Artrose van de schouder kan verschillende oorzaken hebben. Vaak ligt de oorzaak bij de veroudering van het gewricht. Maar artrose kan ook veroorzaakt worden door een massale scheur van de pezen (cuffarthropathie), door eerder letsel aan de schouder of door een chronische ontsteking zoals reumatoïde artritis.
Een versleten schouder kan ervoor zorgen dat u meer moeite heeft met het bewegen van uw arm. Ook kan de schouder een krakend geluid maken bij het bewegen. De meest voorkomende klacht bij slijtage is pijn. In het begin voelt u deze pijn alleen als u beweegt.
Schouderslijtage wordt ook wel 'omartrose' genoemd. Dit wordt vooral gezien bij mensen boven de 65 jaar. Maar soms kan dit al op relatief jonge leeftijd ontstaan. De behandeling kan bestaan uit medicatie, injecties, fysiotherapie of een operatie.
Pijn bij artrose wordt meestal behandeld met een pijnstiller. Als deze onvoldoende werken, kan uw arts in zeldzame gevallen capsaïcine crème voorschrijven.
Slijtage van dit kraakbeen is een natuurlijk proces en komt vooral voor op oudere leeftijd. Artrose daarentegen is een reumatische aandoening aan het (gewrichts)kraakbeen en kan ook op jongere leeftijd voorkomen. Artrose is een van de meest voorkomende chronische gewrichtsziekten.
Artrose van de schouder begint met stijfheid en/of pijn bij bewegen. Ook als u de schouder extra zwaar of extra lang belast voelt u pijn. Ook 's nachts kan uw schouder pijn doen, bijvoorbeeld als u op uw schouder ligt. Het kan zijn dat u de schouder voelt schuren of kraken als u met uw schouder beweegt.
Alcohol bevat veel purine, wat de aanmaak van urinzuur stimuleert. Artrose is een chronische aandoening van het gewrichtskraakbeen tussen botten en wervels. Alcohol is af te raden als je last hebt van artrose. Je kan best veel drinken, maar liefst geen alcohol.
Artrose is niet te genezen. Wel kunnen er maatregelen getroffen worden waardoor de klachten afnemen, zodat u in het dagelijkse leven zo min mogelijk wordt beperkt. Dit zijn bijvoorbeeld: Oefentherapie om het functioneren van de spieren en gewrichten op peil te houden.
Artrose van de schouder kan verschillende oorzaken hebben. Vaak ligt de oorzaak bij de veroudering van het gewricht. Maar artrose kan ook veroorzaakt worden door een massale scheur van de pezen (cuffarthropathie), door eerder letsel aan de schouder of door een chronische ontsteking zoals reumatoïde artritis.
Het kan komen door zwaar werk, door werken met uw armen boven uw hoofd of door steeds dezelfde beweging te maken. Vaak weten we niet waardoor het komt. Uw schouder kan stijf worden, als u uw arm te weinig gebruikt.
Overbelasting is meestal de oorzaak van een slijmbeursontsteking. Als pezen en botgewrichten in korte tijd veel wrijving uitoefenen op de slijmbeurs, kan deze geïrriteerd en daarna ontstoken raken. Een slijmbeursontsteking kan ook veroorzaakt worden door een verstoord bewegingspatroon.
De beste manier om de diagnose van artrose te stellen is een klassieke radiografie, zonder bijzondere voorbereiding. Op die radiografie zijn eventuele afwijkingen duidelijk zichtbaar evenals botafwijkingen. Een bloedonderzoek is meestal niet nuttig. Er bestaat geen merker in het bloed voor artrose.
Klachten zijn pijn en stijfheid in het gewricht, vooral bij het opstaan. Artrose ontstaat meestal in de heup, knie of duim. Bewegen helpt tegen de pijn. Pijnstillers kunnen klachten verminderen.
Bij artrose van de schouder is er sprake van slijtage van het schoudergewricht. Het kraakbeen van het schoudergewricht is aangetast en is niet meer glad. Dit kan zorgen voor pijn, kraken, stijfheid van het schoudergewricht en functievermindering van uw schouder.
Zuivelproducten, eieren, vlees en suiker staan erom bekend bij sommige artrosepatiënten de gewrichtsklachten te verergeren. Wees hier bij klachten in ieder geval behoudend mee. Een verhoogde inname van vitamine C leidt tot een verminderde kans op achteruitgang van het kraakbeen en pijn in de gewrichten.
Het vermijden van de volgende voedingsstoffen en producten zou de klachten kunnen verminderen: zuivel, suiker, (rood) vlees, producten uit nachtschadefamilie, bepaalde kruiden, citrusfruit, chocolade, alcohol, tarwe of peulvruchten.
De leeftijdsgrens voor artrose gaat gestaag omlaag. Werden tot voor kort vooral mensen vanaf 55 jaar met deze aandoening gediagnosticeerd, tegenwoordig melden ook steeds meer jongeren in de leeftijdsgroep van 35-45 jaar zich met versleten gewrichten bij de orthopeed.
De invloed van weersomstandigheden bij Artrose
Warmte zorgt voor een betere doorbloeding bij hogere temperaturen. Hierdoor wordt de pijn en stijfheid verzacht. In de winter is de doorbloeding slechter, waardoor gewrichten eerder pijnlijk aanvoelen.
Factoren die de kans op artrose vergroten
overgewicht: door een te hoog lichaamsgewicht worden je gewrichten extra belast en kunnen zij meer pijn doen. Ook maakt vetweefsel stoffen aan, die de ontsteking en de pijn verergeren. Mogelijk zorgen die stofjes ook voor een versnelling van de afbraak van het kraakbeen.
Waarom heb ik meer last van artrose in de winter? Veel mensen ervaren door het koude weer meer pijn in hun gewrichten. Dit heeft te maken met het bloed dat in het lichaam begint te stollen. Het stollen zorgt vervolgens voor een slechte doorbloeding in de aderen bij de spieren en rondom de gewrichten.
Paracetamol bij artrose
Paracetamol is pijnstillend, maar helpt niet tegen ontstekingen. Het heeft snel effect, echter de werking houdt niet zo lang aan. Daarom moeten ze regelmatig ingenomen worden bij aanhoudende pijn. Meestal worden 6 tabletten van 500 milligram verdeeld over de dag voorgeschreven.
Wat is het verschil tussen artrose en artritis? Artrose en artritis zijn allebei aandoeningen die gerelateerd zijn aan de gewrichten. Artrose wijst op slijtage van het gewrichtskraakbeen dat het bot bedekt, artritis is een ontsteking van het gewricht of het gewrichtskapsel.
Om vast te stellen welk probleem u heeft aan uw schouder, heeft u een gesprek met een orthopedisch chirurg op de polikliniek. Deze arts voert daarnaast een lichamelijk onderzoek uit. Vóór of direct na uw gesprek worden röntgenfoto's gemaakt. Hierop kan de arts zien of er afwijkingen zijn aan het bot van uw schouder.