String-omvormers hebben vaak 2 MPP trackers (ingang voor 2 strings). Micro-omvormers hebben elk een MPP tracker. MPPT detecteert continu de spanning (volt) en de stroom (ampère). MPPT controleert continu het maximaal mogelijke output vermogen (het maximum power point).
Een Maximum Power Point Tracker (MPPT) zorgt ervoor dat een zonnepaneel optimaal werkt. Dat werkt ongeveer zo. Een omvormer heeft is een slim apparaat en bepaalt zelf hoeveel stroom hij als het ware uit een zonnepaneel trekt.
Kleinere omvormers hebben altijd 1 MPP tracker. Vanaf 3.000 watt (12 zonnepanelen en meer) zijn er omvormers te verkrijgen met meerdere MPP trackers. Het werken met de MPP trackers is zeer belangrijk. Vaak worden verschillende dakvlakken (bv op een dakkapel en de rest van het dak) aangesloten op 1 MPP tracker.
In 1 string passen zo'n 20 tot 25 panelen. Bij grotere zonnestroominstallaties, zoals je die graag op jouw dak wilt hebben, zijn er dus meerdere strings nodig. Dit kan al snel een behoorlijke puzzel worden, dus is het belangrijk dat je een stringplan maakt.
Afhankelijk van de specifieke dak situatie wordt er in de regel gekozen voor een omvormer die 20% kleiner en maximaal 10% groter is dan het vermogen van het aantal WP van de zonnepanelen. Maar laat jouw installateur even een berekening maken op basis van de praktijksituatie.
“De beste kwaliteit omvormers wordt gemaakt door bedrijven als Fronius, SMA, SolarEdge en Solarmax (NB: het gaat hier om het Solarmax van vóór de doorstart, toen de productie nog in Zwitserland plaatsvond onder het inmiddels failliete Sputnik Energy -red).
Beide omvormers geven nagenoeg dezelfde opbrengst in kWh, maar de kleinere zal iets goedkoper zijn en werkt efficiënter. Als u een dak heeft dat niet op het zuiden ligt mag de omvormer soms nog kleiner zijn dan 90% van de zonnepanelen, want panelen op het oosten of westen brengen minder op.
Een omvormer heeft een stekker en een groep heeft meerdere stopcontacten dus je kan af fabriek meerdere omvormers achter één groep zetten. Als er zowel opwekkers als verbruikers op de groep zitten kan hierdoor bij normaal gebruik een hogere stroom lopen dan dat de kabel op gedimensioneerd is.
Als je meer dan 3680W (16A * 230V) kunt produceren, heb je meestal een 3-fase omvormer nodig. Maar als je systeem minder vermogen heeft, kan dat prima met een 1-fase omvormer. De vraag die vaak gesteld wordt is of het salderen wel goed gaat.
Stel, je hebt 3 fasen:
In dat geval zijn er meerdere mogelijkheden, maar voor huizen gaat het daarbij meestal om 3x25A. Dit betekent dat je per fase 25/1,6A = 16A kan aansluiten. Het gaat daarbij om een omvormer van maximaal 16A * 230V = 3680 Watt per fase.
Over het algemeen met een 1 string omvormer passen zo'n 20 tot 25 panelen. Bij grotere zonnestroominstallaties, zoals je die graag op jouw dak wilt hebben, zijn er dus meerdere strings nodig.
De werking van een MPP-tracker
De MPP-tracker zoekt elke paar seconden, naar het optimale punt tussen stroom en spanning. MPP-tracking in de omvormer zorgt dat de spanning (Volt, aangeduid met V) en de stroom (Ampère, aangeduid met I) in het zonnepaneel steeds optimaal in balans is.
Meet de voltage van de plus DC samen met de PE. Hierna meet je de min DC samen met de PE van elke string. Noteer deze gegevens per string. Alle metingen die meer dan 0 volt aangeven hebben een isolatiefout.
Welk type MPPT laadregelaar u nodig heeft hangt af van welk zonnepaneel u zal gebruiken. In de typenaam van de MPPT laadregelaar staat het eerste cijfer voor de maximale PV open circuit voltage. Het tweede cijfer staat voor de maximale laadstroom.
Maximum Power Point Tracker laadregelaar: maximaal laadrendement. Een MPPT regelaar zet het vermogen uit de zonnepanelen zodanig om, dat het met de geleverde elektrische stroom zo maximaal mogelijk aan de spanningsbehoefte van de accu voldoet. Bij een hoger verbruik van de accu zal dat méér zijn dan in rusttoestand.
Bij Feenstra kunt 3 complete zonnepanelen pakketten kopen. Deze pakketten verschillen onderling op basis van bijvoorbeeld rendement, opgewekte energie, gemiddelde opbrengst.
Als u een 3-fasen groepenkast in uw meterkast heeft, staat er 3x220/230V of 380/400V op uw elektriciteitsmeter. Er komen in totaal ook vier draden - de drie fasedraden en de nuldraad - uit de onderkant van uw groepenkast.
Het grote voordeel van een 3 fasen omvormer is namelijk dat de stroom over 3 fasen verdeeld wordt. Hierdoor is er sprake van minder kabelverliezen. Ook de energie wordt over 3 fasen verdeeld. Het eigen verbruik neemt hierdoor toe.
Allereerst is het verplicht om PV-panelen altijd op een aparte groep in de groepenkast aan te sluiten. Dit geldt ook voor de kleinere panelen die rechtstreeks met een steker in het stopcontact kunnen worden aangesloten. Een PV-omvormer kan niet zondermeer op een extra eindgroep worden aangesloten.
Tot ca. 18 panelen wordt gebruik gemaakt van een 16 Ampere zekering. Dat is dezelfde zekering die in huishoudelijke installaties worden gebruikt. Het vermogen dat dan maximaal terug geleverd kan worden is dan 3600 W.
Je kunt maar één setje zonnepanelen met stekker aansluiten per groep in de meterkast. Ook is de opbrengst niet zo hoog.
Opbrengst per Wattpiek in Nederland
Gemiddeld brengt 1 Wattpiek (Wp) in Nederland ongeveer 0,88 kWh per jaar op. De opbrengst hangt af van de plaats van het dak, de richting van de zonnestralen en andere omgevingsfactoren.
Je kiest voor een hybride omvormer
Laat je samen met je zonnepanelen ook een thuisbatterij installeren? Dan kan je kiezen voor een hybride model. Dan heb je 1 omvormer voor zowel je zonnepanelen als je thuisbatterij. Dit is gemakkelijk en goedkoper dan 2 afzonderlijke omvormers.