthakkers in de rij.
Een spijkerbroek, ook wel jeans, is een broek die meestal van een blauwe, sterke, gekeperde katoenen stof (denim oftewel spijkerstof) wordt gemaakt. De broeken zijn voorzien van een soort kleine klinknagels die de zakken verstevigen, vandaar de naam spijkerbroek.
'Spijkers' noemden ze die in de vorige eeuw, toen de spijkerbroek werd uitgevonden. De naam voor spijkerstof, denim, komt van de Franse stad Nîmes, waar de bekende blauwe weefsels werden gemaakt. Die stof was dus voor Fransen 'de Nîmes', oftewel denim.
De matrozen namen zo veel af dat de stof werd vernoemd naar de Franse bijnaam voor matrozen uit Genua: gênes. Al snel werd dit vervormd naar – je raadt het waarschijnlijk al – jeans.
Jeans waren oorspronkelijke werkmansbroeken gemaakt voor mijnwerkers eind 19e eeuw in Noord Amerika. Gemaakt van denim, stevige dichtgeweven katoen, geverfd met indigo. De broek werd versterkt op de hoekpunten van de naden met koperen spijkers. Vandaar spijkerbroek.
Denim verdraagt geen hoge temperaturen. Wanneer je een spijkerbroek te heet wast, vervagen de kleuren snel en bovendien kan het elastaan in stretch en skinny jeans beschadigen. Daarom mag je jeans ook nooit in de droger doen.
Vijf jaar na de introductie van het welzijnsprogramma voor fabrieksmedewerkers in Bangladesh, Cambodja, Haïti en Pakistan, breidt Amerikaans jeansmerk Levi's het programma uit naar fabrieken in meerdere landen, als onderdeel van een bredere duurzaamheidsdoelstelling van het label.
Wereldwijd worden er jaarlijks bijna twee miljard stuks verkocht, goed voor een mondiale retailmarkt van 42 miljard dollar in 2017.4 Consumenten bezitten per persoon gemiddeld 5,4 spijkerbroeken.
Waar moet je bij het wassen van jeans in het algemeen op letten? Om je jeans zo goed mogelijk te beschermen, keer je hem eerst binnenstebuiten en was je hem op maximaal 30 graden. Je kunt deze jeans het beste zonder wasmiddel gedurende ongeveer tien minuten in koud water leggen (bijvoorbeeld in de badkuip).
Voor iedere spijkerbroek worden ongeveer 150 bolletjes katoen gebruikt.
In Bangladesh worden de meeste spijkerbroeken ter wereld gemaakt.
Patenttekening van de spijkerbroek van Jacob Davis De Amerikaan Jacob Davis vond in 1871 de spijkerbroek uit. De kleermaker werd geboren in de hoofstad van Letland (Riga) maar emigreerde in 1850 naar San Francisco.
Zakken voor kniebeschermers met insteek onderaan.
De logopatch met twee trekkende paarden staat voor de stevigheid van de jeans.
Alhoewel het kledingmerk in 1873 werd opgericht door de Duitse Levi Strauss, is de naam volledig geamerikaniseerd. Levi's spreek je zo uit: Ley- (rijmt op het Engelse woord key) en vais (rijmend op het Engelse woord eyes).
DE OORSPRONG VAN EEN ORIGINELE STIJL
Levi Strauss en Jacob Davis combineerden hoogwaardig denim met klinknagels voor extra versteviging en creëerden zo de allereerste bluejeans: de Levi's® 501® Original. De kenmerkende knoopgulp werd gemaakt voor de uitvinding van de ritssluiting.
Vieze spijkerbroek slijt sneller
Dode huidcellen, vet en viezigheid hopen zich op in de vezels, waardoor deze eerder slijten en je echt sneller gaten in de spijkerbroek kunt krijgen. Door hem nooit aan water bloot te stellen, kunnen de vezels bovendien letterlijk uitdrogen.
Niet te hard, dat zorgt ervoor dat de kleur sneller vervaagd. Laat je broek liggend drogen om de pasvorm zo goed mogelijk te houden. Kortom: Na vier tot vijf keer dragen je spijkerbroek wassen en tussendoor lekker luchten. Scheelt ook weer in waterkosten en het is beter voor het milieu.
Broeken. Broeken kun je het beste na twee keer dragen wassen.
Bij Jan Cremer is blue jeans duidelijk enkelvoud, hoewel jeans in het Engels meervoud is, evenals trousers.
De broekspijpen zijn altijd lang en vallen over je schoenen heen tot bijna op de grond. Het is mooi om hier schoenen, laarzen of pumps onder te dragen met een punt neus, die net onder de broekspijp uit piept. Het kan ook gedragen worden met oldschool sneakers, maar let op dat de broekspijpen dan niet te lang zijn.
Jan Peters(54) is oprichter van jeansmerk Chasin'. Onlangs opende hij een gedurfd winkelconcept in Amsterdam. 'Retail heeft een gouden toekomst.