Martin Dresler van het Radboudumc onderzocht met collega's van het Max Planck Institute of Psychiatry in München de invloed van de maan op slaap. En wat blijkt: er is geen aantoonbare relatie tussen de maancyclus en de slaapkwaliteit van de mens.
Wees overdag bezig als het volle maan is. Beweeg letterlijk, ga bijvoorbeeld wandelen, doe yoga, of wat in de tuin. Doe wat creatiefs! Ook als je vindt dat je dit nog niet 'goed genoeg' kan; laat de drang om wat 'moois' neer te zetten los.
Wat bleek: rond volle maan maakten mensen minder melatonine aan (het hormoon dat je slaperig maakt) en hadden ze dan ook vijf minuten langer nodig om in slaap te komen. Daarnaast sliepen ze minder diep en korter.
Een nieuwe maan ritueel kun je buiten doen of thuis op een rustig plekje waar je niet gestoord kunt worden tijdens het ritueel. Zorg ervoor dat de plek opgeruimd is en dat je het reinigt door salie te branden. Hiermee verwijder je alle negatieve energieën, vergeet ook niet om jezelf hiermee te reinigen.
Slecht slapen en duizeligheid
Maar ook tijdens de nieuwe maan kun je slecht slapen. De verandering in energie kan flink wat met je doen, ook lichamelijk. Daarnaast stoomt de nieuwe maan, zoals we al beschreven, je klaar voor een nieuwe start. Het kan zijn dat je hoofd vol nieuwe plannen zit, waardoor je onrustig wordt.
De energie van de nieuwe maan ondersteunt het proces van naar binnen keren, rust en evaluatie. Het versterkt je intuïtie en je gevoel. Tijdens de nieuwe maan kun je dan echt goed contact maken met wat goed is voor jou. En dan ook echt op alle fronten: fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel.
13 procent van de ondervraagden liet weten zich anders te voelen, tegenover 11 procent op een andere avond. Op de dag van volle maan zijn er 24 procent meer meldingen van inbraak, de kans op letsel door geweld ligt daarentegen 11 procent lager. Dat vrouwen sneller bevallen bij volle maan is een fabeltje.
De dagen vlak voor en na de volle maan verandert de energie om ons heen. De nadelen hiervan zijn dat je als HSP wakker kan liggen, onrustig slaapt, intens droomt of zelfs slaapwandelt.
Iemand die wispelturig is en voortdurend van stemming verandert, wordt maanziek genoemd. Een echte ziekte is het tegenwoordig misschien niet, maar daar dacht men vroeger anders over. Het woord maanziek is al heel oud, het wordt al in 1332 vermeld, met als synoniemen 'maensch', 'manich' en 'maensuchtich'.
Vermoeidheid. Tijdens een volle maan wordt de aanmaak van het slaaphormoon prolactine verstoord. De sterke energie van de maan zorgt ervoor dat je moeilijk de slaap kunt vatten. Je ligt te woelen in bed en overdag heb je last van een slaaptekort.
Onderzoeken uit 2013 en 2014 leken het effect van de volle maan te hebben bewezen, stelt Quest. Rond volle maan bleken proefpersonen er langer over te doen om in slaap te vallen en sliepen ze ook korter. Het lichaam bleek minder melatonine aan te maken, het hormoon dat het slaap-waakritme regelt.
Als de aarde tussen de zon en de maan staat, is het vollemaan, en als de maan het dichtst bij de zon staat, is het nieuwe maan. De maanfasen daartussen worden afnemende of wassende maan genoemd, afhankelijk van of de maan richting vol of nieuw gaat.
De volle maan staat gepland op de volgende data: 9 oktober 2022 om 22:54 uur. 8 november 2022 om 12:02 uur. 8 december 2022 om 05:09 uur.
Wassende maan (jonge maansikkel)
Terwijl het maanoppervlak dat door de zon wordt beschenen langzaam groter wordt, bevindt de maan zich in een 'wassende' (toenemende) fase. We spreken van een 'maansikkel' als het verlichte maanoppervlak minder dan de helft van de maan uitmaakt.
De volle maan heeft een versterkend effect op emoties, gedachten en situaties. Je kunt je daardoor onrustiger voelen dan normaal, slechter slapen, intenser dromen of zelfs slaapwandelen. Ook kun je een strijd tussen hoofd en hart ervaren. Dit komt door de stand van de zon ten opzichte van de maan.
' De maan heeft natuurlijk wel invloed op eb en vloed, en de maan stabiliseert de hellingshoek waarmee de aarde rond de zon cirkelt – op die manier komen de seizoenen tot stand. En ja, die ontwikkelingen hebben ergens ook impact op mensen: op hoe ze zich voelen, hoe ze zich gedragen.
De maan heeft bijvoorbeeld effect op je emoties, energie en slaap. Rond volle maan is de invloed het sterkst. Wat veel mensen merken is dat ze rond volle maan onrustig zijn, slecht slapen of veel (intenser) dromen. Er is veel tegenstrijd of er tijdens volle maan ook meer baby's geboren worden en/of ongelukken gebeuren.
Voor huisdieren geldt dat men jarenlang bang is geweest dat honden agressiever werden tijdens volle maan. Er is een flink onderzoek geweest wat geen correlatie tussen agressie bij honden en de volle maan heeft aangetoond. Maar dat wil niet zeggen dat honden helemaal geen veranderend gedrag vertonen tijdens volle maan.
De maan heeft, samen met de zon, een onmiskenbare invloed op de natuur op aarde. Ze bepaalt de eb en de vloed, de stand van het water. Wij mensen zijn onderdeel van die natuur en bestaan voor zo'n zeventig procent uit water.
Je kind, maar ook jij als volwassene, kan last hebben van de komst van de volle maan. Dit kan zich uiten in onrust, druk gedrag, sneller boos zijn, sneller huilen of slecht in slaap kunnen komen. Wanneer je (hoog)gevoelig bent sta je, meestal onbewust, extra open voor prikkels.
Omdat het licht dat we van de maan zien komen het gereflecteerde licht van de zon is, is de donkere maan in zekere zin het ware gezicht van de maan. De donkere maanfase komt overeen met de periode in het cyclische scheppingsproces waarin de levensimpuls ondergronds gaat om zich te reinigen en regenereren.
De energie die de maan uitstraalt, wordt in de astrologie geassocieerd met vrouwelijke 'yin' energie waardoor vrouwen deze energie sterker ervaren. Deze energie staat voor onze instinctieve reacties en emoties. In plaats van weloverwogen te reageren, bepaalt de maan juist de onbewuste en snelle reacties.
Hoe laat is de maansverduistering in mei 2022? De volledige fase van de totale maansverduistering begint op 16 mei, om 03:30 GMT, als de schaduw van de aarde de maan volledig bedekt Deze fase duurt 85 minuten en is daarmee de langste totale verduistering sinds 2018.