Wees gerust: tv kijken is niet slecht voor je ogen. Deze fabel is ooit de wereld in geholpen toen een elektronicafabrikant in de jaren zestig in de Verenigde Staten een televisie op de markt bracht die 100.000 keer meer elektrische straling afgaf dan wettelijk was toegestaan.
Overdadig tv-kijken zou volgens ander onderzoek ook de kans verhogen op onder meer obesitas, slaapproblemen, gedragsstoornissen en cognitieve problemen. Zeker bij kinderen en jongeren is oplettendheid geboden. Dat te veel televisiekijken dergelijke gevolgen kan hebben, komt niet puur door het staren naar het scherm.
Hoe meer je tv kijkt, hoe groter de kans dat je diabetes en hart- en vaatziekten ontwikkelt. Twee uur per dag voor de tv hangen maakt de kans op die aandoeningen al groter, wijst nieuw Amerikaans onderzoek uit.
DATUM: VOLGNUMMER: De Nederlander keek in 2021 gemiddeld 154 minuten per dag naar televisiezenders (2 uur en 34 minuten); dit is 6 minuten minder dan in 2020. Het percentage uitgesteld kijken binnen zes dagen na de uitzenddag steeg in 2021 naar 17,2%, wat overeenkomt met 27 minuten per dag.
Het kijken en luisteren zorgt voor actieve hersenen. Daarnaast maakt televisiekijken dat je cognitieve functies geprikkeld worden, omdat je informatie tot je neemt en verwerkt. Het maakt dan niet uit of je naar een soap-serie kijkt of een inhoudelijke documentaire, als je je aandacht er maar bij hebt.
Door tv te kijken met de lamp uit, kunnen de ogen vermoeid raken. Hieruit kunnen volgens het Oogfonds klachten als hoofdpijn, prikkelbaarheid en concentratieproblemen voortvloeien. Ook droge ogen en problemen met scherp zien kunnen hierdoor veroorzaakt worden.
Bij tv-kijken gaat het eerder om een gewoonte dan om verslaving. Gewoonte is iets wat je vaak doet maar wat je makkelijk kunt laten. Van verslaving is sprake wanneer je het (innemen van een middel of bepaald gedrag zoals gokken) pas na heel veel moeite kunt laten.
Een algemene regel is: niet meer dan twee tot drie uur beeldschermtijd per dag. Drie uur is al veel. Vooral als je wilt dat er nog tijd over is voor beweging en andere dingen. Het is belangrijk om regels te hebben voor hoe je kind media gebruikt.
Liefst 96,8 procent van jongeren in de leeftijd van 13 tot 19 jaar bekijkt video's via sociale media. In de categorieën 20 tot 34 jaar en 35 tot 49 jaar is dit ook nog steeds 86,5 en 74,5 procent. Boven de 50 jaar daalt dit aandeel.
Jongeren van 16 tot 25 jaar kijken op een doordeweekse dag 6 tot 7 uur op een scherm. Meer dan de helft van deze groep (60 procent) vindt dat zelf te veel. Een zesde van de jongvolwassenen ervaart ook lichamelijke klachten door achter een scherm te zitten.
Films zijn goed voor je gezondheid
Ook verbetert het je immuunsysteem, zo blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Maryland. Een film bekijken in de bioscoop is zelfs nog beter voor je.
Lezen is namelijk enorm goed voor je brein. Eigenlijk zelfs onmisbaar. Het doet iets met ons, dat geen enkel andere activiteit voor elkaar krijgt op zo'n schaal. Ja, het is beter dan tv kijken.
De aanbevolen schermtijd is maximaal 1 uur per dag, ongeveer 15 minuten per keer (maximaal 4 momenten per dag).
Een comfortabele kijkafstand blijkt ongeveer 2,4 keer de schermdiagonaal van de tv (in cm) te zijn. Dit getal kun je gebruiken als startpunt voor het bepalen van de ideale grootte van je nieuwe tv. Pin je hierbij niet vast op 1 specifieke grootte van de tv, maar bekijk ook tv-formaten die daar dicht bij zitten.
0 tot 2 jaar: geen scherm. 2 – 4 jaar: maximaal 30 minuten per dag. 4 – 6 jaar: maximaal 1 uur per dag (liefst 4 x 15 minuten) 6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag (liefst 2 x 30 minuten)
In 2006 keken de Nederlanders gemiddeld bijna 15 uur per week tv, ongeveer even veel als in 1997. Het aantal uren dat voor de tv wordt doorgebracht, neemt toe met de leeftijd. Ouderen van 65 jaar en ouder kijken met 21 uur aanzienlijk meer tv dan 15–24-jarigen, die nog geen 13 uur per week voor de buis zitten.
Ongeveer een miljoen huishoudens in Nederland hebben geen televisie-abonnement. Het aantal televisie-abonnementen is sinds 2014 langzaam maar gestaag blijven dalen, en is eind 2021 gezakt tot 7,3 miljoen.
2,3% van de huishoudens heeft geen TV. Zie de bron. Toegevoegd na 9 minuten: 2,3% van de circa 7,4 miljoen huishoudens in Nederland.
Daarom hebben zij de 20-20-2 regel ingesteld. Maximaal 20 minuten achter elkaar naar je scherm kijken, vervolgens minimaal 20 seconden in de verte kijken (dan ontspan je je ogen) en 2 uur per dag naar buiten. En die 20-20-2 regel is eigenlijk goed voor alles.
De dagelijkse schermtijd van Nederlanders ligt hoog. Ruim een kwart (28%) kijkt meer dan 6 uur per dag naar een beeldscherm. Bij dertigers is dit zelfs bijna twee op de vijf (38%). Dit vindt een meerderheid van hen dan ook teveel (61%), net als de helft van alle Nederlanders (50%).
De Signaal Switch: dit zijn nog steeds je opties
De zenders zullen voornamelijk beschikbaar zijn in SD-kwaliteit, behalve de zenders van Eén en Canvas (in HD). Je kijkt dan eigenlijk niet meer analoog maar digitaal. Heb je tv geen DVB-C-tuner, dan kun je een digibox of -corder huren of kopen.