Het is geen probleem om te plassen met een tampon in. Je plas komt namelijk uit je plasbuis, wat een klein gaatje voor je vagina is. Dus plassen zal je tampon niet doorweken. Wel kun je eventueel het touwtje naar de zijkant schuiven, zodat het niet nat wordt.
Verwissel maandverband en tampons regelmatig, in elk geval om de 8 uur en liefst vaker. Gooi ze niet weg in de wc, want dan raakt die verstopt. Gebruik het prullenbakje naast de wc. 's Nachts kun je het beste maandverband gebruiken. Die mag je de hele nacht inhouden.
Terwijl wc-papier in het toilet uit elkaar valt, zwellen tampons juist op als ze nat worden. Ook tampons in de wc kunnen dus voor verstoppingen zorgen in je toilet of in de riolering. Dus mocht iemand je ooit vragen: 'kun je tampons door de wc spoelen? ', dan kun je duidelijk zijn – nee!
Als de tampon beweegt wanneer je er voorzichtig aan trekt, dan moet je die vervangen. Beweegt hij niet, dan is het waarschijnlijk te vroeg. Je kunt ook probleemloos tampons gebruiken 's nachts. Breng gewoon een nieuwe tampon in voordat je naar bed gaat en verwijder die vanaf dat je bent opgestaan.
Je neemt de houding aan die je het fijnst lijkt en spreidt dan je schaamlippen. Je brengt nu met je wijsvinger de tampon naar de ingang van je vagina. Dan duw je hem zachtjes naar binnen. Als de tampon en je hele middelvinger in je vagina zijn, zit de tampon diep genoeg.
Je kunt ook proberen om te plassen of diep adem te halen voordat je de tampon verwijdert. Dit helpt om je vaginale spieren te ontspannen. Als je het touwtje niet kunt vinden, raak dan niet in paniek! Je zou er bij moeten kunnen door te hurken en voorzichtig je duim en wijsvinger in je vagina te plaatsen.
2. Je tampon zit niet diep genoeg. Deze fout herken je als je 'm voelt. Een (té) ondiep ingebrachte tampon voelt oncomfortabel en je kunt misschien zelfs de katoenen rand aan de ingang van je vagina voelen.
Als je ongesteld bent, is het normaal als je 7 tot 8 redelijk volle maandverbanden of tampons per dag hebt.
Qua hygiëne is er geen verschil tussen maandverband en tampons. Je kunt zelf kiezen. Beide bestaan in verschillende maten. Verbanden en tampons worden ook per stuk verpakt, zodat je ze gemakkelijk kunt meenemen.
"Als je kunt zwemmen, is het even veilig om te zwemmen wanneer je ongesteld bent als op andere momenten", zegt ze. Voor de goede orde: het is over het algemeen veilig om te zwemmen als je ongesteld bent, ongeacht het soort water (zwembad, zee, meer of iets daartussenin).
Wanneer je een tampon probeert in te doen is het belangrijk om je vaginale spieren te ontspannen. Dit zijn de spieren die je gebruikt om je plas in te houden. Span je deze spieren aan dan wordt het veel moeilijk om een tampon in te brengen. Haal desnoods een paar keer diep adem om je zenuwen af te schudden.
Zorg ervoor dat u regelmatig uw tampons verwisselt. Doe dit binnen vier tot vijf uur aangezien u meer kans heeft op tamponziekte hoe langer u de tampon inhoudt. Doe dit binnen drie tot vier uur als u heftig ongesteld bent. Breng voordat u gaat slapen een schone tampon in die u als u wakker bent, gelijk weer verwisselt.
Het is best om volledig ontspannen te zijn, want anders spannen de spieren zich op en wordt het inbrengen moeilijker dan het zou moeten zijn. Een simpel trucje: haal enkele keren diep adem - daarna ben je genoeg ontspannen om de tampon in te brengen.
Het is gemakkelijk om een tampon te verwijderen: zit gewoon op het toilet, neem het koordje vast en trek de tampon er diagonaal naar voren uit (niet recht naar beneden). Als je weerstand voelt, dan is de tampon nog niet helemaal doordrenkt en kan het oncomfortabel zijn om hem eruit te trekken.
Een normale menstruatiecyclus varieert van 23 tot 36 dagen, meestal 26 tot 30 dagen. De menstruatie zelf duurt 2 tot 7 dagen en normaal bloedverlies bedraagt doorgaans tussen 25 en 40 ml, tot maximum 80 ml. Een meisje krijgt haar eerste menstruatie (menarche) gemiddeld op de leeftijd van 12,5 jaar.
Het is slim om te beginnen met een kleinere tampon (licht of normaal) waarmee je experimenteert met wat goed voelt, zowel bij het inbrengen als wanneer hij eenmaal is geplaatst. Belangrijk is natuurlijk ook om te checken hoe goed de tampon je bloedstroom absorbeert.
Volgens de Nederlandse vereniging van gynaecologie gebruik je als je ongesteld bent zo'n zeven tot acht maandverbanden of tampons per dag. We gaan in dit rekenvoorbeeld dus uit van 8 tampons per dag.
Wat is menstruatie? Menstruatie is het deel van de menstruatiecyclus waarbij een vrouw een paar dagen uit haar vagina bloedt. Gemiddeld duurt de menstruatie tussen drie en acht dagen, meestal ongeveer vijf dagen. Veel vrouwen melden dat hun zwaarste bloeding in de eerste twee dagen plaatsvindt.
Het bloedverlies is meestal tijdens de eerste dagen van je menstruatie het grootst.
Dit betekent echter niet dat je je voortdurend zorgen moet maken over hoe “schoon” je bent. Het is ook niet nodig om de hele dag te douchen! Wel is het een goed idee om je lichaam en handen te wassen, schone kleren te dragen, je haren te kammen en elke dag je tanden te poetsen. Of je nu ongesteld bent of niet.
In het begin vind je tampons misschien een beetje eng. Je vraagt je misschien af of het pijn doet bij het inbrengen. Het schuurt een beetje tijdens het inbrengen, maar als het daarna goed zit, voel je er niks van.
Of je tijdens je menstruatie gaat zwemmen is helemaal jouw keuze. Er is geen reden waarom je dat niet zou doen! Er zijn zoveel voordelen aan wat lichaamsbeweging doen tijdens je menstruatie, zoals bijvoorbeeld een verhoging van endorfine (een soort hormoon) wat krampen verlicht.
Tampons kunnen het best ongeveer om de vier uur vervangen worden. Als je merkt dat je vaker je tampon moet vervangen om doorlekken te voorkomen, heb je waarschijnlijk een tampon nodig met een hoger absorptieniveau. Je kunt een tampon maximaal acht uur laten zitten.
Maar in de nacht als we liggen, kan de zwaartekracht ons menstruatiebloed naar andere gebieden brengen, vooral richting onze rug. Helaas kan niet elk product dit aan. Sommige maandverbanden gaan zelfs scheef zitten, waardoor je kunt doorlekken. De kans hierop is groter als je veel draait en keert in je slaap.
Een tampon kan uitzakken
Ok, deze mythe is deels wel en deels niet waar. In principe zakt een tampon in de juiste maat namelijk niet uit, maar er is een maar. Ben je net bevallen, dan is alles down under nog wat breder en kan het zijn dat de tampon die je normaal gesproken gebruikte, eruit zakt.