Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Net als wij kunnen koeien een hekel aan elkaar hebben en wrok koesteren. Ze kunnen zelfs mensen herkennen en herinneren die hen jarenlang onvriendelijk hebben behandeld.
Een koe herkent mensen en onthoudt door wie ze goed of ruw is behandeld. Een koe is ook niet lui, al ligt ze veel. Maar dan is ze hard aan het werk: herkauwen.
Stap 3: Koeien, varkens, schapen en kippen zijn intelligent en hebben een rijk gevoelsleven. Dit is de stap die de meeste mensen niet zetten, maar waar het wetenschappelijk bewijs zich voor opstapelt. Kippen kunnen tellen en zich inleven in de pijn van anderen.
Koeien zijn zeker slim en kunnen veel dingen leren. Ze leren bijvoorbeeld dat ze naar de melkput moeten om gemolken te worden of dat ze niet tegen schrikdraad moeten lopen om een schok te voorkomen. Koeien zijn kuddedieren en ze leren ook van elkaar.
Likken voor vrede
'Het lijkt erop dat likken belangrijk is om vriendschappen te sluiten en voor de harmonie in kudde. Oudere koeien likken een groter aantal kuddegenoten, wat kan betekenen dat het hun rol is om de vrede te bewaren', zegt Monti.
Onderzoekers hebben vastgesteld dat koeien net zo'n hekel hebben aan schreeuwen dan aan slaan. Harde metalen geluiden, schreeuwende mensen en schel gefluit zijn zeer stressvol. - Koeien kunnen goed ruiken en zullen geen voer eten dat stinkt. Daarom eten ze in het weiland om de mesthopen heen.
Het gezichtsvermogen van koeien verschilt sterk van dat van mensen. Zo zien de dieren ongeveer 30 procent van wat wij zien. Dit komt onder andere omdat hun gezichtsveld beperkt is tot 330 graden en het beeld aan de randen hiervan onscherp is.
Behalve met hun stem communiceren koeien ook met hun lichaam. De staarthouding kan bij runderen veel zeggen over hoe de dieren zich voelen. Een staart die losjes omlaag hangt, wijst op een tevreden, ontspannen koe.
En de domste: de kakapo
Domheid is natuurlijk moeilijk te vergelijken, maar een van de allerdomste dieren is de kakapo. Van deze papegaai is bekend dat hij regelmatig vergeet hoe zwaar hij is, waardoor hij bij het opstijgen neerploft.
Koeien hebben bovendien een heel goed geheugen. Zo herkennen ze gezichten; boeren maken het vaak genoeg mee dat een koe vrolijk op hen af loopt voor een begroeting. Ook hun ruimtelijk geheugen is prima ontwikkeld.
Met loeien zegt een koe eigenlijk: 'Hier ben ik'. Dat is belangrijk bij moeder en kalf, bij stieren en bij dieren die van de koppel zijn afgedwaald of weggehaald. Ook tochtige koeien loeien om de aandacht op zichzelf te vestigen, net als hongerig rundvee.
Elke zwangerschap, ongeacht de soort, is uniek en belangrijk omdat het uiteindelijk leidt tot het creëren van nieuw leven. Als het op koeien aankomt, lijken ze in veel opzichten verrassend veel op mensen. Zoals het feit dat in de meeste gevallen slechts één kalf uit een dracht wordt geboren.
Wanneer een koe een kalfje krijgt, worden er hormonen opgewekt. Als het kalf niet meer bij de moeder is, zullen deze hormonen niet meer geproduceerd worden en zal de koe verdergaan met haar leven in de stal. In dat opzicht valt een koe dus niet te vergelijken met een mens.
Een koe kan je goed benaderen als je dat rustig doet als ze ligt. Als ze staat kan het ook, eventueel op je hurken heel erg rustig benaderen. Als ze in de groep staat is het lastiger als ze je niet kent. Koeien wennen aan aandacht, dus als ze het gewend zijn gaat het steeds makkelijker.
Het ziet er misschien wat gek uit, maar het werkt: voor een goede gezondheid is het goed om een koe te aaien. En ook het fluisteren van lieve woorden heeft zin.
Koeien knuffelen bij Boerderij Den Branderhorst in Hengelo Gld. Genieten van een bijzonder uitje, waar je volledig ontspannen van terug komt? Tegen een warm koeienlijf aan zitten, koeien aaien en knuffelen is een onvergetelijke ervaring.
Op basis van het aantal neuronen denken de onderzoekers dat honden ongeveer even intelligent zijn als wasberen en leeuwen, terwijl huiskatten wat betreft intelligentie zijn te vergelijken met beren. De hersenschors van de mens bevat verreweg het grootste aantal neuronen, namelijk zo'n zestien miljard per individu.
Varkens zijn sociale en intelligente dieren. Ze worden vaak in één adem genoemd met slimme dieren als mensapen en dolfijnen. Uit verschillende studies blijkt dat hun cognitieve vaardigheden te vergelijken zijn met die van kinderen van rond de vier jaar.
De vis heeft een ingezakt "gezicht" met een dikke neus. De blobvis is bedreigd omwille van de intensieve sleepvisserij. Het dier is nu verkozen tot lelijkste dier ter wereld en krijgt daardoor de eer om voortaan als logo van de Ugly Animal Preservation Society door het leven te gaan.
Blijf uit de buurt van koeien met kalveren en probeer vooral niet om zo'n schattig kalf te aaien. Mocht een koe toch aanvallen, geef dan met een stok een gerichte tik op de neus. Een speciale waarschuwing geldt voor mensen met honden. Koeien zien namelijk weinig verschil tussen hond en wolf.
Individuele taal
Ze gebruiken hun stem om contact te houden en opwinding, betrokkenheid of leed te delen met hun soortgenoten. Zo praten ze met elkaar wanneer ze in hun seksueel actieve periode zitten, wanneer ze op voedsel wachten en wanneer ze gescheiden worden gehouden van de kudde.
De belangrijkste functies van de staart zijn vliegen verjagen, communiceren en balanceren. Zo zie je koeien en paarden in de wei veelal zwiepen met hun staart om zo de vliegen weg te jagen. Honden en katten laten door de positie en de beweging van hun staart zien hoe ze zich voelen.
Koeien kunnen goed ruiken. Ze kunnen zelfs geuren op een afstand van tien kilometer waarnemen! In vergelijking met mensen kunnen koeien beter horen, zowel lagere als hogere frequenties.
Een koe slaapt ongeveer 1,5 uur en dan heb je het over de diepe slaap. Als we dommelen en dutjes nog meenemen, dan slapen ze zelfs 3 uur.”
Koeien zien maar zo'n 30 procent van wat de meeste mensen zien. Ze hebben wel een blikveld van 330 graden. Het verschil tussen licht en donker nemen de herkauwers extremer waar. Hun ogen hebben meer tijd nodig om te wennen aan andere lichtverhoudingen.