Het profiel blijft 20 of 30 jaar lang bewaard, afhankelijk van het delict waarvoor iemand is veroordeeld. Deze termijn gaat in op het moment van de veroordeling en niet vanaf het moment dat DNA is afgestaan.
DNA-profiel niet langer dan twintig jaar bewaard blijven.
AMSTERDAM - Mannen laten bij een tongzoen een detecteerbare hoeveelheid DNA achter in vrouwelijk speeksel, zo blijkt uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek. Het DNA-profiel van een man is tot minstens een uur na een zoen waarneembaar in vrouwelijk speeksel.
In principe mogen wij DNA-profielen maximaal 5 jaar bewaren in de DNA-profielenregistratie. De bewaartermijn kan telkens met 5 jaar worden verlengd, met een maximumtermijn van 30 jaar. Voor elke verlenging is toestemming van de minister nodig.
DNA-onderzoek op de plaats van het delict
Het NFI onderzoekt hiervoor DNA-materiaal zoals haren, huidschilfers of wangslijm. Door het gemaakte profiel te vergelijken met andere DNA-profielen uit de DNA-databank, kan de dader worden gevonden. Dit kan helpen bij de veroordeling van de verdachte.
Sinds 2 jaar nemen wij een paar haren af van de overledene en doen die in een envelopje. Uiteraard na toestemming van de familie. Deze haren zijn tot een aantal jaren na dato bruikbaar voor DNA onderzoek. Hoe lang het bruikbaar is, is nog niet bekend, maar waarschijnlijk tientallen jaren.
Samenwerkingen met commerciële DNA-labs zorgen ervoor dat politiekorpsen soms al na 48 uur de resultaten van een DNA-test binnen hebben. Bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), de overheidsinstelling die forensisch onderzoek doet voor strafrechtelijke onderzoeken, kon dat soms wel weken duren.
Bij een melding begint de politie meestal geen strafrechtelijk onderzoek. Uw melding wordt vijf jaar bewaard. Uw melding blijft belangrijk. Als de politie bijvoorbeeld meer meldingen over deze verdachte krijgt, kan de politie alsnog een onderzoek starten.
20 jaar na de einduitspraak of 20 jaar na het volledig voldoen van de strafbeschikking;dan wel 12 jaar na het overlijden van de persoon op wiens strafblad het feit staat.
Diefstal, mishandeling en rijden onder invloed zijn voorbeelden van misdrijven. Openbare dronkenschap en onverzekerd rijden zijn voorbeelden van overtredingen. Ook grove snelheidsovertredingen en ernstige verkeersovertredingen kunnen strafrechtelijk worden afgehandeld. Deze overtredingen komen daarom op het strafblad.
Tongzoenen zorgt voor minder gaatjes
“Bij het zoenen maak je extra veel speeksel aan en dat houdt je tanden en tandvlees gezond. Het speeksel helpt bacteriën namelijk makkelijker weg te spoelen en dat verkleint de kans op plaque en gaatjes.
Uit onderzoek blijkt bovendien dat als je 10 seconden tongzoent er zo'n 80 miljoen microbiële cellen worden uitgewisseld. Dat klinkt misschien niet zo aantrekkelijk, maar door te zoenen boost je letterlijk je immuunsysteem. Je bouwt ook nog eens een goede weerstand op door de uitwisseling van al die bacteriën.”
De kus op je voorhoofd
Of het nou romantisch is of niet, deze kus geeft aan dat een man serieuze, diepe gevoelens voor je heeft. Het is niet sexy, maar echt, het is zo, zo schattig. Een kus als deze doet denken aan de kus op je wang, maar dan iets intiemer.
Als je dezelfde vader of moeder hebt, zijn je broers en zussen je biologische familie. Een groot deel van het DNA is bij iedereen hetzelfde. Maar sommige stukken DNA verschillen per persoon. Iedereen heeft zijn of haar eigen varianten in het DNA en daardoor een eigen 'DNA-profiel'.
DNA blijft het beste geconserveerd bij koude en droge omstandigheden. Het meest extreme voorbeeld hiervan in permafrost, waarin DNA zeer lang bewaard kan blijven. Daarentegen breekt DNA in vochtige omstandigheden, in en rond het aquatisch milieu, al binnen een tijdsbestek van enkele uren tot drie weken volledig af.
DNA-onderzoek aan haren
Vanuit de haarwortel worden steeds nieuwe cellen aangemaakt die de oude cellen naar buiten duwen. In de haarwortel bevindt zich DNA. Uit een haarwortel kan dus een DNA profiel worden opgesteld. Afgeknipte haren bevatten geen haarwortel en kunnen dus ook niet gebruikt worden voor een DNA-profiel.
Een blanco strafblad verkrijgt u niet automatisch. U moet hiervoor een verzoek tot eerherstel indienen. Belangrijk om weten is dat er een verschil bestaat tussen het strafregister (strafblad) en een uittreksel uit het strafblad of “bewijs van goed gedrag en zeden”.
Bij overtredingen blijven de gegevens 5 jaar bewaard (als er een taakstraf of vrijheidsstrafvoor is opgelegd blijven ze 10 jaar bewaard). Voor misdrijven blijft het 20 jaar; of 30 jaar bewaard (als de maximale straf van het strafbare feit 6 jaar of meer is) en. Bij zedenmisdrijven blijft het 80 jaar bewaard.
Het hebben van een strafblad kan betekenen dat sommige beroepen niet mogen worden uitgeoefend, bijvoorbeeld dat van advocaat, notaris, leraar, deurwaarder of minister. Ook iemand die solliciteert als politieagent zal van onbesproken gedrag moeten zijn.
U kunt geen kopie krijgen van uw strafblad. U kunt wel een verzoek indienen bij de Justitiële Informatiedienst om uw strafblad in te zien. Op de website van de Justitiële Informatiedienst staat hoe u het verzoek moet indienen. U krijgt dan van de rechtbank een uitnodiging om het uittreksel in te komen zien.
Politiegegevens inzien
Wilt u de gegevens inzien die de politie over u heeft geregistreerd? Dan kunt u daarvoor een schriftelijk verzoek indienen bij de politie.
De politie vindt DNA doordat een dader van een misdrijf soms sporen achterlaat die DNA bevatten. Denk aan een sigarettenpeuk, kauwgom, een kledingstuk, haren of sperma. De politie verzamelt het materiaal dat op de plaats van het misdrijf wordt aangetroffen.
DNA wordt opgeslagen in een landelijke databank. In die databank zit het DNA-profiel van: veroordeelden van misdrijven. sporen van misdrijven.
Uit DNA-onderzoek kan blijken dat er bij u en/of in uw familie, een erfelijke aanleg voor een bepaalde aandoening voorkomt. Voor DNA-onderzoek is meestal een bloedafname nodig.