Als u geen kinderen (meer) wilt krijgen, kunt u over sterilisatie nadenken. Het is een kleine operatie waarbij de arts links en rechts een stukje zaadleider weghaalt en de zaadleiders dichtmaakt. Na 3 maanden komt meestal alleen nog maar vocht zonder zaadcellen uit de penis.
Die blokkade blijft in stand tot de gel met een volgende injectie wordt weggespoeld. Dit moet deze tijdelijke sterilisatie van de man zelfs mogelijk maken voor mannen die de frequentie waarmee ze nageslacht produceren onder controle willen houden, maar geen zin hebben in gehannes met condooms.
Vasectomie. Een sterilisatie (vasectomie) is een eenvoudige ingreep waarbij de uroloog de zaadleiders onderbreekt. Deze zeer veilige vorm van anticonceptie voorkomt dat zaadcellen het zaadvocht bereiken tijdens de geslachtsgemeenschap.
Iedere man die zeker weet dat hij geen kinderen (meer) wil, kan zich laten steriliseren. Het maakt daarbij niet uit hoe oud u bent. En ook niet of u kinderen hebt. Sommige artsen vinden echter dat jonge mannen zonder kinderen zich beter niet kunnen laten steriliseren.
Voor een sterilisatie bij een man kun je uitgaan van ongeveer 350 a 450 euro voor de ingreep. Het is interessant om de tarieven bij verschillende ziekenhuizen en klinieken te vergelijken.
Probeer 5 dagen tot 1 week geen seks te hebben na de sterilisatie van de man. Seks kan het herstel van het lichaam verstoren en vergroot de kans op complicaties.
Een sterilisatie van de vrouw is een operatie. Ook is het voordeel van een sterilisatie van de man dat het sperma kan worden gecontroleerd of de man ook echt onvruchtbaar is. Sterilisatie van de man is de betrouwbaarste anticonceptie, ook betrouwbaarder dan een sterilisatie van de vrouw.
Wilt u uw sterilisatie ongedaan maken, omdat u een kinderwens heeft gekregen? In veel gevallen is dit mogelijk door een hersteloperatie. We maken daarbij de uiteinden van de onderbroken zaadleiders opnieuw aan elkaar, zodat u weer vruchtbaar wordt. Deze ingreep heet ook wel vasovasotomie.
Sterilisatie bij de man is de meest betrouwbare vorm van anticonceptie. Het niet lukken van sterilisatie dat is ongeveer tussen de 1 en 3 op de duizend mannen, die na een sterilisatie een zogenaamde rekanalisatie heeft.
voldoende testosteron aanmaken. Als beide zaadballen verwijderd zijn, maakt u niet meer voldoende testosteron aan. Door een testosterontekort kunt u last krijgen van verschijnselen zoals minder zin in seks, erectieproblemen en een vrouwelijke vetverdeling.
Jongetjes komen niet tot geslachtsrijpheid, missen de typisch mannelijke ontwikkeling maar vertonen wel vaak een opvallende lengte groei. Volwassen Eunuch mannen zijn gekenmerkt door een klein mannelijk lid, kleine teelballen (indien geen castratie heeft plaatsgevonden) en geringe lichaamsbeharing.
Het is een kleine operatie waarbij de arts links en rechts een stukje zaadleider weghaalt en de zaadleiders dichtmaakt. Na 3 maanden komt meestal alleen nog maar vocht zonder zaadcellen uit de penis. Verder blijft alles hetzelfde, ook het klaarkomen.
Sterilisatie is wereldwijd de meest toegepaste methode van definitieve anticonceptie. Van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd is wereldwijd 18% gesteriliseerd; van de mannen slechts 4%.
Een sterilisatie is een operatie om definitief (voor altijd) te voorkómen dat een vrouw zwanger wordt. Hieronder leest u welke operaties mogelijk zijn en wat u daarbij kunt verwachten. Bij een sterilisatie worden de eileiders afgesloten. Zo kunnen zaadcellen de eicel uit de eierstok niet bereiken en bevruchten.
Een sterilisatie kan dan moeilijker zijn. Scheer voor de operatie uw balzak en het gebied rond de balzak en penis. Uw arts vertelt u hoe u dit het beste kunt doen.
Nadat je gesteriliseerd bent produceren je zaadballen nog steeds zaadcellen. Deze cellen kunnen zich echter niet meer mengen in het sperma en worden vanzelf door het lichaam afgebroken. Een sterilisatie van de man is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie.
Wanneer de man wordt gesteriliseerd, bestaat er een zeer kleine kans dat de vrouw alsnog zwanger wordt. Per 1.000 vrouwen wiens partner is gesteriliseerd, worden 0,5 tot 1 vrouw toch zwanger gedurende hun leven.
De ingreep kan dan nogmaals uitgevoerd worden. Maar dat is echt zeldzaam, dat er toch een re-kanalisatie optreedt. Dus een vasectomie op zich kan mislukken, maar uiteindelijk zijn er geen mislukte sterilisaties omdat er een controle achteraan zit. Dat is het voordeel van een sterilisatie van de man.
Na de sterilisatie een week geen seks, dat is ons advies. Dit seksverbod is gericht op het voorkomen van een bloeduitstorting. Bovendien zal vrijen pijnlijk zijn. Seks verhoogt de kans op een flinke bloeduitstorting van binnen.
De kosten voor de sterilisatie van uw poes lopen erg uiteen. Het gewicht van uw kat en de sterilisatiemethode zijn bepalende factoren. Sterilisatie kan op de traditionele manier en via laparoscopie. De kosten variëren tussen de €75 en €200.
Spontaan herstel na sterilisatie
Er is een uiterst geringe kans dat de uiteinden van de zaadleiders weer aan elkaar groeien zodat er opnieuw doorgankelijkheid en daardoor vruchtbaarheid ontstaat. Dit spontane herstel van de vruchtbaarheid treedt in < 0,5% van de gevallen op.
Keuze voor vasectomie
Van de twee sterilisatie-operaties is die bij de man veel eenvoudiger en met minder risico dan die bij de vrouw. In Nederland en de Verenigde Staten kiest 11% van de heteroseksuele paren die anticonceptie gebruiken voor een vasectomie. In veel ziekenhuizen is de operatie daardoor lopende-bandwerk.
Castratie vond bij jongens meestal plaats als ze ongeveer acht jaar oud waren. Het kwam vooral in Italië veel voor. Op het hoogtepunt, in de 18e eeuw, werden jaarlijks 4000 jongens gecastreerd. Een bekende methode was de zaadleiders door te snijden, waarna de testikels 'indroogden'.
Het verwijderen van de testikels hield de stembanden klein, maar liet het lichaam en vooral de longen doorgroeien, waardoor goede castraten hun 'kinderstem' met grote kracht konden laten klinken.