Piri Piri de Portugal (Piri Piri van Portugal) van Quinta d'avó is een een typische Portugese milde hete saus, niet erg heet naar internationale maatstaven. Portugese pepers worden gemengd met paprika, wat een heel specifieke smaak geeft aan deze saus, een beetje zoet en rokerig.
De piri piri saus heeft een zoet pittige smaak en bevat rode pepertjes. Wil je weten uit welke ingrediënten de piri piri saus bestaat? Neem dan eens een kijkje bij de voedingswaarden die bij elke saus in ons assortiment staan vermeld.
De piri piri peper staat ook wel bekend als de African Bird's Eye Chili of the African Devil. Ze komen in heel Afrika voor. Het is een pepertje van maar 1-2 cm groot, maar dat mag de pret niet drukken. Op een Scoville-schaal scoort de piri piri maar liefst tussen de 100.000 - 225.000 SHU.
Hoe pittig een chilipeper is wordt gemeten op de Scovilleschaal. Zo scoort een paprika slechts 0 tot 10 op die schaal, maar De Piri Piri-chili, ook bekend als de African Birds Eye heeft een gemiddeld aantal Scoville Units van 175.000. Daarmee is de piri – piri pittiger dan de cayennepeper of de tabascopeper.
Piripiriolie bestaat in zijn eenvoudigste vorm uit olie, cayennepeper, chilipeper en keukenzout. Een veelgebruikt piripirimengsel bestaat uit een handgemalen melange van de Spaanse paprika, sel gris (Frans zeezout), piripiripepers, oregano, gember, kardemom, knoflook en uiensnippers.
Piri Piri de Portugal (Piri Piri van Portugal) van Quinta d'avó is een een typische Portugese milde hete saus, niet erg heet naar internationale maatstaven. Portugese pepers worden gemengd met paprika, wat een heel specifieke smaak geeft aan deze saus, een beetje zoet en rokerig.
Piri-piri is een onmisbare smaakmaker in de Portugese keuken. De piri-piri (Swahili voor rode duivel) is een variëteit van de chilipepersoort Capsicum frutescen. Deze peper komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en werd in de 15e eeuw door Portugezen naar Afrika gebracht.
Pili pili wordt ook wel piri piri, peri peri of African bird's eye chili genoemd. Dit is afhankelijk van het land. De laatste naam is de officiële naam.
Kip piri-piri is niet voor doetjes. Dit is de meest pikante kip die je ooit zult eten. Dit bekende typische kipgerecht kent z'n oorsprong in Portugal en wordt zo pittig door een speciaal marinade van hete pepers – 'piri-piri'.
Om een idee te geven van pittig; Sambal Oelek, een van de meest bekende soorten sambal in Nederland scoort ongeveer 2000 en Tabasco zit qua eenheden op zo'n 5000. De pepertjes die gebruikt worden voor het maken van piri piri scoren op de schaal van Scoville tussen de 50.000 en 175.000 eenheden!
Wie regelmatig een pittige maaltijd eet, kan niet alleen zijn immuunsysteem versterken, maar ook de kans op ontstekingen verkleinen en pijn verlichten. Capsaïcine verzwakt de vorming van micro-organismen. Overigens is het ook mogelijk om voedsel langer houdbaar te maken door hete specerijen en chilli's toe te voegen.
Je kunt piri-piri kruidenmelange bij Natural Spices online bestellen in een verpakking van 500 gram, 1,5 kilo of 6 kilo.
Het wordt vooral gebruikt in kipgerechten. Gebruik: 1 eetlepel piri piri kruidenmix op 1 kilo vlees. Ook heerlijk om er (kip)gehakt mee te kruiden, voor een pittig balletje bij de borrel.
Welke wijn bij kip met piri-piri rijst? Vanwege de pittigheid in de rijst is een kruidige Spaanse (of Portugese) rosé een echte aanrader. Die verfrist, heeft toch voldoende body en door het rijpe fruit wordt de pittigheid van het gerecht verzacht.
De kippendijfilet is afkomstig uit de bovenkant van de kippenpoot. Het vlees is iets donkerder van kleur dan een kipfilet. Omdat de kippendij vetter is dan de kipfilet heeft het een rijkere, meer uitgesproken smaak.
Kip en gevogelte is wit vlees. Er bestaat ook rood vlees. Dit komt van zoogdieren, zoals koeien, geiten, schapen en varkens.
Bekend als Afrikaanse rode duivel, is een zeer populair kruidenmengsel in de Portugese keuken. Letterlijk betekent piri piri rode peper in het Swahili. De Portugezen brachten vroeger de rode pepers van Amerika naar Afrika.
Pili Pili kruiden, ook bekend als rode peper of chili kruiden, zijn al eeuwenlang geliefd om hun intense smaak en krachtige gezondheidsvoordelen. Deze pittige specerijen voegen niet alleen een kick toe aan gerechten, maar ze brengen ook een scala aan voordelen voor de gezondheid met zich mee.
Soms wordt chilipoeder zelfs verkocht als een kruidenmix. Dan zit er vaak naast de chillies ook nog paprikapoeder, knoflookpoeder en cayennepeper bij. Cayennepeper gemalen is op zichzelf dus pittiger dan chilivlokken en een stuk pittiger dan chilipoeder. Qua smaak lijken ze wel op elkaar dus het zijn goede vervangers.
Portugese smaakmakers, kruiden en specerijen
Denk aan kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gember en steranijs. Deze worden zowel in hartige gerechten als in toetjes gebruikt. Één van de bekendste gebakjes de pastel de nata bevat bijvoorbeeld een lekkere dosis kaneel.
"Als iets te zoet is, kun je er iets zuurs aan toevoegen, en andersom", legt Klosse uit. Met zuur bedoelt hij niet alleen citroen of azijn, maar alles wat 'strak' of 'samentrekkend' is. "Verse gember of rode peper bijvoorbeeld. Spicy compenseert het mondgevoel dat vet en ook zoet geeft."
Deze hete kruidenmix kan als natte marinade of als droge marinade (rub) worden gebruikt. Het geeft smaak aan kip, vis, vlees en groenten. Meng de piri piri kruiden met olijfolie om een hete kip marinade te maken. Of strooi het lichtjes over vers gepofte maïs om een pittige hartige snack te maken.
De meeste basisbereidingen in Portugal gebeuren aan de hand van olijfolie, knoflook en ui. Extra specerijen die worden gebruikt bij het afkruiden zijn citroen, rozemarijn, laurier, peterselie en koriander – zo is Portugal het enige Europese land waar “Oosterse” koriander sinds oudsher een plaats heeft.