Geluksplanten in pot, Oxalis of bekend als de klavertje vier-planten, zijn gemakkelijk te kweken, hebben weinig onderhoud en zijn vaste en éénjarige bloemplanten die een welkome blikvanger zijn in elke tuin of in een pot.
Alle klaversoorten zijn eenjarige of overblijvende kruiden. Ze hebben drietallige bladeren met steunblaadjes aan de voet van de bladsteel. De vaste soorten hebben vaak kruipende of opstijgende stengels.
Dit klavertje vier is een matig winterhard bol- en knolgewasjes. De hoogte 15 - 25 cm. Bloeitijd vanaf juni/juli, ook zeer geschikt voor potten of schalen, of als rotstuinplant.
Het klavertje vier is in principe een makkelijke plant. Veel verzorging hebben ze dan ook niet nodig. Zorg dat de grond vochtig blijft, maar pas op voor teveel vocht. In de regel geldt dat als de grond lichter begint te kleuren en op begint te drogen, dat het tijd is om water te geven.
Door regelmatig gras te maaien wordt je gazon sterker. Zon en zuurstof bereiken de grond en bevorderen de groei van nieuw gras. Hierdoor krijg je een volle, dichte grasmat én krijgt onkruid (zoals klaver) minder kans om te groeien. Maai liever een keer te veel dan te weinig, maar maai het niet te kort (3 cm is ideaal).
Zeldzaam. Een klavertje vier is een ander verhaal. Zoals de naam al aangeeft, heeft hij niet drie maar vier blaadjes aan zijn steeltje. Een klavertje vier is een zeldzaam mutatie van een klavertje drie: een beetje zoals wanneer je ouders een kind zouden krijgen met drie benen.
Witte klaver bloeit van mei tot in de herfst met witte bloemen. De bloeiwijzen staan op lange stelen en zijn bol; de bloemetjes staan op korte steeltjes op de bodem van het hoofdje en zijn ongeveer 10 mm lang. Ze zijn een belangrijke bron van nectar voor honingbijen, die voor de bestuiving zorgen.
– Een klavertje vier is boven al enorm zeldzaam. Je moet al geluk hebben om het te vinden. – Ook de vorm van het plantje zorgt ervoor dat we er bijzondere krachten aan toekennen, het klavertje vier doet namelijk denken aan een kruis, de 4 bladen staan voor Hoop, vertrouwen, liefde en geluk.
De kans dat je een klavertje vier vindt is héél klein. Slechts 0,1 tot 0,01 procent van de klavertjes is een klavertje vier. Klavertje geluk? Een klaver met vier blaadjes is een mutatie van de witte klaver, die normaal gesproken maar drie blaadjes heeft.
Mensen verbinden, maar ook verleden, heden en toekomst. Een klavertje drie vinden is makkelijk, voor een klavertje vier moet je al veel geluk hebben - slechts één kans op vijfduizend. Voor een klavertje vijf moet je nog meer geluk hebben!
Het plantje is niet winterhard en moet dan vorstvrij maar koel en droog overwinteren. Het is in feite een kamerplantje dat graag veel licht heeft maar niet de volle zon en liefst niet te warm staat.
Een klaver is op zich een makkelijke plant die zichzelf vermeerdert. Een klaver stekken hoeft dus eigenlijk niet. Je kunt hem overal planten, behalve op kalkrijke grond. Houd je van je mooie gazonnetje en zie je een klaver groeien, strooi dan wat kalk over het gras en je zult minder last hebben van de klaver.
Klaver is een natuurlijke groenbemester van de grond. Klaver zal namelijk stikstof aan de grond gaan toevoegen waardoor de grond rijker en dus vruchtbaarder wordt. Zeker bij schrale gronden is het zaaien van klaver een goed en natuurlijk alternatief voor (kunst)mest.
Wat zijn de voordelen van klaver in een grasland? Het voordeel van klaver is dat het gewas stikstof bindt uit de lucht. Deze stikstof komt weer vrij in de bodem en komt ten goede aan het gras. Witte klaver kan 150 kg stikstof binden, rode klaver tot 350 kg per hectare.
Klaver is goed winterhard, maar niet wintergroen.
Bij kalkhoudende meststoffen moet je letten op het type klaver. Zuringklaver, die houdt van een zure en kalkarme bodem, kan je verdrijven met kalk. Witte klaver daarentegen zal heel blij zijn met een extra portie kalk.
De gehele plant is giftig. In de wei is dit een gevaarlijk onkruid, een paard zal het niet herkennen als giftig en het dus opeten. Ook in hooi komt het wel eens voor, klaver behoudt de giftigheid ook in gedroogde vorm.
Met het gen kunnen gemakkelijk klavertjes vier worden gekweekt en is het straks wellicht zoeken naar een exemplaar met drie blaadjes. Gemiddeld gezien moet er tussen elke 10.000 witte klavers één exemplaar zijn met vier blaadjes. Dat is dus zoeken naar een speld in een hooiberg.
Het Klavertje Vier heeft een bijzondere betekenis. Het staat voor geluk om verschillende redenen. Een klavertje vier is allereerst enorm zeldzaam, je moet geluk hebben om het te vinden. Maar de vorm van het plantje zorgt er ook voor dat we er bijzondere krachten aan toekennen.
Je kunt deze klaver dus ook zien als groen geschenk van Moeder Natuur. Zo is het klavertje een symbool geworden van positief denken en het idee dat geluk in kleine dingen zit.
De kans dat je een klavertje vier vindt is één op tienduizend. Deze zeldzaamheid is de reden waarom we ze als gelukssymbolen beschouwen. Een klavertje vier is eigenlijk het product van een genetische mutatie in de gewone witte klaverplant.
Speluitleg Klavertje 4: Kras eerst de GELUKSKLAVER open, vervolgens UW KLAVERS. Is één van UW KLAVERS onder de kraslaag gelijk aan de GELUKSKLAVER onder de kraslaag, dan wint u de PRIJS onder het gelijke symbool. Vindt u 1 x het symbool, dan wint u een Kraslot t.w.v. €1.
In theorie zou een klavertje twee mogelijk zijn, maar het zou heel moeilijk zijn om te bewijzen dat het een klavertje twee was. Je zou ook kunnen zeggen dat er een klavertje 1 bestaat. Maar dat zou net zo zeldzaam zijn als een vijfblader!