Naast een voeding die rijk is aan antioxidanten, kan suppletie van (een combinatie van) Vitamine A en D, GLA, probiotica en antioxidanten helpen om de ontstekingsreacties van de luchtwegen bij COPD te bestrijden.
Een tekort aan vitamine D doet de longziekte COPD, ook gekend als 'rokerslong', sneller ontstaan. Dat blijkt uit onderzoek van UZ Leuven, dat nieuw licht werpt op de relatie tussen de vitamine en de longziekte. Een tekort aan vitamine D doet de longziekte COPD, ook gekend als 'rokerslong', sneller ontstaan.
Antioxidanten (zoals vitamine C, E, selenium en natuurlijke carotenoïden) kunnen de longen helpen beschermen tegen schadelijke oxidatieprocessen.
Steeds meer onderzoeken tonen aan dat extra vitamine D, met name in de winter, kan zorgen voor minder longaanvallen als je astma of COPD hebt en een vitamine D tekort.
Extra eiwit en energie bij COPD en een laag gewicht
Gebruik volle producten. Volle producten bevatten in vergelijking met magere producten meer calorieën. Kies daarom voor volle producten zoals: volle melkproducten (melk, chocolademelk, yoghurt, vla, kwark, milkshake, roomijs);
Luchtvervuiling, smog en het weer kunnen je klachten bij COPD verergeren. Misschien moet je daardoor meer medicijnen gebruiken of ben je meer vermoeid. Dat is vervelend. Gelukkig kun je een aantal dingen doen om je klachten te verminderen.
Iedereen die de longcapaciteit wil vergroten, doet er goed aan om fruit met veel antioxidanten te eten, zoals banaan en appel. Ook tomaten zorgen voor een betere longfunctie, zo blijkt uit recent Duits onderzoek.
De Europese voedselveiligheidsautoriteit ( EFSA Europese Voedselveiligheidsautoriteit (Europese Voedselveiligheidsautoriteit)) adviseert daarom maximaal 100 microgram vitamine D per dag voor volwassenen. In de Nederlandse wet is vastgelegd dat een voedingssupplement maximaal 25 microgram mag bevatten.
De longen zijn zacht en sponsachtig: dat maakt ze erg kwetsbaar. Om ze te beschermen zijn keel, neus en mond bedekt met een slijmvlies. Als we bij het ademen schadelijke stoffen en bacteriën binnenkrijgen, blijven die voor een groot deel kleven aan het slijmvlies.
Vitamine B2
Deze vitamine zorgt namelijk voor de zuurstofvoorziening rondom en in je oog. Dit is belangrijk om scherp te blijven zien en om de ogen te beschermen. Wanneer er niet voldoende zuurstof naar je oog gaat, zouden er namelijk problemen kunnen voorkomen welke de gezondheid van de ogen in gevaar brengt.
Rokers hebben behoefte aan extra vitamine C, namelijk 35 mg/dag. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor een rokende volwassene komt daarmee op 110 mg. Dit is nodig omdat meer vitamine C wordt afgebroken in het lichaam. Stoppen met roken is natuurlijk de beste oplossing.
Vitamine B
U kunt ontwenningsverschijnselen krijgen als u stopt met roken. Misschien voelt u zich beter als u extra vitamine B inneemt. Slik één keer per dag vitamine B-complex met ten minste 50 mg vitamine B3. Doet dat vóór acht uur 's avonds, want dan valt u waarschijnlijk moeilijk in slaap.
Recent onderzoek wijst uit dat het gebruik van 10 - 20 gram eiwit vlak na het trainen de toename van spiermassa kan bevorderen. Dit komt overeen met één schaaltje kwark of één snee brood met hartig beleg (kaas/vleeswaren). Zorg ervoor dat u binnen twee uur na het trainen voldoende eiwitten nuttigt.
Vitamine A en acute longontsteking
Voor het eerst werd hiermee aangetoond, dat er een relatie bestaat tussen de vitamine A-status en de ernst van de ziekte. Het is al langer bekend dat vitamine-A-suppletie de ernst van een longontsteking kan verminderen.
Als je lange tijd teveel vitamine D inneemt kan dit schade aan je hart, nieren en bloedvaten veroorzaken. Ook kun je misselijk, slaperig, een verminderde eetlust of obstipatie ervaren als je teveel vitamine D inneemt. Gelukkig zijn negatieve effecten van het innemen van te veel van vitamine D zeer zeldzaam.
Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.
Gember heeft een ontstekingsremmende werking en bevordert de gezondheid van je longen. Een kopje gemberthee zou zelfs bescherming bieden tegen DNA- en weefselschade in de longen.
Bij volwassenen geven pinda's, noten, schaal- en schelpdieren en vis vaak de meeste klachten. Bij kinderen kunnen ook eieren, koemelk en soja klachten geven. Sommige mensen met astma reageren ook sterk op het voedingsadditief sulfiet.
Longverbetering. Heb je regelmatig last van ademhalingsproblemen als astma of bronchitis, dan kan citroenwater je helpen. Uiteraard verdwijnt het probleem niet door enkel dagelijks een glas citroenwater te drinken, maar kan het helpen de luchtwegen te bevorderen.
In veel gevallen zorgen hete vloeistoffen ervoor dat je makkelijk gaat ademen bij astma, zwarte thee blijkt bijzonder heilzaam te zijn bij deze longziekte. Door het regelmatig drinken van deze thee worden je bronchiën verwijd en dat zorgt dat astmapatiënten weer makkelijker kunnen ademhalen.
Als je COPD hebt, kun je ondergewicht krijgen als je minder eet dan je lichaam nodig hebt. Bij COPD verbruikt je lichaam extra veel energie, omdat het vecht tegen de ontstekingen in je longen en omdat ademhalen meer energie kost. Daardoor kun je gewicht verliezen waardoor je weerstand omlaag gaat.
Fruit, tomaten en kruidenthee zijn rijk aan antioxidanten. Deze antioxidanten zouden dankzij hun ontstekingswerende eigenschappen een positief effect hebben op de longfunctie.