Je bent niet verplicht een bouwkundige keuring uit te voeren om een huis te kunnen kopen.
In de meeste gevallen prevaleert de mededelingsplicht boven de onderzoeksplicht. Wanneer een koper echter geen bouwkundig onderzoek heeft laten verrichten, neemt hij daarmee het risico op zich dat na de koop gebreken openbaren.
Een bouwkundige keuring is niet verplicht, maar we raden het wel aan wanneer je van plan bent om een huis te kopen. Met een bouwtechnische keuring weet je precies wat de staat van het huis is. Idealiter laat je dit doen voordat je een bod uitbrengt, maar dat is in de praktijk niet altijd mogelijk.
Wie betaalt de kosten van de bouwkundige keuring? Wie de bouwkundige keuring aanvraagt is verantwoordelijk voor de kosten. Als u een huis wilt kopen en een keuring wilt uitvoeren, bent u als koper verantwoordelijk voor de kosten van de bouwtechnische keuring. Als verkoper kunt u natuurlijk ook een onderzoek aanvragen.
Voor de kosten van een bouwtechnische keuring moet je rekening houden met gemiddeld 350 euro.
Een erkend bouwkundig rapport is alleen aftrekbaar indien dieze is opgesteld door een gecertificeerde bouwkundig inspecteur. Een bouwkundig rapport opgesteld door een register bouwkundig inspecteur wordt geaccepteerd door hypotheekverstrekkers en de belastingdienst.
Voorbehoud bouwkundige keuring
In de koopovereenkomst geef je meestal het maximale bedrag van deze werkzaamheden aan. Bijvoorbeeld dat alle noodzakelijke werkzaamheden uit de bouwkundige keuring opgeteld maximaal € 5.000 mogen bedragen. Blijken deze kosten hoger te zijn, dan mag je de koopovereenkomst ontbinden.
Een bouwkundige keuring is in sommige gevallen verplicht, zoals -in voorkomende gevallen- bij het aanvragen van een Nationale Hypotheek garantie. Het is belangrijk om hier goed naar te informeren. Het is niet verplicht om als koper of verkoper zelf bij de bouwkundige keuring aanwezig te zijn, maar het is wel mogelijk.
Hoe lang duurt een keuring? De keuring duurt ongeveer één tot anderhalf uur. Wij adviseren u om hierbij aanwezig te zijn.
Met een bouwkundige keuring geeft de deskundige je een inschatting van de kosten voor reparatie en herstel van de gevonden gebreken. Zo weet je welke onderhoudskosten je nu en in de toekomst kunt verwachten. De uitslag wordt samengevat in het bouwkundig rapport.
De bouwkundige keuring wordt uitgevoerd door een bouwkundig adviesbureau, maar welke moet je nu kiezen? Dit mag je helemaal zelf bepalen. Een voorbeeld van een website waarop je een bouwkundig adviesbureau bij jou in de buurt kunt vinden is www.nubouwkundigekeuring.nl.
Onverwachtste torenhoge kosten kun je voorkomen door een bod onder voorbehoud bouwkundige keuring uit te brengen. Bij een voorbehoud bouwkundige keuring gaat de koop alleen door als de kosten voor noodzakelijk achterstallig onderhoud die uit de bouwkundige keuring volgen niet boven een bepaald bedrag uitkomen.
Wat houdt een bouwkundige keuring in? Bij een bouwkundige keuring worden alle belangrijke en zichtbare apecten van je huis geïnspecteerd. Van de kruipruimte tot aan het dak, alle tekortkomingen, achterstallig onderhoud en gebreken worden bij de bouwkundige keuring in kaart gebracht.
Als koper dient u dus zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Komt een daklekkage of een rottend dak daaruit niet naar voren, dan is dit inderdaad een verborgen gebrek.
Ernstige gebreken
Een gebrek kan zo ernstig zijn, dat normaal gebruik van de woning niet meer mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan een rotte dakconstructie of een verzakte fundering. In dat geval is de verkoper aansprakelijk. Ook als hij of zij niet op de hoogte was van het gebrek.
Ook heeft de makelaar een zekere verantwoordelijkheid als het aankomt op verborgen gebreken. Hij of zij heeft namelijk een bemiddelingsfunctie en behartigt hierin de belangen van de opdrachtgever. De makelaar van de verkoper dient te helpen bij de meldingsplicht en de makelaar van de koper bij de onderzoeksplicht.
Onder de kosten van direct noodzakelijk herstel worden verstaan de kosten die direct moeten worden gemaakt om verdere schade of ver- en/of gevolgschade aan de woning te voorkomen. Daarnaast worden de (termijnkosten) onderhoudskosten of de te verwachte gebreken voor de komende 5 jaar weergegeven.
Uit onderzoek blijkt dat 28% van alle kopers in 2022 niet tijdig de hypotheek in orde kregen. Een verlengingsverzoek van het financieringsvoorbehoud is dan ook niet heel bijzonder te noemen.
Bij een bouwkundige keuring (ook wel een 'bouwtechnische keuring') laat je de staat van je woning beoordelen door een expert. Diegene onderzoekt jouw woning op punten als de fundering, eventuele houtrot of asbest, en geeft je op basis daarvan advies over te verrichten onderhoud.
Hoe lang kan een huis verkocht onder voorbehoud staan? Gemiddeld kan dit 4 tot 6 weken duren. Wanneer sprake is van een voorbehoud verkoop eigen woning kan dit gemiddeld 6 maanden duren. Er is op dat moment sprake van een onherroepelijke koop, de status op funda verandert dan ook automatisch.
Een koper en verkoper kunnen dus vooraf een afspreken een bedrag (directe kosten) onder voorbehoud bouwkundige keuring en dit vastleggen in de koopovereenkomst. In de praktijk wordt vaak afgesproken een directe kosten post tussen de 1000 en 10000 euro. Dit bedrag is door de koper vaak zelf op te geven.
De volgende kosten zijn aftrekbaar: Notariskosten – Het gaat om de hypotheekakte en de kadastrale kosten voor de hypotheekakte. Taxatiekosten – Deze kosten maak je in opdracht van de bank waar je de hypotheek afsluit. Kosten voor het aanvragen van NHG – Het gaat om 0,6% van de koopsom.
De koper kan veelal naar de rechtbank stappen om de verkoper te dwingen aan hem te verkopen. Hij kan in die procedure ook een schadevergoeding vragen voor de schade die hij lijdt ten gevolge van het niet doorgaan van de verkoop. Neem voor zo'n procedure een advocaat onder de arm.
Het is gebruikelijk dat een woning 4 tot 8 weken verkocht onder voorbehoud is. Na het verlopen van het voorbehoud is de woning definitief verkocht. Hoe vaak gaat verkocht onder voorbehoud niet door? In ongeveer 25% van de gevallen gaat de koop niet door wegens de opgenomen voorbehouden.