Bloemkool oogsten Afhankelijk van het ras en de zaaiperiode kun je vanaf juni tot april de bloemkolen oogsten. Zodra de bloemkolen groot genoeg zijn kun je de kool oogsten door de steel los te snijden. Bloemkool is het lekkerste wanneer je deze dezelfde dag nog opeet.
Bloemkolen die buiten groeien, zijn afhankelijk van het weer. Als er vroeg in het jaar al flinke vorst is, moet de oogst eerder stoppen. Bloemkolen kunnen namelijk erg slecht tegen heftige kou. Als de bloemkool groot genoeg is en een beetje loskomt van de zijkant van de plant, kan hij worden geoogst.
In rijen kan je ongeveer 1 tot 2 bloemkool planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.
Zaaien en planten
Planten doe je in maart en april. De oogst vindt dan plaats in juni en juli. Nadat de zaden zijn gekiemd, zet je de tray of potjes op een lichte, niet te warme plek. Wanneer de jonge planten ongeveer 5 tot 10 cm groot zijn, verplaats je de kolen naar buiten, op een lichte, zonnige plek.
Wanneer kunnen we bloemkoolplantjes uitplanten ? De bloemkoolplanten zijn plantrijp als ze 4 à 5 echte bladeren hebben die groter dan 1 cm zijn. Na het planten staat de bloemkoolplant ongeveer 10 dagen stil in de groei. Na die 10 dagen, duurt het nog ongeveer 5 tot 6 weken voordat de aanmaak van de kool begint.
Een krop bloemkool bevat veel water.Dat betekent ook dat de groente heel veel water nodig heeft. Afhankelijk van de weersomstandigheden zal je dus regelmatig moeten water geven.
Een krop bloemkool bevat veel water. Dat betekent ook dat de groente heel veel water nodig heeft. Afhankelijk van de weersomstandigheden zal je dus regelmatig moeten water geven. Door de bodem regelmatig te schoffelen, maak je die grond los en verdampt er minder water.
Bloemkool staat graag op half beschaduwde plaats, ook dat bevordert weer die langzame maar gestage groei. Hoe meer zon ze krijgt, hoe meer vocht de planten nodig hebben.
De kool groeit namelijk pas echt veel in het laatste gedeelte van de groei van de plant. Maar, als er teveel direct zonlicht op de kool valt begint hij met doorschieten. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je de kool afdekt.Dit doe je door de onderste bladeren af te breken en deze om de kool heen te vouwen.
Bloemkool - winterbloemkool
De planten verdragen tot – 10°C vorst en herstellen zich daarna uitstekend. De planten blijven de hele winter op het land staan. De bloemkolen vormen zich in het voorjaar. Zaaien: ca.
Het kweken van bloemkool is niet makkelijk. Het is namelijk een veeleisende plant en extreem gevoelig voor de samenstelling, bodemvochtigheid en temperatuur van de bodem. Als kweker moet je eerst een keuze maken tussen de verschillende teeltwijzen.
De prijs van een bloemkool is bij de groenteboer nóg hoger
Supermarkten hebben contracten lopen met leveranciers, waardoor er soms dus minder bloemkolen in de winkels liggen. Over de prijzen zijn ook afspraken gemaakt, maar groenteboeren hebben dat niet. Zij zijn afhankelijk van de vrije markt.
Ze is een kruisbestuiver en kruist met bloemkool, maar ook met nog wat andere koolsoorten.
Een temperatuur van 2°C tot 5°C is ideaal.Onderin de koelkast of in de groentelade blijft bloemkool het langst vers. Vergeet niet om het loof aan de kool te laten. De natuurlijke bescherming behoedt de kool voor uitdroging wat de houdbaarheid van de bloemkool verhoogt.
Bloemkool is in de koelkast ongeveer een week houdbaar. Bloemkool bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is bloemkool 3-5 dagen houdbaar. Je kunt bloemkool tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren.
Beter kun je, eventueel met hulp van een mesje, de bladeren afsnijden die je mee wilt nemen. De kolen kunnen namelijk ook nog groeien en lekkerder worden nadat je een deel hebt geoogst. Wanneer de planten dan helemaal geen bladeren meer hebben die te oogsten zijn, dan kun je in één keer alle wortels eruit halen.
Oranje bloemkool dankt zijn kleur aan antioxidanten van winterpeen. Bij koken verliest de oranje bloemkool zijn kleur niet. Waar komt de oranje bloemkool vandaan: De meeste oranje bloemkool komt uit Frankrijk en België.
Afdekken biedt de beste bescherming
De meest effectieve maar ook meest tijdsintensieve methode is het afdekken met klimaatdoek of insectengaas. De afdekperiode moet bij koolplanten minimum 4 weken bedragen opdat de planten voldoende sterk zouden zijn om door een latere aantasting heen te groeien.
Een bloemkool met bruine plekken? Geen zorgen. Dit laat zien dat de bloem borium-gebrek heeft - een enzym dat een rol speelt bij de celdeling. De bruine plekjes hebben géén invloed op de smaak of kwaliteit.
Bloemkool kan in principe rauw worden gegeten. Bloemkool gezond rauw eten doe je door een kleine hoeveelheid te eten. Het kost je lichaam namelijk meer moeite om rauwe groenten te verteren. Bij sommige mensen leidt het eten van (een te grote hoeveelheid) rauwe groente tot maag- en darmklachten.
Zo bevat bloemkool vitamine C, dat goed is voor je weerstand en de opname van ijzer in je lichaam. Te lang verhitten kan wel ten koste gaan van deze belangrijke vitamine. Zorg daarom dat je de bloemkool niet langer kookt dan nodig: 5 tot 10 minuten is genoeg.
Als we de bloemkool niet oogsten, maar door laten groeien, wordt de bloemkool steeds groter. De stengeltjes in de bloemkool groeien steeds verder omhoog. Uit de bloemkool groeien kleine witte bloempjes. Daarom heet de bloemkool ook bloem kool.
De paarse bloemkool dankt zijn kleur aan antioxidanten van de rode kool. Om de paarse kleur te behouden kan de bloemkool het beste gestoomd worden, bij koken verliest de bloemkool zijn kleur.
Niet veel later valt heel de plant om. Je kan je kolen beschermen tegen de koolvlieg door ze af te dekken met vliesdoek, insectengaas of een koolkraag. Wanneer je kolen plant voor begin april of na half juni heb je ook minder kans op aantasting door de koolvlieg.
In rijen kan je ongeveer 1 tot 2 broccoli planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.