Volgens de onderzoekers heeft heeft een hoge suikerspiegel effect op het deel van de hersenen, dat een impuls naar het hart stuurt, waardoor het ritme en ook de bloeddruk verhoogd worden. Volgens de onderzoekers produceert ons lichaam door teveel suiker ook meer insuline, een hormoon dat de hartslag opvoert.
Zout eten kan de bloeddruk verhogen. Het advies is om niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. Probeer verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet en eet elke dag 250 gram groenten en 2 stuks fruit. Vermijd kant- en klare producten, deze bevatten vaak veel vet en zout.
Voor kinderen geldt vijf dropjes per dag en voor zwangere vrouwen, mensen met een hoge bloeddruk of mensen die vocht vasthouden geldt een advies van acht dropjes per dag.
Mensen die zeggen last te hebben van suikerovergevoeligheid ervaren klachten als: hyperactiviteit, maag-darmklachten, gedragsklachten of extreme vermoeidheid.
Natuurlijke methodes
Verder zijn er nog een aantal natuurlijke methoden die je kunnen helpen bij het verlagen van je bloeddruk: Minder zout en minder suiker gebruiken. Eet minder rood vlees. Eet meer vezels.
Meestal is je bloeddrukwaarde in de middag hoger dan in de avond of ochtend. Meet je bloeddruk daarom altijd meerdere keren per dag, over verschillende dagen.
Uw bloedsuiker is te laag als deze lager is dan 3,5. Klachten van een lage bloedsuiker zijn: honger, zweten, hartkloppingen, gapen, duizeligheid, hoofdpijn, humeurig of verward zijn.
Proteïne, vezels en gezonde vetten zijn allemaal voedingsstoffen die de bloedsuikerspiegel stabiliseren. Daarnaast activeren ze hormonen die je een vol gevoel geven, waardoor je minder trek hebt in ongezonde dingen. Vul je bord dus bijvoorbeeld met groentes, avocado en vette vis.
Hoge bloeddruk
Suiker vormt een risico voor hart-en bloedvaten. Soms met hartkloppingen.
Koffiedrinken heeft geen klinisch relevant effect op de bloeddruk.
Chocolade verlaagt ook de bloeddruk. Een verdubbeld positief effect dus.
Kalium helpt overtollig zout (natrium) uit het lichaam te verwijderen en heeft daarmee een gunstige invloed op het behoud van een normale bloeddruk. Kalium komt voor in groenten, fruit en noten. Vooral bananen en sinaasappels zijn rijk aan deze mineraal.
Regelmatig tomaat eten kan bijdragen aan een gezond hart- en vaatstelsel. Tomaten zijn namelijk rijk aan kalium; een mineraal dat goed is voor de bloeddruk. Een te hoge bloeddruk is een grote risicofactor voor diverse hart- en vaatziektes.
Doordat bananen rijk zijn aan kalium dragen zij bij aan een goede gezondheid van je hart en een goede bloeddruk. Daarnaast zijn bananen natrium arm. De combinatie van natriumarm en veel kalium dragen bij aan het onder controle houden van een hoge bloeddruk. In bananen zit aminozuur tryptofaan.
Zuivelproducten, met name yoghurt, kunnen bloeddruk verlagen. Reden is dat zuivelproducten een scala aan micronutriënten bevatten die betrokken zijn bij de regeling van de bloeddruk, zoals calcium, magnesium en kalium.
In de cellen wordt de glucose verbrand of opgeslagen. Hierdoor neemt het bloedglucosegehalte weer af. Bij gezonde personen is het bloedglucosegehalte ongeveer 3 uur na de maaltijd het laagst. Als het bloedglucosegehalte onder een bepaalde grens komt, maakt het lichaam het hormoon glucagon aan.
U heeft een hyper als uw bloedsuiker hoger is dan 10mmol/l. U kunt dan last krijgen van klachten zoals: veel plassen en dorst.zich vermoeid en zwak voelen.
Glucosewaarden ouderen mogen tussen de 6 en 15 mmol/l zijn.
Een hypertensieve crisis is een ernstig verhoogde bloeddruk (meestal >200-220 mmHg systolisch en >120-130 mmHg diastolisch). Hierdoor kan acute schade ontstaan aan organen zoals de hersenen, hart, nieren, grote bloedvaten of ogen.
Een gezonde bloeddruk ligt onder 140/90 mmHg, maar het risico op hart- en vaatziekten neemt toe als de bloeddruk stijgt. Waarden vanaf 140/90 mmHg worden als hoge bloeddrukwaarden beschouwd. Ernstig verhoogde waarden zijn gevaarlijke bloeddrukwaarden en liggen boven 180/110 mmHg.
U heeft een te hoge bloeddruk als u in rust een bovendruk van 140 of hoger heeft. Bij mensen boven de 70 jaar is in rust een bovendruk van maximaal 150 nog gezond.