Volgens de Odyssee van Homerus was Odysseus koning van het eiland Ithaka. Hij vocht mee aan de kant van de Grieken in de Trojaanse oorlog, die tien jaar duurde.
Als Odysseus samen met zijn mannen vertrekt geeft Aeolos hem een zak met alle tegenwinden mee, zolang deze zak dicht blijft zitten heb je geen last van tegenwind. Op de tiende dag, net voordat ze Ithaki bereiken, opent een van de mannen de zak met tegenwinden waardoor het schip verder weg geblazen wordt dan ooit.
Hij werd geboren in Ithaca en werd daar koning. Sommigen zeggen dat hij een leerling was van Chiron, een centaur. Al op zeer jonge leeftijd beleefde hij een reeks avonturen. De legende van Odysseus wordt echter belangrijk in het kielzog van de Trojaanse oorlog, waarin hij de hoofdrolspeler was.
Troje of Truva ligt 30 kilometer ten zuiden van Canakkale in Turkije en op circa zes kilometer van de zeestraat de Dardanellen in Turkije. De moderne naam voor het archeologische Troje is Hissarlik, wat “plaats van vestingen” betekent.
Homerus schreef de Odyssee waarschijnlijk rond 800 voor Christus. Het verhaal beschrijft de avonturen die de Griekse held Odysseus meemaakt tijdens zijn tocht naar huis na afloop van de Trojaanse Oorlog. De Odyssee wordt geïnterpreteerd als zoektocht naar de zin van het leven.
Hij had deze schapen door toedoen van Athena voor de Griekse aanvoerders aangezien, waarop hij zijn woede willen koelen, en pleegde daarop zelfmoord. De Grieken zagen na tien jaar vechten in dat ze Troje alleen met een belegering nooit zouden kunnen innemen.
Odysseus is een Griekse jongensnaam. Het betekent `haatvol`.
Er is weinig bekend over de taal die in Troje werd gesproken. Sommige wetenschappers vermoeden het Luwisch, anderen het Lydisch. Kloekhorst kwam tot de slotsom dat de oorspronkelijk taal van Troje mogelijk een voorloper van het Etruskisch was.
Het paard van Troje
Wel zijn er latere bronnen die schrijven over het verhaal van de soldaten die in een houten paard de stadmuren van Troje weten binnen te komen om in de nacht er weer uit te glippen en de poorten open te zetten voor de Grieken. Vaststellen dat dit verhaal waargebeurd is kan men dus niet.
Het was een oorlog tussen de bewoners van de stad Troje en de Grieken die de stad Troje wilden veroveren. De mythe is gebaseerd is op ware gebeurtenissen in het oude Griekenland rond het jaar 1180 voor Christus. De bekendste Trojanen waren Hector en Paris en de bekendste Griekse helden waren Achilles, Odysseus en Ajax.
Poseidon is de god van de zeeën en de wateren, maar ook van de paarden en de aardbevingen. Vandaar dat er zowel aan de kust als in het binnenland heiligdommen aan hem zijn opgedragen.
Waar Homerus precies geboren werd is onduidelijk. Veel genoemde geboorteplaatsen zijn Smyrna en het eiland Chios. Lang leefde de overtuiging dat de beroemde schrijver blind was. Tegenwoordig wordt dat betwijfeld, met name vanwege zijn vele beeldende vertellingen.
Ithaki (Ithaca of Ithaka) is een rustig en prachtig Grieks eiland in de Ionische zee. Het ligt ten noordoosten van Kefalonia (2,5 km), ten zuiden van Lefkas (8,8 km) en ten westen van het Griekse vasteland en het departement Etoloakarnania (30 km).
De eerste cyclopen, genaamd Steropes, Brontes en Arges, zijn volgens de mythologie de kinderen van Gaia en Ouranos. Ze zijn de assistenten van de god van de smeedkunst Hephaistos. Aan hen heeft Zeus zijn bliksem, Poseidon zijn drietand en Hades zijn onzichtbaarheidshelm (hadeskap) te danken.
De eerst bekende opgetekende Griekse verhalen over het ontstaan van hemel en aarde komen voor in de 8e eeuw v. Chr. en zijn geschreven door Hesiodos. De Griekse mythen en sagen zijn verzameld en doorgegeven door Homerus, die leefde in de 8e of 9e eeuw v.
De tovenares Circe - Een Griekse mythe over Odysseus en een tovenares. Lang en ver had Odysseus in zijn omzwervingen over de zee gezeild toen hij met zijn bemanning bij een eiland met de naam Aia belandde. Daar woonde de machtige tovenares Circe, de dochter van de zonnegod Helios.
Op een bepaald moment won de nieuwsgierigheid het en opende Pandora de doos. In een klap kwamen daar alle tegenslagen en onheil uit die een mens maar kunnen treffen: ziektes, verbittering, pijn en alle mogelijke kwaad. Als laatste kwam echter de hoop eruit, in de vorm van een vogel.
Helena werd gedwongen te trouwen met Menelaüs, die altijd zijn broer Agamemnon volgde en steunde in alles. Bij Menelaüs kreeg ze een dochter, Hermione.
Homeros' boek de Ilias (Ἴλιον = Troje) is een epos, dat een episode uit het laatste jaar van de tien jaar durende oorlog tegen Troje beschrijft. Een coalitie van Grieken, die Homeros Achaeërs noemt, zou onder leiding van koning Agamemnon Troje hebben belegerd en ingenomen. De Trojanen noemt hij Dardanoi (Δάρδανοι).
Helena keerde terug naar Villa Sparta in San Domenico. Later woonde ze in Florence en Lausanne. Helena overleed in 1982 op de leeftijd van 86 jaar in Lausanne.
De sirenen (Oudgrieks: Σειρῆνες, Seirēnes) zijn halfgodinnen uit de Griekse mythologie met het lichaam van een vogel en het hoofd van een vrouw. Sirenen verleidden hun toehoorders met gezang of erotische geluiden die door mannen niet weerstaan konden worden.
In de Odyssee gaat het over de laatste 41 dagen van de eveneens tien jaren durende omzwervingen van de held Odysseus - de bedenker van de list met "het paard van Troje" - die zich de haat van de zeegod Poseidon op de hals heeft gehaald.
Met een Odyssee wordt een lange, zware tocht bedoeld. De herkomst van de term is terug te voeren naar het klassieke Griekse dichtwerk van Homeros genaamd De Odyssee. In dit standaardwerk uit de klassieke literatuur gaat Odysseus op een lange en barre reis waarin hij getart en beproefd wordt door de goden.