Babyolie of olijfolie smeren als je gaat zonnen Je huid wordt dan letterlijk 'geschroeid'. Ja, je hebt een bruin velletje, maar de beschadigingen van je huid zijn niet te overzien. Olie beschermt je huid helemaal niet en zorgt ervoor dat de uv-straling je huid alleen maar sneller kan beschadigen.
Fabels over bruin worden
Over bruin worden bestaan veel fabels. Zo zou je je bijvoorbeeld kunnen insmeren met olijfolie om nog sneller bruin te worden. Dit is natuurlijk onzin.
Door de zon is je huid waarschijnlijk wat kwetsbaarder dan normaal. Ook nu is arganolie ideaal. In tegenstelling tot gewone aftersun is arganolie mild en 100% natuurlijk. Ideaal dus voor de huid die wel wat verzorging en heling kan gebruiken.
Sneller een kleurtje krijgen door in te smeren met olie
O.a. babyolie, olijfolie en zonnebloemolie helpen je om super snel bruin te worden. Als je dit gaat doen, let dan er goed op je huid en blijf nooit lang in de zon zitten.
De dunne huid van je gezicht verbrand sneller en als je verbrandt, zul je sneller vervellen. En we weten allemaal wat dat betekent: bye, bruin gezicht. Ga dus zo'n 10 minuutjes in de zon met je gezicht en zoek daarna weer de schaduw op. Wissel dit af en je gezicht zal steeds een beetje bruiner worden.
Bewegen in de zon zorgt ervoor dat alle kanten van je lichaam straling krijgen, dus je wordt mooi egaal bruin. Daarnaast zorgt het zweet op je lichaam ook voor extra weerkaatsing van de straling, dus je wordt iets sneller bruin.
Fabel: Met factor 50 word je niet bruin
En het zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is. De huid wordt wel bruin, maar verbrandt niet. Je blijft dus juist langer bruin als je goed smeert.
1. Oil it up met zonneolie. Zonneolie met SPF beschermt de huid tegen schadelijke UV-straling, maar kan ook het natuurlijke bruiningsproces stimuleren doordat er vaak een bruiningsbooster aan is toegevoegd. Hierdoor wordt de huid sneller bruin.
Er zit namelijk geen verschil in bescherming. Wel word je met een zonnebrandolie sneller bruin, dit komt door de weerkaatsing. Je wordt echter niet minder bruin van zonnebrand crème, melk of -lotion. Ook zonnebrandolie heeft een hoge beschermingsfactor, waardoor je niet verbrand.
Kies een hotspot bij het water
Het is geen fabeltje dat je aan zee sneller bruin wordt dan in het park. De reflectie van de uv-stralen op het water zorgt ervoor dat ze in dubbele dosis weerkaatsen op je huid. Daarom moet je jezelf op het strand extra goed insmeren, liefst om de twee uur.
In dit onderzoek is vastgesteld of natuurlijke producten, zoals canolaolie, citronellaolie, olijfolie of kokosnootolie werken als uv-filter en daarmee mogelijk een alternatief kunnen zijn voor de 'standaard' zonfilters.
Aftersun hydrateert je huid.
Na het zonnen kan je gebruinde of verbrande huid droog en trekkerig aanvoelen. Dit komt doordat je huid vocht nodig heeft. Aftersun bevat vaak vochtinbrengende ingrediënten, zoals hyaluronzuur en glycerine.
Ga meteen de zon uit en gebruik koude kompressen van natte doeken om je huid te laten afkoelen. Ook het insmeren met aftersun kan helpen. Dit verkoelt en verzacht de huid. Daarnaast ondersteunt het de huid bij het herstellen van de vochtbalans van de huid en biedt het de hydratatie waar de huid behoefte aan heeft.
Het begint met het brandpunt/rookpunt van olijfolie
Wanneer olijfolie gaat roken, is dit een indicator dat de olijfolie tot een te hoge temperatuur is verhit en daardoor aan het 'aanbranden/verbranden' is. Dit is niet goed aangezien wanneer eten verbrandt, polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) vrijkomen.
Gewone olijfolie en vierge olijfolie zijn heel geschikt voor bakken en braden. Extra vierge olijfolie wordt koud gebruikt voor pasta, salade, vinaigrettes, tapenades en koude sauzen. Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor verhitten bij hele hoge temperaturen voor langere tijd.
Wanneer je extra vierge olijfolie verhit, gaat een deel van de smaak verloren.Ook kunnen er door het verhitten schadelijke stoffen ontstaan, namelijk PAK's. Deze stoffen zitten ook in aangebrand eten. De andere soorten olijfolie kunnen wel gebruikt worden om in te bakken of braden.
Smeer ruim van tevoren
Smeer jezelf al in met zonnebrandcrème 30 minuten voordat je de zon in gaat. Dan heeft het namelijk goed de tijd om in te trekken. Wanneer je pas smeert als je in de zon zit, zit je een lange tijd toch nog onbeschermd in de zon en kunnen die UVB- en UVA-stralingen toch nog zeer schadelijk zijn.
Wat is het verschil? SPF 50 biedt ongeveer 98% bescherming tegen UVB-stralen, terwijl SPF 30 ongeveer 96,7% bescherming biedt. Een beschermingsniveau hoger dan SPF 50 biedt slechts een marginale extra dekking en geen enkele SPF biedt 100% bescherming.
'Veel mensen denken dat een zongebruinde huid geen kwaad kan en het zelfs gezond is. Een beetje verkleuring beschermt inderdaad maar vergis je niet: Een door de zon(nebank) gebruinde huid is een DNA -beschadigde huid, veroorzaakt door UV-straling.
De intensieve UV-straling van de zon kan bijdragen aan onaangename schade aan onze huid. Blijf daarom nooit langer dan 15 minuten onbeschermd in de zon zitten. Wij adviseren je jouw huid altijd goed te beschermen. Probeer voor een goede verzorging en bescherming onze.
Van welke zonnebrand word je bruiner? Mocht je graag een zonnebrandcrème willen gebruiken waarbij je huid wordt beschermd tegen de zon, maar ook een lekker bruin tintje krijgt? Dat is precies wat Australian Gold doet. De zonnebrandcrèmes van Australian Gold zijn voorzien van een bronzer.
Wil jij een mooi kleurtje krijgen deze zomer? Dan kan je 2 à 3 wortelen eten per dag. Als je hier in de lente al mee begint en dit volhoudt in de zomer, krijg je een meer egale, gezonde bruine kleur. Een andere goede tip: bewegen in de zon zorgt tevens voor een mooi egaal kleurtje.
Als je huid vochtig of nat is, word je sneller bruin. Dat komt doordat water eigenlijk werkt als een soort vergrootglas en omdat de zon gereflecteerd wordt door de waterdruppels op je huid.
Word je bruin in de schaduw? Ja, zelfs in de schaduw kun je bruin worden. Want ook in de schaduw kan uv-straling namelijk je huid bereiken De reden hiervan is dat een deel van de uv-straling wordt weerkaatst door de aarde, bijvoorbeeld door water of zand.