De schildluis wordt net als andere luizen door wind, insecten en door ons verspreid. Ze zitten op kleding of worden met de wind meegenomen.
In de meeste gevallen hebben alleen de mannelijke schildluizen vleugels om zich van plant naar plant te verplaatsen. Vrouwelijke schildluizen zijn echter permanent aan de plant vastgehecht, vaak aan jonge scheuten of onder de bladeren, waar ze ook hun eieren leggen.
De schildluis verspreidt zich door insecten, vogels en de wind. Wat betreft de huiskamer is verspreiding mogelijk door tocht, huisdieren of contact met kleding. Schildluis komt het meest voor in een ruimte met droge lucht. Een minder vitale plant is een ideale ondergrond voor deze luis.
Een andere manier is om een watje te doordrenken met alcohol (geen zoete alcohol, dit veroorzaakt schimmel op de plant) en vervolgens alle schildluizen met de alcohol in te wrijven. Na 10-20 seconden kan je de schildluizen gemakkelijk van het blad afhalen.
Oorzaken van de dopluis en schildluis
Droge lucht: beide soorten luizen komen vaker voor in een ruimte met droge lucht of bij planten die op de tocht staan. Zorg dat jouw planten op een plek staan die goed is voor hun weerstand. Sommige planten vinden droge lucht fijn en zijn dan weerbaarder tegen luizen.
Vaak zijn ze gecentreerd rondom de nerf van het blad aan de onderkant van het blad. Ook komen ze voor aan de bovenzijde van het blad. De verspreiding van dopluis geschiet door insecten, vogels en de wind. Bij kamerplanten gebeurt verspreiding vaak door contact met huisdieren of kledingstukken.
Zorg er daarom voor dat je planten nét vorstvrij staan in de winter. Luis kan namelijk niet tegen kou.
Sommige van deze schildluizen hebben een glad schild, die meestal zwart, bruin of beige gekleurd is, terwijl andere schildluizen een pluizig wit schild hebben. Naast dat de schilden van de verschillende schildluizen van kleur en structuur kunnen verschillen, komen schildluizen ook in verschillende grote voor.
Dopluis kan eruit zien als wollige witte stipjes en wordt daardoor ook wel wollige dopluis genoemd. Omdat de dopluis een schild om zich heen heeft is hij redelijk goed beschermd tegen allerlei bestrijdingsmiddelen. Gelukkig zijn er wel een aantal trucjes om alsnog van de dopluis af te komen.
Bladluis is te herkennen als een kleverige schimmel die aan de onderkant van bladeren voorkomt. Dit zorgt ervoor dat planten en bloemen niet goed meer kunnen uitkomen en dat is natuurlijk erg zonde.
Spint is een infectie van mijten op de plant. Het zijn zeer kleine mijten ter grote van een speldenkop, waardoor ze lastig te zien zijn. Ze tasten de plant aan door de voedingsstoffen te onttrekken aan de kamerplant, zodoende krijgt de plant zelf minder voeding. Spint is een infectie van mijten op de plant.
Waar komt de trips vandaan? Tripsen komen je huis binnen via je kleding of de wind. Zoals gezegd is de trips niet kieskeurig, dus al je kamerplanten lopen gevaar. Wel heeft de trips het vooral naar zijn zin bij warme temperaturen en een lage luchtvochtigheid.
Bladluizen zijn totaal niet met de hoofdluizen verwant: ze staan dicht bij de wantsen. Ook de minuscule stofluizen die boekenkasten bewonen zijn letterlijk insecten van een andere orde. Visluizen staan nog verder van de hoofdluis af: het zijn kreeftjes. Alleen hun parasitaire leefwijze komt overeen.
Schadebeeld van wolluis is gelijklopend met bladluis: uitscheiding van honingdauw, groei van de zwarte roetdauwschimmel, vergeling en groeiremming door het zuigen van plantensappen maar bovendien ook de pluizige witte was op de bladeren en stengels wat de planten en vruchten nog meer doet vervuilen.
Spiritus zeep
Bestrijd spint door de plant te bespuiten met een mengsel van water, groene zeep en spiritus. De verhouding tot het water is 2 procent groene zeep en 1 procent spiritus. Het is verstandig om dit vooral in de avonduren te doen, dan komen vaak de eitjes uit en vergiftig je gelijk de jongste beestjes.
Er zijn heel erg veel manieren om dopluizen te bestrijden. Zo kan je ze bestrijden met spiritus, groene zeep, knoflook, koude koffie en ga zo nog maar even door. De makkelijkste manier is om de plant zo'n 15 minuten onder water te zetten. Zo kan je de gehele plaag in een keer verwijderen.
Wolluis herken je herken je aan z'n wolletje: een suikerspinachtige kleverige substantie waar 'ie zichzelf en de eitjes in beschermt. Net als bladluis prikt wolluis een gaatje in de plant om het sap uit te zuigen, waardoor de plant verzwakt raakt.
De honingdauw verschimmeld en is te herkennen als een zwarte roetachtige laag op de bladeren. Dit staat bekend als roetdauwschimmel. In Nederland zie je roetdauw vaak op lindenbomen, klimop en in fruitbomen.
Honingdauw is een heldere nectar-achtige vloeistof die wordt afgegeven door veel soorten blad- en schildluizen, witte vliegen en de schimmel moederkoorn. Deze zuigen plantensappen op maar verbruiken niet alle suikers waarna deze in vloeibare vorm worden afgegeven.
Wanneer de taxusluis in uw haag zit, zult u in eerste instantie zien dat de naalden geel verkleuren. Op de takken/naalden en op de grond zult u zien dat het zwart en kleverig is van de uitwerpselen. De taxus zal er wat verdroogd en armoedig uitzien. Maar let op: ga een taxus geen extra water of mest geven.
De citroenboom houdt van een warme, zonnige standplaats. Bij volledig volle zon in het voorjaar en de zomer is het echter verstandig om de boom na een tijdje in de schaduw te zetten, anders kan het blad verbranden. Plant de citroenboom in voedingsrijke, vochtige bodem en in een ruime pot.
Wolluizen zijn hele kleine insecten van 3 tot 6 millimeter groot. Je herkent ze vaak aan de witte, melige afscheiding die ze achterlaten op planten. Hierin leggen de beestjes dan hun eitjes, waardoor de bladeren van je planten vergelen, bloemen afsterven en er schimmel ontstaat.
De wolluis is niet schadelijk voor de mensen gezondheid. Welke planten zijn gevoelig? De wolluis is niet kieskeurig en kan op alle kamerplanten worden aangetroffen, er zijn echter enkele categorieën extra gevoelig.
spiritus
Mix spiritus zeep en water. Houd de volgende verhoudingen aan: 10 ml zachte zeep, 10 ml brandspiritus, 0.5 liter water. Spuit dit over de planten waar zich de wolluis bevindt. Herhaal de behandeling dagelijks net zolang dat de wolluis verdwenen is.