Oorzaken van stress bij paardenAls een paard alleen is gehuisvest, in een te kleine stal leeft of als het paard te lang op stal moet staan, kan hij hier ook gestresst door raken. Daarnaast wordt een paard gestrest van te weinig beweging of als hij niet genoeg ruwvoer tot zijn beschikking heeft.
Net als bij mensen kunnen ook bij paarden kruiden zoals passiebloem, hop, rode klaver, valeriaan, kamille en sint janskruid in stress-situaties en bij rusteloos, prikkelbaar gedrag helpen. Deze kruiden helpen bij een zenuwachtig gevoel en een betere concentratie.
Stresssignalen paard herkennen
Ook zal je merken dat de hartslag en ademhaling hoger wordt, waardoor je paard kan gaan zweten en trillen. Ten derde kan je paard vaker kan gaan mesten (soms zelfs diarree) of plassen. Paarden die chronisch stress ervaren, zijn vaak mager en hebben meer kans op maagzweren.
Kruiden, zoals passiebloem, hop, rode klaver, valeriaan, kamille en Sint Janskruid die het zenuwachtige gevoel wat wegnemen, kunnen ondersteunen om die vluchtreactie te dempen. Magnesium (+ vitamine B) en tryptofaan kunnen helpen bij het behoud van een evenwichtig gedrag tijdens stresssituaties.
Deze merrie staat te doezelen. Ze is helemaal ontspannen, dat kun je zien aan de ontspannen mond en neus. De merrie wordt nu een beetje chagrijnig. De oren gaan naar achter, en de spieren rond de neus verstrakken.
Lichaamshouding: licht gespannen, staart opgeheven (attent), slaan met de staart (geïrriteerd). Lichamelijke reactie: dansende bewegingen (attent), vaak mesten (geïrriteerd). Als een paard stil en in zichzelf gekeerd lijkt en zich van mensen en andere paarden afwendt, dan voelt hij zich diep ongelukkig.
Ja, wegrennen. Kruiden, zoals passiebloem, hop, rode klaver, valeriaan, kamille en Sint Janskruid die het zenuwachtige gevoel wat wegnemen, kunnen ondersteunen om die vluchtreactie te dempen. Magnesium (+ vitamine B) en tryptofaan kunnen helpen bij het behoud van een evenwichtig gedrag tijdens stresssituaties.
Dus wanneer iemand verdrietig is zal het paard deze emotie overnemen en bijvoorbeeld stil blijven staan. Paarden voelen dus heel goed emoties en gedrag aan van mensen. Hierdoor zijn paarden perfect voor de groei van persoonlijke ontwikkeling, aangezien ze als een spiegel werken.
Praat tegen je paard
Op een rustgevende manier tegen je paard praten kan je paard helpen zich beter op jou te laten richten en te ontspannen. Het kan onbewust ook jezelf kalmeren.
Als ze echt blij is (zoals wanneer ze terug op de weide mogen) dan gaat haar staart in de lucht en geeft ze wel eens een bokje van plezier.. dan maakt ze sliding stops en wat nog allemaal, van puur plezier.
Als het paard je zachtjes met zijn hoofd duwt, is dit een verzoek. Heb je misschien een lekkere wortel in je tas? Het hoofd omhoog trekken is daarentegen meer een defensieve houding.
Het paard likt en bijt zachtjes in je handen
Misschien wil het paard gewoon een snoepje van je. Maar het kan soms ook duiden op iets wat speelt bij jou, bijvoorbeeld als je vingers gevouwen zijn en het paard iets harder gaat bijten in je vingers.
Emoties zoals ongeduld, frustratie en agressie kan het paard op geen enkele manier plaatsen. Het maakt hem verward en onzeker, waardoor hij wantrouwig of angstig kan worden ten opzichte van de mens, een handeling en/of een plaats.
Er komen veel verschillende planten voor die giftig zijn voor paarden. Beruchte giftige planten zijn jacobskruiskruid, taxus, buxus, hulst, heermoes, adelaarsvaren, waterscheerling en klaver.Ook de minder bekende acacia en esdoorn kunnen voor grote problemen zorgen.
Paarden die het echt koud hebben kunnen wat verkrampt gaan staan, sommigen gaan juist rennen of paarden gaan trillen. Trillen is een mechanisme dat het paard heeft om op te warmen, hierdoor wordt er ook warmte gegenereerd waardoor het paard weer opwarmt.
Oefen met balkjes draven of galopperen. Hierbij moet jouw paard zijn benen goed optillen en versterk je zijn achterhand. Heb je dit goed onder de knie, dan kun je het afwisselen met schouderbinnenwaarts rijden. Je traint hiermee het binnenachterbeen van jouw paard, dat daardoor sterker wordt.
Het ene paard is van nature stoerder dan het andere.Het is daarom normaal dat paarden anders reageren op verschillende prikkels. Schrikt jouw paard al van ieder gebogen grassprietje of zandkorrel die verkeerd ligt? Dan is er misschien meer aan de hand.
Een paard kan alleen zijn bovenlijn verlengen (en steeds verder verlengen) naarmate de rug zich ontspant. Ooit leerde ik het andersom. Het paard zijn hoofd omlaag brengen doet de rug ontspannen. Echter hebben de paarden mij keer op keer bewezen dat het exact andersom werkt!
Paarden bijten om zoveel verschillende redenen: om te spelen, om te domineren of te beschermen, bij spanning, pijn of angst, bij het allogroomen of het liefdesspel, omdat ze koekjes willen, omdat ze je niet leuk vinden, ze iets moeilijk vinden of je te dicht staat, enz.
Maar ze heeft wel gelijk, natuurlijk, in die zin dat paarden wel degelijk boos kunnen worden op hun mensen, en dat laten zien ook. En ook geclickertrainde paarden kunnen heel boos worden op hun mensen.
Maar kúnnen paarden eigenlijk wel huilen, of speelde er soms iets anders? Ellen de Boer, een psycholoog die gespecialiseerd is in gedragstherapie bij dieren, weet het niet zeker. “Dat paarden verdrietig kunnen zijn en kunnen rouwen, dat staat vast,” zegt ze.
Paarden (wilde of gedomesticeerde) zullen alleen maar gaan liggen als ze zich veilig genoeg voelen, ook in hun groep. Als ze neerliggen en er komt een paard of een ander dier waar ze zich niet veilig bij voelen of vertrouwd mee zijn, dan zullen ze opstaan.
De hinnik: een luide, lange roep die hoog begint en met een wat lager geluid eindigt. Omdat het zo luid klinkt en een afstand kan overbruggen, lijkt de hinnik een manier om sociaal contact anderen te zoeken, die ver weg of uit zicht zijn.
Een paard slaapt niet uren achter elkaar, omdat het van nature een prooidier is en het zich daarom niet kan 'veroorloven' om lang plat te liggen. Een typische nacht van een paard bestaat uit grazen, staand slapen en korte periodes van diepe slaap terwijl het plat ligt (de REM-slaap).
Gestrest/geïrriteerd: Als een paard gestrest of geïrriteerd is, heeft hij vaak zijn oren naar achteren, zal hij met zijn staart zwiepen en heeft hij een harde blik in zijn ogen. Sommige paarden knarsen met hun tanden en/of gooien met hun hoofd.