Vlees ontdooien hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Het belangrijkste is dat je het vlees een dag voor bereiding laat ontdooien in de koelkast. Hierdoor kan het vlees de sappen langzaam opnemen. Het vlees blijft op deze manier sappig en zo ben je verzekerd van de beste kwaliteit.
Vul een schaal met koud kraanwater en leg het bevroren vlees daarin op het keukenblad, buiten de koeling. Natuurlijk moet het wel goed verpakt zijn; in een vacuüm zak of in een stevige zip-lock. Het water trekt erg snel de kou uit het vlees zodat het vlot naar de 0 graden gaat.
Sneller dan ontdooien in de koelkast: Water geleidt warmte 20 keer sneller dan lucht. Hierdoor ontdooit vlees in water een veel vlugger dan in de koelkast. Zelfs vlees dat in ijskoud water ligt ontdooit veel sneller dan wanneer je het vlees op kamertemperatuur laat ontdooien.
Haal hiervoor het vlees uit de diepvries en laat het vlees 1 dag langzaam ontdooien in de koelkast. Het ontdooien in 1 dag is natuurlijk afhankelijk van de dikte van het product. Een steak van bijvoorbeeld 250 gram is makkelijk ontdooit in 1 dag terwijl bijvoorbeeld een procureur van 2,5 kg wel 2 dagen nodig heeft.
Snel en veilig ontdooien
Je kan voedingsmiddelen vlak voor gebruik ontdooien in de magnetron of in een pan met heet water (au bain-marie). Roer regelmatig en maak de voedingsmiddelen onmiddellijk klaar. Ontdooide voedingsmiddelen opnieuw invriezen zorgt voor kwaliteitsverlies. Doe het bij voorkeur niet.
Zodra ze echter beginnen te ontdooien en warmer worden dan 40 °F, kunnen bacteriën die mogelijk al aanwezig waren voor het invriezen, zich gaan vermenigvuldigen. Bederfelijke voedingsmiddelen mogen nooit op het aanrecht of in heet water worden ontdooid en mogen niet langer dan twee uur op kamertemperatuur worden bewaard.
Zet een pan of bakje met kokend water in de vriezer. Hierdoor smelt het ijs sneller. Gebruik eventueel een onderzetter om de onderkant van de vriezer te beschermen. Een alternatieve methode is heet water in een plantenspuit en dit op het aangekoekte ijs spuiten.
Ja hoor, je kunt hem buiten de koelkast ontdooien. Als je snel wilt ontdooien dan kan dat gewoon op het aanrecht of als je het rustiger aan wilt en kunt doen dan kan het in de zak in de doos en diepvriestas, dan wordt het een soort mini koelkast. Dat scheelt weer ruimte in de koelkast!
Er zijn verschillende manieren, maar het beste kun je bevroren producten in de koelkast laten ontdooien. Ontdooien in de magnetron is ook mogelijk.
Door het geleidelijk ontdooien krijgen bacteriën geen kans en blijft het vlees lekker sappig. Ontdooi het vlees door het afgedekt op een bord of in een schaal onderin de koelkast te leggen zodat vleessappen niet op andere producten kan lekken.
Een föhn is misschien de beste oplossing voor een natte bos haar (of om gebraden kip knapperig te maken), maar het is absoluut niet geschikt om een kalkoen te ontdooien . Je brengt je kalkoen in de temperatuurgevaarzone (tussen 40 en 140°F), een open deur voor schadelijke bacteriën om in je eten te floreren en je ziek te maken.
Lauw water kan bacteriën laten broeien. Maar geen nood, het ontdooien met koud water gaat vrij snel. Een stukje vis- of kipfilet is in ongeveer 20 minuten ontdooid op deze manier, dikke stukken hebben wat meer tijd nodig. Vervang elke 20 à 30 minuten het water door nieuw koud water.
De tijd dat vlees bevroren blijft in een koelbox hangt af van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de koelbox, de isolatie, de buitentemperatuur en de hoeveelheid vlees. Over het algemeen kan bevroren vlees in een goed geïsoleerde koelbox tot 24 tot 48 uur bevroren blijven.
De ontdooiplaat maakt gebruik van de techniek van hitteoverdracht.Deze hitte vermindert de dooitijd van voedsel zonder gebruik te maken van elektriciteit. Het ontdooien gebeurt op een natuurlijke en gelijkmatige manier voor het perfecte resultaat. Deze methode is daarom milieubewuster dan de oven of de magnetron.
Aan de slag
Heb je wat minder tijd? Leg het bevroren gehakt dan in een pan met kraanwater, met de plastic verpakking er nog omheen. Binnen 15 minuten (!) is het dan ontdooid.
Wil je de marinade nog sneller laten intrekken? Gebruik dan bevroren vlees (of tofu).
Stop het vlees in een hersluitbaar diepvrieszakje en dompel het onder in het koude water.Laat het vlees in het water liggen en voeg vers koud water toe wanneer het water begint op te warmen. Met deze techniek ontdooi je vlees in een kwartier tot een halfuur.
Zorg dat de temperatuur in je koelkast ongeveer 4 graden Celsius bedraagt. Leg je vlees op een bord of in een bakje en dek het af met folie, zo kan het niet lekken in je koelkast en op andere etenswaren. Plaats het op het onderste schap. Weet wel dat je zeker voor grotere stukken vaak een dag geduld zal moeten hebben.
Over het algemeen is het raadzaam om uw vriezer minstens één tot twee keer per jaar te ontdooien, of wanneer de ijslaag dikker is dan 3-5 mm.
Hoewel het al lang bewezen is door verschillende wetenschappers, weten heel veel mensen nog niet dat je voedingswaren het snelst en het best kunt ontdooien met koud water. Als je de etenswaren goed inpakt met plastic folie en in water legt, is de ontdooitijd een heel stuk korter dan in de koelkast.
Als je vlees ontdooit op kamertemperatuur, hebben de bacteriën vrij spel en stijgt de kans op voedselvergiftiging. Ook vlees ontdooien onder warm water is niet aangeraden. Je ontdooit vlees beter in de koelkast. Haal het ongeveer 24 uur op voorhand uit de diepvries, zodat het volledig kan ontdooien.
Het zal de tijd hebben om lekker langzaam en gelijkmatig te ontdooien. Het kortetermijnplan: Als je snel moet ontdooien – dat is niet echt mogelijk als je het goed wilt doen. Maar er is een manier om de ontdooitijd van 24 uur terug te brengen tot ongeveer zes uur.
Denk vooruit als je vlees in de koelkast wilt ontdooien, want het kost een hoop tijd. Leg het ingepakte of afgedekte vlees op een schaal om de rauwe sappen op te kunnen vangen. Ontdooi het vlees 24 uur. Grote stukken vlees, zoals hele kippen of braadstukken kunnen wel 24 uur per 2,5 kilo nodig hebben om te ontdooien.
Zo ontdooit u de vriezer zonder uw koelkast te verstoren: Verplaats koelkastartikelen naar het hoofdkoelvak.Gebruik koelelementen of bevroren waterflessen om koelkastartikelen koel te houden.Werk snel aan het vriesvak met behulp van de heetwatermethode .
De meeste vriezers hebben een lekbak. Zet deze voor de uitloop en laat het gesmolten ijs hierin stromen. Je herkent de uitloop aan een kleine pijp of rubberen slang aan de onderkant van de vrieskast of vrieskist. Je kunt ook een handdoek in de vriezer leggen om resterend dooiwater op te vangen.