De lucht zelf bestaat ook uit een mengsel van verschillende stoffen. Er zit zuurstof, stikstof enz. in de lucht. Deze stoffen zijn niet te onderscheiden, dus is lucht een homogeen mengsel.
De samenstelling van de atmosfeer
De belangrijkste gassen zijn N2 (stikstofgas) en O2 (zuurstofgas), die respectievelijk 78% en 21% van het volume innemen. Argon neemt 0,9% van het volume in en CO2 ongeveer 0,03%. De resterende sporengassen zijn neon, helium, krypton, xenon, waterstof, methaan, ozon, CO, ammoniak,….
Lucht is niets anders dan een mengsel van allerlei gassen. Het bestaat voor 78% uit stikstof en voor 20% uit zuurstof, dat mensen nodig hebben om te kunnen blijven leven. Het hele kleine deel dat nog overblijft (1%) bestaat uit CO2 (koolstofdioixde), waterdamp en hele kleine hoeveelheden argon, neon etcetera.
Ook lucht bestaat uit moleculen. Lucht bestaat voor 78% uit stikstof (N2), voor 21% uit zuurstof (O2) en voor minder dan een procent uit de gassen argon (Ar)en koolstofdioxide (CO2).
De lucht op onze aarde is een mengsel van verschillende soorten gassen en stoffen. De combinatie van deze stoffen geven de lucht een soortelijke massa (dichtheid) van 1,29 kilogram per kubieke meter. Een kubieke meter lucht weegt gemiddeld 1,29 kilogram.
Lucht weegt niet veel, 1 liter lucht weegt 1,3 gram. Tel je de hele dikte van de dampkring mee, dan is het het toch een behoorlijk gewicht. Een luchtkolom in de atmosfeer heeft een gewicht en veroorzaakt daardoor een druk op het aardoppervlak.
Wat is CO2-uitstoot precies? CO2 bevindt zich in de atmosfeer. De lucht die we inademen bestaat voor het overgrote merendeel uit stikstof (78 procent) en zuurstof (21%). Ongeveer 0,04 procent van de lucht die we inademen is CO2.
Net zoals waterdamp condenseert op een pannendeksel, condenseert ook lucht als je het sterk afkoelt. Onder -192 graden C° is lucht vloeibaar. Dan neemt het volume af tot 0,1% van de ruimte die gasvormige lucht inneemt.
Met 'zuurstof' bedoelen we meestal niet het element zelf, maar het zuurstofmolecuul O2 – een kleur- en reukloos gas. O2 bestaat uit twee gebonden zuurstofatomen. Bijna alle zuurstof in de atmosfeer heeft die vorm, die nodig is voor al het hogere leven. Drie zuurstofatomen kunnen echter ook O3 – ozon – vormen.
Ingeademde lucht bestaat voor bijna tachtig procent uit stikstof en bijna twintig procent aan zuurstof. In uitgeademde lucht zit dus nog zestien procent zuurstof.Wel is er vier procent koolstofdioxide aan toegevoegd.
Lucht is geen zuivere stof, daar zij in hoofdzaak is samengesteld uit zuurstofgas, stikstofgas en argon. Drinkwater bestaat dan weer uit diverse in het water opgeloste zouten (weliswaar in lage concentraties). Deze 'zuivere' stoffen zijn dus in feite mengsels.
Van de acht elektronen van een zuurstofatoom doen er twee mee met een binding.
Zuivere gassen kunnen bestaan uit atomen van één element (bijvoorbeeld een edelgas zoals neon), uit moleculaire enkelvoudige verbindingen (zoals zuurstof), of uit samengestelde verbindingen bestaande uit meerdere atoomsoorten (zoals koolstofdioxide).
1 Stofeigenschappen
Aangezien lucht grotendeels uit stikstof en zuurstof bestaat, is lucht een mengsel. Een mengsel bestaat namelijk uit twee of meer stoffen. Een zuivere stof bestaat uit één stof. In het dagelijks leven komen er veel meer mengsels voor dan zuivere stoffen.
NO2 is een oxiderend gas dat irritatie van de luchtwegen kan veroorzaken. NO daarentegen is weinig schadelijk voor de gezondheid. Verbrandingsprocessen tgv gemotoriseerd verkeer stoten voornamelijk NO uit. In de lucht wordt NO omgezet tot NO2.
Er zijn ook nog veel andere stoffen aanwezig, maar het aandeel van deze stoffen is een stuk kleiner. De combinatie van deze stoffen geven de lucht een soortelijke massa (dichtheid) van 1,29 kilogram per kubieke meter. Anders gezegd: een kubieke meter lucht weegt gemiddeld 1,29 kilogram.
Zuurstof is een chemisch element met symbool O (Uit het Latijn: oxygenium) en atoomnummer 8. Het is een niet-metaal dat tot de zuurstofgroep (groep VIa of groep 16) in het periodiek systeem behoort. Zuurstof komt als enkelvoudige stof vooral als dizuurstof (O2) in de atmosfeer voor.
Wat is CO2 (Koolstofdioxide)? CO2 is de scheikundige afkorting van koolstofdioxide en wordt ook wel kooldioxide of koolzuurgas genoemd. Een CO2-molecuul bestaat uit een koolstofatoom (C) en twee zuurstofatomen (O2) en kan zowel in vaste, vloeibare als in gasvorm voorkomen.
Lucht heeft een theoretische molaire massa van 28,97 g/mol.
De lucht bestaat uit de volgende gassen: stikstof, zuurstof, waterdamp en koolstofdioxide. Achtenzeventig procent van de lucht bestaat uit stikstof. Eenentwintig procent van de lucht bestaat uit zuurstof. Voor maar één procent bestaat lucht uit waterdamp en koolstofdioxide.
Aardgas (↑)
Aardgas is lichter dan lucht en stijgt wanneer het vrijkomt. Dit laatste is belangrijk om te weten zodat we kunnen vermijden dat het gas - bij een eventueel lek - in de woonruimte blijft hangen en door toevoeging van bv. een vonk tot een explosie zou leiden.
CO2 is een kleurloos en reukloos gas, waarvan er altijd gemiddeld rond de 300 tot 400 ppm in de atmosfeer hangt. CO2 is zwaarder dan lucht en kan zich gaan ophopen en een deken vormen net boven het vloeroppervlak in een besloten ruimte.
Bomen die het beste in staat zijn om naast fijnstof ook CO2 op te nemen zijn de: douglas, sneeuwbak, vlinderstruik, gelderse roos, veldesdoorn en de haagbeuk. Het is echter ook van belang om naast de boomsoort naar meerdere factoren te gaan kijken, zoals de bodem en de wijze van aanplanten.
CO2 is de chemische formule voor koolstofdioxide (ook wel koolzuurgas of kooldioxide genoemd). Het is een niet-organische verbinding van koolstof en zuurstof. CO2 is kleurloos en geurloos en komt van nature in de atmosfeer voor.
Een ander belangrijk verschil tussen aerosolen en broeikasgassen is dat aerosolen erg kort in de atmosfeer verblijven. Terwijl CO2 gemiddeld een paar honderd jaar in de atmosfeer verblijft en methaan zo'n 12 jaar, blijven aerosolen slechts dagen tot enkele weken in de atmosfeer.