Voor nieuwbouw of herbouw van een eengezinswoning groter dan 40 m² moet de regenwaterput minimum 5000 liter groot zijn. Een grotere put is toegelaten. Voor andere constructies is een regenwaterput verplicht bij een nieuwe oppervlakte van 100 m².
Je regenwaterput mag niet te groot of te klein zijn. Een te grote put loopt niet vaak genoeg over. Hierdoor is het mogelijk dat de kwaliteit van je water vermindert. Een te kleine put staat te vaak leeg als het lange tijd niet meer geregend heeft.
Dimensionering regenwaterput
Het optimaal volume van een regenwaterput is vooral een evenwicht tussen 2 aspecten. Enerzijds de hoeveelheid regenwater die je maximaal kan opvangen met de beschikbare dakoppervlakte, en anderzijds de voorziene hoeveelheid regenwater die hergebruikt zou worden.
Sinds 1 februari 2005 is een regenwaterput verplicht bij nieuwbouwprojecten. Ze maken dus deel uit van de vergunningsaanvraag. Deze wetgeving is van toepassing op constructies met een dakoppervlakte groter dan 75 m². Bij een eengezinswoning moet het volume van de regenwaterput minstens 5000 liter zijn.
Voor een regenwaterinstallatie met betonnen reservoir betaal je in totaal dus tussen de 2.000 en 4.650 euro. Voor een met een kunststof regenwaterreservoir ligt de prijs tussen 2.900 en 6.000 euro. Vergeet niet dat het transport en de installatiekosten hier nog moeten bijgeteld worden.
“Het maximum toegelaten volume is 10.000 liter. Een betonnen put van 10 m³ komt gemiddeld op 1.120 euro, in kunststof is dat 2.360 euro. De prijzen zijn exclusief btw en transport, inclusief de verhoging van de put en het deksel.”
Hoe werkt het? Onder je oprit of gazon wordt een betonnen of kunststof regenwaterput geplaatst. Hoe groot die moet zijn, hangt af van de oppervlakte van je dak. Het regenwater komt namelijk via je dak, dakgoten en afvoerpijpen in de put terecht.
Putboringen voor het gebruik van grondwater:
Deze putboring wordt ook wel filterput of boorput genoemd. Filterputboringen voor beregening en grijswatercircuit moeten niet op grote diepte geboord worden. Meestal kan er tot +- 10 m diepte geboord worden waar het grondwater voor deze toepassing gebruikt kan worden.
Er is een eenvoudige vuistregel voor het berekenen van de hoeveelheid regenwater die u jaarlijks kunt opvangen met uw regenwatertank of regenwaterput. Per m2 is dat namelijk ca. 650 liter.
Bij nieuwbouw of herbouw van eengezinswoning met een oppervlakte groter dan 40 m², moet het volume van de regenwaterput minstens 5000 liter zijn. Bij verbouwing (renovatie) of uitbreiding van een woning is installatie van een regenwaterput niet verplicht.
De infiltratieoppervlakte van de infiltratievoorziening bedraagt minimaal 4 m²/100m² afwaterende oppervlakte. Het buffervolume bedraagt minimaal 25 liter/m² afwaterende oppervlakte.
Met een regenwaterput kun je tot vijftig procent op je verbruik besparen. Dat komt dus neer op zo'n 270 euro op jaar voor een gemiddeld gezin. Op bepaalde locaties kan de besparen nog veel groter zijn.
Regenwaterput reinigen prijs
De prijs van het laten reinigen van een regenput is afhankelijk van diverse factoren zoals de grootte van de put, de mate van vervuiling of de bereikbaarheid van de put. Als richtprijs mag je rekenen op 250 euro, inclusief btw en materiaalkosten.
Kosten boren waterput
De kosten voor het boren van een waterput worden bepaald door de gewenste diepte en diameter van de waterput. Daarnaast is het ook afhankelijk van de reisafstand. De minimale kosten voor het boren van een waterput door Daemen Milieutechniek zijn circa €1.500,- exclusief BTW.
Putwater is grondwater dat je zelf oppompt. Maar de meeste particuliere waterputten zijn maar enkele meters diep. Daardoor raakt putwater veel sneller vervuild dan kraantjeswater. Gebruik dus kraantjeswater om te drinken, te koken en om je te wassen.
De dompelpomp wordt in de regenwaterput uitgerust met een vlotter zodat de pomp automatisch zal uitschakelen wanneer uw regenwaterput bijna geen regenwater meer bevat. Er wordt een aanzuigslang op de dompelpomp geplaatst zodat het water uit de pomp wordt gebracht en u kunt starten met het regenwater te gebruiken.
Een bezinkput wordt gebruikt als er geen riolering aanwezig is, als overloop van de septische put. Over het gehele oppervlak van de bezinkput zijn gaten met een diameter van 3cm verspreid. Doordat de put voorzien is van gaten kan deze ook perfect gebruikt worden als infiltratieput.
Een waterput kost €2600-, en van iedere waterput kunnen ongeveer 5000 personen gebruik maken.
Dus als u een dak heeft van 100m2 dan kunt u jaarlijks ca. 65.000liter oftewel 65m3 aan regenwater opvangen voor gebruik. Vervolgens kunt u berekenen hoe groot uw regenwatertank moet zijn. Vaak wordt gerekend met 5% van het jaarvolume, waarmee u zou uitkomen op een tank van 0,05 x 65 = 3,25m3.
Het plaatsen van een regenwaterput in kunststof kunt u zelf uitvoeren of laten uitvoeren door een lokale vakman. Raadpleeg zeker de technische plaatsingsvoorschriften op onze technische fiches. Indien u de werken wilt laten uitvoeren door een vakman, raden we aan om te kiezen voor een specialist in grondwerken.
Til de pomp nooit op aan de voedingskabel, maar bevestig bijvoorbeeld een touw aan het handvat om de pomp in de regenwaterput te laten zakken. Installeer de pomp zodanig dat de pompinlaat zich ten minste 1 meter boven de onderkant van de put bevindt om aanzuiging van zand en vuil te voorkomen.
Standaard betaal je op bouwwerkzaamheden 21% btw. Dat is ook zo voor regenwaterinstallaties. In uitzonderlijke gevallen, zoals bij de renovatie van minstens 10 jaar oude privéwoningen, geldt het 6% btw-tarief. Dan vallen alle werken, waaronder de installatie van een regenwaterput, onder dat verlaagde btw-tarief.