Afgelopen jaar werden er ruim 300 schapen gedood door een van de naar schatting 20 wolven in Nederland. Dat zijn gemiddeld 15 dode schapen per wolf. En dan tellen we de gewonde dieren en dieren met blijvend letsel niet mee.
Wolven hebben in 2021 in Nederland minder schapen gedood dan het jaar ervoor. In 2020 nam het aantal nog flink toe en ging het om 291 schapen, afgelopen jaar waren 'maar' 209 schapen de klos. Op de Veluwe, waar de meeste wolven verblijven, en in Overijssel waren relatief weinig aanvallen.
"Een wolf kan dagen zonder voedsel, dus als hij de kans heeft om te eten dan propt hij zich helemaal vol. Als schapen een omheining om zich heen hebben, kunnen ze nergens heen. Een wolf grijpt er dus nog eentje en nog eentje, als het tóch voorradig is...
Als de wolf bij de schapen probeert te komen, krijgt hij een elektrische schok. De wolf trekt dan meestal verder. Natuurmonumenten vindt dat stroomrasters ruimhartig, vroegtijdig en in een ruim gebied moeten worden ingezet en vergoed moeten worden door de provincie.
Er zijn verslagen van ontmoetingen tussen wolven en honden, die zeer gevaarlijk waren voor de hond. Er zijn voorbeelden uit Zweden, waar de honden werden aangevallen en gewond raakten of werden gedood tijdens hun werk, maar ook zijn er voorbeelden uit Duitsland waar honden op het erf werden gedood door wolven.
Uitgaande van 800.000 schapen in Nederland worden volgens het IPW 2019 jaarlijks maximaal 1,61 x (800.000/100) = 12.880 schapen verwond en gedood door honden en vossen. Afgerond 13.000.
Associatie met voedsel
Zolang wolven mensen als een potentiële bedreiging zien, mijden ze de confrontatie. Wolven kunnen echter hun angst voor mensen verliezen als gevolg van menselijk handelen. Bijvoorbeeld wanneer ze regelmatig voedselresten van de mens eten of op een andere manier aan mensen wennen.
Raven, vossen, rode wouwen, zeearenden en aaskevers eten graag van de prooiresten. Dit zorgt voor een rijkere biodiversiteit, waarin elke soort zijn rol heeft. Zo pakt de wolf zijn belangrijke plek in de voedselketen weer op. In de natuur heeft de wolf geen vijanden.
Als een wolf je aanvalt moet je niet wegrennen. Houd oogcontact, maak jezelf groot en maak luide, intimiderende geluiden. Zoek zo snel mogelijk een veilig heenkomen.
Een paar adviezen
Respecteer de wolf en bekijk het dier in alle rust. Neem langzaam afstand van de wolf. Op die manier verstoor je het dier niet. Mocht je een hond bij je hebben, houd die dan aan de lijn.
Wolven paren verrassend vaak met honden, zo blijkt uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek in de Kaukasus. Naar schatting één op de tien wolven en één op de tien honden in de Kaukasus heeft een voorouder die werd verwerkt door een kruising tussen de twee soorten.
Wolven hebben afgelopen jaar minder schapen (rond de 200) dan in 2020 (bijna 300) gedood, maar honden zouden jaarlijks verantwoordelijk zijn voor 4000 tot zelfs 13.000 dode schapen. Is dat wel zo? Waar komen die getallen vandaan? Een reconstructie.
Zelfs wilde kat, boommarter, das en wild zwijn profiteren van de resten die wolven over laten. Doordat wolven vooral zwakke dieren bejagen, worden er naast veel jonge dieren vooral oude en zieke gedood. Dat laatste houdt de hoefdierpopulaties gezond en het eerste voorkomt een al te sterk groei van hoefdierpopulaties.
In de periode van 17 februari tot en met 30 april 2022 is de aanwezigheid van een aantal gevestigde wolven wederom vastgesteld in Nederland. Naast de roedel op de Veluwe zijn er in ons land waarschijnlijk drie paren aanwezig: één zeker in de regio Drenthe/Fryslân en twee mogelijke paren op de Veluwe.
Een ander element dat door de filmindustrie is geïntroduceerd is het idee dat weerwolven niet tegen zilver zouden kunnen. Dit verzengt ze als ze ermee in contact komen en slechts met een zilveren wapen (meestal een kogel) kan de weerwolf worden gedood, terwijl normale wapens geen tot weinig effect hebben.
Onderzoekers schatten dat er ongeveer 20 wolven rondlopen in Nederland. De meeste wolven worden gespot in Drenthe of op de Veluwe. Maar mensen zien de wolf ook af en toe in Noord-Brabant en zelfs in Zeeland. De wolf is een beschermde diersoort.
Wolven hebben er een hekel aan afgeschoten te worden. Wolven hebben vooral een gruwelijke hekel aan ezels. Daar gaan ze voor op de loop. Dus we zouden al vast kunnen beginnen ezels uit de Vallei en op de Veluwe te weren en ezelgedrag te vermijden.
Wanneer een wolf in het nauw gedreven wordt, kan hij – zoals elk ander dier – toch aanvallen in een poging om zichzelf te redden. Ook als een herder een wolf aanvalt om zijn schapen te beschermen, kan de wolf zichzelf verdedigen met alle risico's vandien.
De hoektanden van de wolf zijn 2,5 cm lang en zijn sterk, scherp en lichtelijk gekromd. Met deze hoektanden kunnen ze hun prooi grijpen en vasthouden. De druk die een wolf met de hoektanden kan uitoefenen tijdens het bijten, is 15 MPa. Een wolf kan daarmee het been van een eland in een hap doorbijten.
Bij het jagen leggen de wolven soms wel zo''n 60 kilometer per dag af. De wolf vangt zijn prooi door die in de nek te bijten. Bij kleinere dieren schudt hij ze heen en weer totdat de nek breekt.
Wolven kunnen met elkaar praten, onder andere via geluiden. Wolven en honden kunnen grommen en huilen. Een hond kan daarbij ook nog blaffen, een wolf doet dat bijna niet, alleen jonge wolven. Een hond heeft vaak verschillende soorten blaffen voor verschillende situaties.
Bijna het hele jaar rusten en slapen wolven in het gras of tussen de struiken. Maar is het paarseizoen eenmaal begonnen, dan verhuist de hele roedel naar de buurt van het hol. Daar bevalt het vrouwtje van de puppy's of pups en verzorgt ze.
Hoewel wolven in theorie hoog kunnen springen, blijkt uit onderzoek dat het uit het oogpunt van kostenefficiëntie niet nodig is om een afsluiting te zetten waar roofdieren als wolf en lynx niet over kunnen, maar net voldoende hoog dat ze er niet over willen.
Een maatregel tegen het springen is de hoogte van het hek. Bij wolfwerende bescherming wordt nu vaak gesproken over een hoogte van 120 cm.
Een wolf is een vluchtdier. Zodra hij onraad ruikt, is hij weg. En wij als mensen zijn onraad. Hooguit in geval van hondsdolheid kan het gebeuren dat hij een mens kan aanvallen, maar dat komt niet meer voor en in zo'n geval is ook een grote hond gevaarlijk.