Mos tussen de tegels ontstaat doordat er weinig licht op de bestrating komt. Hierdoor is de bestrating vaak vochtig. Een vochtige bestrating in combinatie met schaduw is ideaal voor de vorming mossen, want ze houden namelijk van een vochtige omgeving.
Dit kun je doen door een emmer te vullen met water en een klein beetje groene zeep. Met een luiwagen veeg je de mossen weg. Tip: voordat je de emmer met warm water over de mossen heen giet, eerst het gedeelte dat je gaat behandelen natspuiten met een tuinslang.
Mos groeit goed in schaduw, gras niet. Mos kan goed tegen nattigheid en groeit ook bij een verdichte grond, gras niet. En als laatste groeit mos bij lagere temperaturen en minder zonlicht. En je raadt het al: gras niet.
Zout is een heel effectief middel om af te komen van mos en groene aanslag. Door het over uw tegels en paden heen te strooien zal de groene aanslag snel verdwijnen. Voor het bestrijden en verwijderen van mos en groene aanslag kunt u kiezen voor strooizout of gewoon keukenzout.
Mos groeit vele malen sneller in moeilijke omstandigheden dan gras en neemt dan ook gemakkelijk de zwakke plekken in een gazon in. Een tijdelijke oplossing zoals ijzersulfaat is eenvoudig, maar voor het permanent voorkomen van mos in het gazon is verticuteren, bemesten en kalken de beste oplossing.
Kalk strooien gazon
Bij een lage/slechte zuurgraad kunnen planten niet voldoende voedingstoffen opnemen. Dit remt de groei en geeft mos en onkruiden meer kans. Het strooien van kalk (bijvoorbeeld DCM Groen-Kalk) is dus heel erg belangrijk om mos en onkruidgroei te voorkomen. Want voorkomen is altijd beter dan genezen.
Zwarte aanslag of atmosferische vervuiling zijn talloze minuscule roetdeeltjes die zich aan allerlei oppervlakken hechten. Deze organische vervuiling vormt een voedingsbodem voor algen en mossen.
Na een natte winter kan het mos in je gazon flink gaan woekeren. Vaak zijn er kale plekken ontstaan waarin zich mos genesteld heeft. Door je gazon te verticuteren ontmos je niet alleen, je verwijdert ook de viltlaag. Doe dit een keer in het vroege voorjaar (na de eerste maaibeurt) en nog een keer in het najaar.
BSI Green kill is de oplossing voor het bestrijden van zowel korstmos als groene aanslag op tal van oppervlakten. Zo kan je dit gebruiksklaar bestrijdingsmiddel gebruiken op dakpannen en tuinmeubelen, maar ook op tegels, klinkers en andere stenen.
Het strooien van Humistart kalk is dus heel erg belangrijk om mos en onkruidgroei te voorkomen. Want voorkomen is altijd beter dan genezen. Kalk doet trouwens ook veel voor andere planten, bloemen en bomen. Voor de buxus is het zelfs essentieel.
Mossen zijn in de natuur nuttig. Ze beschermen de bodem tegen erosie. Ze houden vocht en humus vast en zo ontstaat er in de natuur een goed microklimaat voor de ontkieming van zaden en sporen. Mossen bieden een uitstekend leefmilieu voor spinnen, mijten, insecten, wormen …
Planten groeien daar van nature moeilijker, maar mos heeft er geen enkel probleem mee. Mossen zijn trouwens best nuttig. Ze beschermen de bodem tegen erosie, houden vocht en humus vast. Daardoor ontstaat een microklimaat voor het ontkieming van zaden en sporen in de natuur.
Er zijn verschillende oorzaken. Heb je bijvoorbeeld veel bomen in de tuin? Dat zorgt voor schaduw en daar kun je, vooral na een regenachtige periode, mos aantreffen. Andere oorzaken zijn het te kort maaien van je gazon of een zure grond met onvoldoende voedingsstoffen voor je grasplanten.
Mos ontstaat door een zure grond onder het gazon
De zuurgraad van de bodem is een belangrijke factor bij de opname van voedingsstoffen uit de bodem. De zuurgraad wordt uitgedrukt in pH-waarde. Hoe hoger de pH waarde, hoe minder zuur de grond is. Een neutrale oplossing heeft een pH waarde van 7.
Verdun het schoonmaakazijn 1 op 1 met water en verspreid het over de groene aanslag op de tuintegels. Dit doe je heel makkelijk zelf met een gieter of spuit. Laat het mengsel een paar dagen intrekken en borstel de terrastegels vervolgens gemakkelijk schoon.
Veel tuinbezitters hebben last van mos in hun gazon en willen dat graag weg hebben. Maar dat is niet altijd eenvoudig, want mos vormt soms een dikke laag. Regenwater blijft hangen in het mos waardoor het gras niet kan wortelen en verdroogt.
Mossen zijn planten, korstmossen niet. Het zijn schimmels, met een lichaam dat uit schimmeldraden bestaat en met vruchten die op mini paddenstoeltjes lijken. Toch zijn het geen gewone schimmels, maar hele slimme. De lichenen hebben namelijk een verbond gesloten met eencellige algen.
Aanslag verwijderen zonder schrobben
Meng 5 eetlepels soda en 5 eetlepels groene zeep in een emmer met 10 liter heet water. Gooi de inhoud van de emmer gelijkmatig over het hele terras en verdeel het met een harde bezem over de tegels. Laat het even inwerken en spoel de tegels af met water. De vieze aanslag is weg!
Korstmossen meten onze luchtkwaliteit
Als de resten van korstmossen verrotten en op de grond vallen, zorgen ze ervoor dat andere planten kunnen groeien. Als bodembedekker vormen ze namelijk een bron van voedsel voor andere levende organismen. En dat is nog niet alles, ze zijn ook gunstig voor onze dieren.
Mosgroei heeft vaak te maken met een vochtige, wat verdichte, onbedekte bovengrond. Niet alleen in gazons, ook in beplanting kan mosgroei optreden en lastig worden. Mos begint eerder in het jaar te groeien dan gras of beplanting, en profiteert van de ruimte die het krijgt op open plekken.
Verticuteer het gras met een speciale ontmosser. Met een ontmosser pluk je het mos eenvoudig uit het gras. Hark vervolgens het mos bijeen en ruim het op. Op sommige plaatsen is het mos wat hardnekkiger dan op andere plaatsen.
Afhankelijk van het gazon maar twee keer per jaar. Als u veel mosgroei heeft gehad mag u gerust in het najaar een tweede keer verticuteren, anders volstaat slechts één keer. De eerste keer in april of mei en indien de bodem uit klei of veengrond bestaat mag u het ook nog een keer in september of oktober verticuteren.
Zwarte aanslag is middels gevelreiniging prima te verwijderen. Afhankelijk van de zwaarte van de vervuiling en de soort gevelsteen verwijderen we de aanslag middels stoomcleanen, vochtstralen of chemisch reinigen. In de meeste gevallen volstaat stoomcleanen.
Vloertegels in de badkamer schoonmaken kun je eenvoudig doen met schoonmaakazijn. Hierbij is het slim om een lege spuitfles te vullen met schoonmaakazijn en deze te spuiten over je badkamertegels. Laat ook dit een half uur intrekken en boen vervolgens alle tegels schoon met de gele zijde van een schuursponsje.